fallback

Транзитът на руския газ през Украйна намалява

"Газпром" изпълнява стриктно заявките на европейските си клиенти, потвърждават от компанията

09:46 | 24.04.22 г. 16

Транзитът на руския природен газ през Украйна намалява, сочат данни на "Газпром", цитирани от Ройтерс. Според тях в събота (23 април) през газопреносната мрежа на Украйна са преминали 48,6 млн. куб. метра природен газ, спрямо 58,2 млн. куб. метра на 22 април. Заявките за днес (24 април) са за малко над 51 млн. куб. метра, допълва ТАСС.

От газовата компания посочват, че извършват всички доставки в съзвучие със заявките, направени от техните европейски клиенти.

В началото на военния конфликт преносът на газ през Украйна достигна максималните 109 млн. куб. метра на денонощие, но със затопляне на времето се движи около 56-58 млн. куб. метра на денонощие. Договорът между двете страни предвижда транзит на 40 млрд. куб. метра годишно.

От "Нафтогаз Украйна" предупреждават, че около 1/3 от транзита през страната може да бъде застрашен заради военните действия. Изпълнителният директор на компанията Юрий Витренко предупреди в пост в Twitter, че руските военни повреждат газопреносната инфраструктура в окупираните територии в Източна Украйна.

От съобщението не става ясно дали преносът през останалите трасета на руския природен газ към Европа - "Северен поток 1" и "Турски поток",  се запазва.

В ЕС от седмици се дискутира възможността да бъде спрян вносът на руски петрол и природен газ. Тази идея обаче се критикува остро от най-голямата европейска икономика - Германия. Работодатели и синдикални организации в страната се опасяват, че мярката ще се отрази тежка върху индустрията и работните места, пише Euronews.

В "Нафтогаз" обаче коментират, че съдейки по коментарите на германския бизнес, конкурентоспособонстта на икономиката се базира само и единствено на евтиния руски газ, а не на уменията на германците.

През април общността одобри забраната за внос на руски въглища.

Германия, Унгария, Австрия, както и Италия, са сред най-зависимите държави от руските енергийни източници и затова и те са сред големите противници на санкции срещу енергийния сектор на Русия. Италия през последните седмици прави сериозни усилия да си осигури заместител на руския газ, договаряйки увеличени доставки от Алжир, както и втечнен газ от други африкански държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още