IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се ускорява леко през януари

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна база, а на годишна - с 2,9 на сто

14:42 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Покачването на потребителските цени във Франция се е ускорило в началото на годината, става ясно от публикуваните в петък данни на Националния статистически институт на страната.

Те показват, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,3% на месечна база през януари спрямо декемврийското повишение от 0,2%. След като през декември поевтиня с 0,9%, енергията е поскъпнала с 2,9% през януари поради увеличаването на цената на петролните продукти с 4,9% след спад от -2,2% през предходния месец.

Поскъпването на цените на храните е незначително - от 0,5% през декември до 0,6% през януари. Темпът на растеж на цените на услугите се е забавил от 0,4% в края на 2021 г. до 0,3% през януари 2022 г.

Сезонно изгладените данни сочат за повишение на потребителските цени от 0,6% на годишна база през януари. За сравнение - през декември миналата година ръстът е бил в размер на 0,2%.

Данните на френския статистически институт показват още, че на годишна база потребителските цени в страната са нараснали с 2,9% след повишение от 2,8% през декември. Това означава, че инфлацията във Франция се е ускорила както на месечна, така и на годишна база. По този начин европейската държава не е изключение от своите съседки, в които покачването на цените достигна рекордни равнища.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала 30-годишен връх, а тази в Испания също е била на рекордно високо равнище. В Турция пък увеличението на цените е било в размер на почти 50% или най-високото от две десетилетия насам.

Енергията във Франция е поскъпнала с близо 20% за година, докато цената на услугите се е покачила с 2%. Храните са поскъпнали с 1,5 на сто за година.

Официалната статистика обаче показва, че на годишна база основната инфлация всъщност се е забавила от 1,9% през декември до 1,6% през януари.

Хармонизираният индекс на потребителските цени се е увеличил с 0,2% на месечна база, каквото е било и увеличението през декември. Спрямо януари 2020 г. повишението е било в размер на 3,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още