fallback

Великобритания ще позволи плащания към санкционирата "Газпромбанк" до 31 май

Лизензът позволява трансакции и с дъщерни дружества на кредитора

14:55 | 22.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател

Великобритания издаде временен лиценз, позволяващ плащания за природен газ, ползван в Европейския съюз, към санкционирания руски кредитор „Газпромбанк“ до края на май, пише Bloomberg.

През март президентът Владимир Путин нареди на „Газпромбанк“ да управлява всички трансакции за руския газ към т.нар. „неприятелски“ държави, което включва по-голямата част от Европа. В документ на Министерството на финансите на Обединеното кралство, публикуван в четвъртък, не се уточнява коя компания е кандидатствала за разрешение за работа с кредитора, който е санкциониран от Великобритания, но не и от ЕС.

Лицензът позволява трансакции с „Газпромбанк“ и нейните дъщерни дружества „с цел предоставяне на газ за ползване от Европейския съюз“, гласи документът. Това включва откриване и закриване на банкови сметки до изтичане на лиценза.

Путин заплаши да спре доставките на газ за купувачи, които не спазват указа от миналия месец, според който европейските клиенти трябва да открият две сметки – една в чуждестранна валута и една в рубли. „Газпромбанк“ ще отговоравя за обмяната на чуждестранната валута в рубли и прехвърлянето на парите към доставчика „Газпром“.

Повечето сметки за газ през април са дължими през май, така че все още има време клиентите да се адаптират, посочват руски представители.

Въпреки това ЕС, който получи около 40% от газа си от Русия миналата година, подсказа, че искането на Путин може да наруши санкциите, наложени на Москва след нахлуването в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още