IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се ускори повече от очакваното през февруари

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 4,1% на годишна база, докато прогнозите бяха за ръст от 3,7%

12:10 | 25.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция се е ускорила повече от очакваното през февруари, показват данните на Френската статистическа служба в петък, цитирани от Bloomberg. Това допълнително усложнява задачата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се стреми постепенно да прекрати покупките на облигации, докато напрежението в Украйна продължава да ексалира.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са нараснали с 4,1% на годишна база през февруари, докато през януари увеличението бе 3,3 на сто. Това е най-големият ръст на цените, откакто се води статистиката от 1997 г. Очакванията на икономистите бяха за повишение от 3,7%.

Данните за инфлацията във Франция са първите, които показват как са се движели цените през февруари. Данните за Германия и Италия предстои да бъдат публикувани във вторник следващата седмица, а тези за цялата еврозона – в сряда.

По-високата от очакваното инфлация е аргумент в полза на тези представители на ЕЦБ, които апелират за прекратяване на покупките на активи и за лихвено повишение скоро след това. По-гълъбово настроените банкери* настояват, че инфлационният натиск е временен и подкрепят по-бавен подход.

Геополитическата ситуация в Украйна обаче обърка уравнението на банкерите. Икономическите последици от ходовете на Русия и санкциите против нея може да накарат финансовата институция да сгреши при решението си за стимулите, докато цените на енергията продължават да ускоряват инфлацията.

Гуверньорът на Френската централна банка и член на УС на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че конликтът в Украйна означава, че ЕЦБ ще наблегне на гъвкавостта, за да прецени как да промени паричната си политика и с какъв темп.

"Ние ще оценим в нашия Управителен съвет през март по-непреките последици върху инфлацията и растежа и ще се ръководим от фактите“, посочи Дьо Гало на финансова конференция на Eurofi.

В четвъртък представители на ЕЦБ заявиха, че „следят отблизо“ последиците от ситуацията в Украйна и ще направят цялостна оценка по време на заседанието си през март.

Цената на енергията във Франция се е увеличила с 21% през февруари, а храните, стоките и услугите в производството също са поскъпнали, показват още данните, изнесени днес.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно не са привърженици на намалението на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се лош начин за емитиране на евра. Допусканата европейска парична грешка е водещата причина за инфлацията във Франция. Европейската централна банка не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от лошия начин за емитиране на евра. Ако се прилагаше добър метод за емитиране на евра, правителствата от еврозоната нямаше да имат сегашните дългове. Постижимо е подобрение. Въвеждането на добър метод за емитиране на евра е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още