IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от санкциите срещу Русия може да е непредвидим

Светът трябва да помни фалита на Lehman Brothers и да се подготви за глобален финансов и икономически шок

10:56 | 15.03.22 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За да се оцени потенциалното въздействие върху глобалната икономика на международните санкции срещу Русия на Владимир Путин, е добре да погледнем назад към финансовата криза от 2008 г. и фалита на американската банка Lehman Brothers. Това би се харесало на Дик Фълд, бившия главен изпълнителен директор на фалиралата банка, пише Патрик Дженкинс за Financial Times.

Отношението към поведението на Lehman, която Фълд ръководеше в продължение на 14 години, показа колко трудно е да се предвидят последствията от финансови интервенции със системни последици. Дори и да са направени заради морален императив, последствията могат да бъдат много по-страшни от предвижданото.

Какво се случи в началото на септември 2008 г. на Уолстрийт? Lehman беше на ръба на колапс, тъй като нервността се увеличи, а междубанковото финансиране пресъхна. За разлика от много банки по света, които бяха спасени от правителствата, Lehman беше оставена да фалира - поне отчасти като възмездие за минали предполагаеми прегрешения. 

За да бъде ясно, колапсът на Lehman не предизвика финансовата криза, но несъмнено я влоши. Така че мисленето, което накара Ханк Полсън, тогава министър на финансите на САЩ, да тласне банката към фалит, вместо да намери спасително решение, беше важно - дори променящо света.

Не забравяйте, че Bear Stearns беше подтикната към спасително поглъщане по-рано през нея година, а други банки бяха спасени чрез мащабната американска програма TARP само седмици по-късно. Защо тогава Lehman беше пожертвана?

Някои твърдят, че за решението е допринесла личната неприязън между Фълд и Полсън, произтичаща от съперничеството между Lehman и Goldman Sachs, където Полсън бе главен изпълнителен директор в продължение на седем години точно преди периода си като финансов министър.

Но имаше и конкретна бизнес причина, отпушила враждебността към Lehman – широко възприемана на Уолстрийт и такава, която ни връща цял кръг назад към последната руска криза през 1998 г. и последвалия крах на системно важен хедж фонд (Long-Term Capital Management).

Когато Москва изпадна в дефолт по дълга си през август 1998 г., 120 милиарда долара заеми на LTCM и 1 трилион долара инвестиционни позиции излязоха извън контрол. Правителството изиска от Уолстрийт спасителен план, за да предотврати пълномащабна криза. Но Фълд беше сред малцината въздържащи се.

Десетилетие по-късно правителството се въздържа да го спаси. Но шекспировото отмъщение, стоварило се върху Lehman, доведе до хаотичния крах на една от най-свързаните финансови институции в света. Това несъмнено усили кризата от 2008 г. и ескалира мащаба на интервенциите, изисквани от правителствата и централните банки.

Наказването на Путин за неговите варварски действия в Украйна чрез строги санкции – срещу руски компании, олигарси и износа на енергия – е необходимо и повече от оправдано от морални съображения. Има известно признаване, че ще има обратен ефект за останалия свят - по-високи цени на бензина, например, и по-нататъшна инфлация на вътрешните енергийни разходи.

Но не съм сигурен, че потенциалното въздействие върху света извън Русия е напълно признато. Най-очевидно, разбира се, санкциите могат да провокират допълнителна военна агресия от страна на Путин. Но други финансови и икономически последици със сигурност се простират далеч отвъд бензиностанциите. Нарастващите цени на пшеницата, зърното, никела и множество други суровини заплашват достъпността на всичко - от ежедневния хляб до смекчаването на климатичните бедствия.

По пътя си те биха могли да извадят от строя оператори на финансови пазари, големи и малки, масови и маргинални – вижте спирането на търговията с никел на Лондонската метална борса, собственост на Хонконг, на фона на огромни загуби, понесени от китайския Tsingshan Holding. Руските облигации може да изпаднат в дефолт през следващите дни или седмици. Веригите за доставки, които включват руски стоки, ще бъдат нарушени.

Точно как ще се развие тази криза може да се окаже по-трудно за предвиждане дори от срива през 2008 г. Тогава повечето рискове бяха ограничени до банковия сектор, който поне теоретично беше строго регулиран. Този път банките изглеждат по-стабилни, но по-пагубни рискове се натрупват на други места, застрашавайки по-слабо контролираните части на финансовата система.

Свят, който бе пълен с напечатаните от централните банки пари, за да се предотврати пълното финансово въздействие на 2008 г. и ковид кризата, изглежда немалко уязвим, като се има предвид как цените на активите бяха надути и как дълговете набъбнаха до нови рекорди. Не си правете илюзии: руснаците няма да са единствените, които ще пострадат от санкциите. Светът трябва да помни Lehman и да се подготви за глобален финансов и икономически шок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Хаха... Ние като млади хитреехме и влизахме след него, ама на вас вече само кино-прегледи ви прожектират . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Да, може :D ако питаме гърците, ще кажат, че Древна Елада е по-древна от градовете по Месопопотамия и Египет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нищо че не виждаш,,, добре се справяш и като го караш на изуст... връщаш ме към старите кино-прегледи дето ги правеха преди филма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Без очила и петолъчки нема как. С червените нищо не скивам, затова ги смених със зелени. А петолъчката преживя бейби буюм и се размножи, даже на два пъти - първо снесе 50, после още 12 изцвъка . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
:):) абе малко е спорно към оня момент кой е по напредналата цивилизация, май да били персите, а не гърците :):) но аргуманта ти важи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Въобще как сравняваш руската армия и наемници с украинското опълчение. Историята просто се повтаря - помним Термопили ... спартанците умряха, но дадоха време на цивилизацията да се мобилизира и да спре азиатската орда.... четете я тази история...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"руснаците имат много пушки? Аз ще ги науча да ядат пушки". Св. Роналд Рейгън. Идва втора серия, сега освен пушки, ще ви учат и да пиете петрол. Бензиностанция с ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Помните ли Рейгън, таварищи? Скоро ще си го припомните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
БРЮКСЕЛ, 15.03.2022 10:18 (БТА)ЕС одобри новите санкции срещу Русия заради войната в Украйна...Въвежда се пълна забрана на всякакъв обмен с притежавани от руската държава дружества в областта на отбраната. ЕС въвежда забрана за вноса на изделия от стомана, като се очаква това да доведе до загуби за руската страна за 3,3 милиарда евро.Ограничават се бъдещи инвестиции в руската енергетика, като се предвиждат малки изключения в областта на ядрената енергия за граждански цели, включително за преноса между ЕС и Русия на някои енергийни стоки.ЕС налага забрана за износа на луксозни стоки като автомобили и бижута. Списъкът на санкционираните руски граждани и организации е разширен...Забранява се изготвянето на оценки за Русия и руски дружества от страна на рейтингови агенции, както и доставката на рейтингови услуги за руски поръчители с очакване това дългосрочно да доведе до допълнително изтласкване от европейските финансови пазари. ЕС, съгласувано със страните от Световната търговска организация, отменя статута на Русия на най-привилегирована нация в областта на търговията на европейския пазар. Отбелязва се, че решенията засягат защитата на основни европейски интереси в областта на сигурността. /НЖ/https://...bta.bg/bg/news/world/235764-es-odobri-novite-sanktsii-sreshtu-rusiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 години
да, така са им казвали докато са гасили Чернобил с голи ръце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още