IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания надмина очакванията и все още е на 30-годишен връх

През миналия месец цените са се увеличили с 5,5% на годишна база, задържайки се на 30-годишен връх, докато прогнозите бяха за ръст от 5,4%

10:37 | 16.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Великобритания продължава да поддържа рекордно равнище през януари, като леко надмина прогнозите на икономистите, съобщи CNBC.

През миналия месец цените са се увеличили с 5,5% на годишна база, задържайки се на 30-годишен връх. Прогнозите за годишното увеличение бяха за ръст до 5,4 на сто. На месечна база потребителските цени са се свили с 0,1%, което е малко под очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

През декември инфлацията в страната достигна 5,4%, което бе най-високото ниво от 1992 г. Това принуди Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвите за втори пореден път на заседанието си в началото на февруари, като така предприе първата серия от лихвени повишения от 2004 г. насам.

Очакванията на финансовата институция са инфлацията да достигне връх от 7,25% през април, докато декемврийските прогнози бяха за пик от 6%.

Индексът на потребителските цени, включително жилищните разходи на собствениците на имоти, е нараснал с 4,9% на годишна база през януари. За сравнение, увеличението през декември е било 4,8 на сто.

Най-голям принос са имали поскъпналите енергия, горива и храни, както и други стоки като автомобилите втора употреба.

Според портфолио мениджърът в Quilter Investors Хинеш Пател следващото заседание на АЦБ се очертава да бъде просто „подпечатване“ на още едно лихвено повишение. Въпросът е дали то ще бъде в размер на 25 или на 50 базисни пункта.

„Въпреки че има признаци на облекчаване на проблемите с доставките и че цените на някои стоки минават на умерени нива, рискът от ускоряване на инфлацията продължава да е видим“, смята Пател, който допълни, че конфликтът в Украйна поддържа цената на газа висока, докато енергийните разходи също продължават да се увеличават.

Една по-мека зима и пролет, както и облекчаване на напрежението в Украйна, биха могли да доведат до донякъде по-умерени цени.

„В момента имаме изключително затегнат пазар на труда заради комбинацията от Brexit, дългопродължаващият коронавирус и раннонапускащите пазара на работна ръка. Нито един от тези проблеми няма да бъде разрешен от паричната политика скоро време“, каза Пател.

Домакинствата в Обединеното кралство са притиснати от ценовия натиск, докато енергията поскъпва.

„Домакинствата трябва да се подготвят за допълнително поскъпване на издръжката на живот, поне до втората половина на 2022 г., особено когато се предвижда увеличение на цената на енергията през април“, каза директорът в  Abrdn Financial Planning Колин Дайър, според когото последващите лихвени повишения на АЦБ биха били оправдани, но те биха означавали още предизвикателства за домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
В съответната държава, въведеният вреден за запазване на покупателната способност на парите основен метод за емисии на банкноти и монети е водещата причина за сегашната инфлация. Водещата причина за сегашната инфлация е една. Това е критерий за развитие на опростен прототип инфлация. Днес държавната власт ползва грешна теза за първична същина на инфлацията. С този подход е невъзможен траен успех срещу повишение на цени. Наличната неправилност поразява бедни и богати. Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилни емисии на банкноти и монети. Всички са жертви на държавната неправилност при емисии на банкноти и монети. Правителството взима заеми за да плати щети от паричната неправилност. Запазването на злокобната парична политика завишава щетите. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха. Ако се прилагаше полезен за запазване на покупателната способност на парите основен метод за емисии на банкноти и монети, правителството нямаше да има сегашните дългове. Постижимо е устойчиво развитие. В съответната държава, въвеждането на полезен за запазване на покупателната способност на парите основен метод за емисии на банкноти и монети е условие за устойчиво противодействие срещу инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Симона, по каква логика хем може да ти се коментират нещата, хем не? Да не би вече да играеш в лигата на големите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още