IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Изглежда руски сили са извършили военни престъпления

Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в Буча е било насочено срещу цивилни животи, каза председателят на ЕК

15:33 | 09.04.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че изглежда руски сили са извършили военни престъпления, атакувайки цивилни в Украйна. Тя обаче отбеляза, че е необходимо да бъдат разследвани предполагаемите инциденти.

Напускайки Украйна след посещение, тя заяви, че с очите си е видяла унищожението на град Буча.

„Инстинктът ми казва: ако това не е военно престъпление, то какво е военно престъпление. Но аз съм доктор по образование и адвокати трябва да разследват внимателно“, каза Фон дер Лайен пред репортери на борда на влак, с който напусна Украйна, цитирана от Ройтерс.

„Видях снимките, които (украинският премиер) Денис Шмигал ми показа: убиване на хора, докато си вървят. Можахме да видим с нашите собствени очи, че унищожението в града е било насочено срещу цивилни животи. Жилищните сгради не са военни цели“, каза тя.

Москва отхвърли обвиненията във военни престъпления и отрече руските сили да са атакували цивилни в рамките на наричаната от Кремъл „специална военна операция“ за „денацификацията“ на Украйна.

Във вторник от Кремъл заявиха, че обвиненията за екзекутиране на цивилни от руски военни в Буча са „чудовищна фалшификация“, целяща да злепостави руската армия.

В петък, когато Фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посетиха Киев, Киев обвини Русия за ракетна атака , при която загинаха 52 души на жп гарата в Краматорск в Източна Украйна.

От руското министерство на отбраната заявиха, че ракетите, ударили Краматорск са на въоръжение в украинската армия и руските сили не са поразявали цели в региона в петък.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС работи съвместно с Украйна в рамките на съвместен екип за събиране на доказателства за евентуални военни престъпления за прилагане при евентуални бъдещи дела.

„Изключително важно е това да е добре документирано, за да се предотвратят загуби в съда, защото доказателствата не са достатъчно добри“, каза председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 2 години
"Аха, значи ти се е увредил вече мозъкът, щом не виждаш очевидното... укpoпска подлoго."Трябва да си пълен и-д.и.-о-т, за да не виждаш кой е агресора и кой жертвата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
Импе, похвално е, че цитираш НК. В тази връзка и с оглед на цветистите ти постове ти под всяка статия за Украйна или политиките на ЕС, приятелски те съветвам да помислиш дали ти самия не си съпричастен към: Чл. 111. Подбуждане към убийство; Чл. 150 Закана с престъпление; Чл. 152, Обида Чл. 153, Клевета Чл. 193, Проповядване на омраза Чл. 424. Явно подбуждане - Който явно подбужда към престъпление пред множество хора или чрез средство за масово осведомяване; Чл. 578. Който пропагандира война; Чл. 579. Подстрекателство към война; Чл. 587. Който явно подбужда към геноцид; Чл. 591. (1) Който оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
конкретно твоя живот е съсипан от теб самия... сега разбра ли че завършването на 8ми клас беше много важно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Украинците им побликуваха имената на всичките 6 или 7 генерали дето са убити... световните медии също, само наш Митю не ги бил прочел, щото нашия плоскомозъчен тип, чете само руска пропаганда, а там пише квото Мазньо иска да чуе, а не какво се лсучва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 2 години
Нали се сещаш че Путин може да разбие украинската пропаганда като събере всички убити генерали и дадат пресконференция с западни журналисти , Е чакаме я ама ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
И Пенманов - относно постът ти 14 - внимавай и не прекрачвай границата. Възхвалата ти на "Азов", от които май се възхищаваш, са престъпление по Чл. 108 от НК - криминализиращ проповядването и поддръжката на нацистка идеология. А писането в Интернет е по-опасно от говоренето в кръчмата. Тук следите остават. Знаеш ли колко лесно при нужда можеш да бъдеш открит? Това съвсем добронамерено ти го казвам - и на някои други също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Не знам за кой говориш. Ама един от убитите генерали се прегръщаше именно с Кадиров. Реално само ЕДИН загинал руски генерал бе погребан тържествено в Крим. Останалите дори никой не им споменава имената, дори и укрите. Руски генерали ли са това или са от Мелмак? Или те така се казват: "руски генерал"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 2 години
Абе още чакам чеченския генерал да се появи както обеща Кадиров ама явно е зает с 40-те девственици и вече един месец се крие .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
19
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Интересно *** колко живота уби, съсипа икономически и увреди физически с нейната политика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още