IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация през януари стигна 20-годишен връх

Потребителските цени са се увеличили с близо 50% на годишна база

12:41 | 03.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Годишната инфлация в Турция се е ускорила до 20-годишен връх от 48,60% през януари, показаха данни от четвъртък. Ускорението е захранено от стремежа на президента Реджеп Тайип Ердоган за нетрадиционно намаление на лихвените проценти и последвалия срив на лирата в края на миналата година, коментира Ройтерс.

Потребителските цени са скочили с 11,1% през януари спрямо предишния месец, обяви Турският статистически институт, което изяжда сериозно средствата на турците. И двата показателя са над очакванията в анкета на Ройтерс, която прогнозираше ръст на цените от 9,8% на месечна и от 46,7% на годишна база.

 

 

Лирата изтри 44% от стойността си миналата година, след като централната банка намали лихвените проценти с 500 базисни пункта от септември до 14% заради стремежа на Ердоган да приоритизира кредитирането и износа въпреки двуцифрения ръст на цените.

Отчасти в отговор на валутните сътресения правителството повиши серия от административни цени тази година, включително за газ, електричество, пътни такси и автобусни такси, засилвайки инфлационния натиск. Минималната месечна заплата бе увеличения с 50%.

Свързаните с транспорта цени са се вдигнали с 68,9% на годишна база през януари, а храните и напитките са поскъпнали с 55,6%, с което общата инфлация е стигнала най-високото си ниво през почти 20-те години управление на Ердоган.

Лирата поевтиня с 0,5% до 13,56 лири за долар сутринта. Тя се стабилизира след сериозни колебания – от 18,4 лири до 10,25 лири за долар – през декември, отчасти в резултат на държавни пазарни намеси и схема за гарантиране на депозитите.

Имаме основен лихвен процент от 14% и инфлация от 48%, както и правителство, което покрива валутната разлика. Това е лоша комбинация в дългосрочен план“, коментира Айпек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote.

Лирата „може само да отвърне на удара, тъй като има сериозно разминаване между това, което трябва да се направи и това, което се прави. Но засега съм изненадан да видя лирата да не реагира на новината“, казва тя.

Отразявайки скорошната валутна волатилност, индексът на производствените цени се вдигна с 10,45% на месечна база през януари и с 93,53% на годишна база, показват данни.

Няколко анализатори очаквах инфлация на годишна база да надвиши 50% това тримесечие и да остане над 40% през по-голямата част от годината, преди да се забави към края на 2022 г.

В интервю за японския Nikkei финансовият министър Нурредин Небати прогнозира инфлацията да остане под 50% и да достигне пика си през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
току виж се окаже прав, на пук на всичките икономически книги ... днес и ЕЦБ запазва лихвата ниска докато падне инфлацията, хахахаха! Виж другата статия, само че там коментарите са забранени, хахахах! що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
До два часа след премахване на въведения неправилен основен метод за емитиране на турски лири ще е спряло развитието на стопанската криза в Турция. Накратко за ситуацията: Заради грешен основен метод за емитиране на турски лири, в Турция възникват щети. При допусканата парична грешка е невъзможно устойчиво развитие. Със заеми правителството събира пари за да плати щети и отложи държавния стопански крах. Ресурсите за противодействие срещу възникващите щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Централната банка няма капацитет за прекрати инфлация.Преустановяването на лошата парична грешка зависи от волята на държавната власт. Възможно е устойчиво развитие. В Турция, след въвеждане на правилния основен метод за емитиране на турски лири е постижимо устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Удри ердоган - пocpaн бей, кво им спретна на собствените си хора, а? Обезценявата се валута в комбинация с инфлация, водещи до масово обедняване. Ако не те провесят на някой стълб, късмет ще извадиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още