IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли Путин големите европейски пазари на газ?

Има сигнали, че Берлин се готви за отказ от руски изкопаеми горива, макар че украинският президент обвинява страната, че блокира ембаргото върху петрола

10:04 | 15.04.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Германия трябва да започне да пести енергия, за да бъде по-независима от вноса на изкопаеми горива от Русия, коментира министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, цитиран от Ройтерс. Агенцията допълва, че изглежда най-голямата европейска икономика се готви да намали вноса на руски петрол и природен газ.

Натискът към Германия да подкрепи ембарго върху руски изкопаеми горива расте на фона на разрушенията и големия брой цивилни жертви от войната в Украйна. От началото на военните действия в страната Москва е получила почти 34 млрд. евро от продажбата на изкопаеми горива за ЕС, сочат изчисленията на Центъра за околна среда и чист въздух (CREA). Основната част от тези средства е от продажбата на природен газ - почти 21,5 млрд. евро, а от петрол - над 11,5 млрд. евро.

Преди дни Русия одобри попълването на Държавния резервен фонд с над 3 млрд.  евро от допълнителните средства, които получава страната от търговията с петрол.

Хабек е категоричен, че германците могат да намалят съществено потреблението на руски енергоизточници, например използвайки влак или колело. "Всеки километър без кола е принос да направим по-лесен отказа от руските енергийни доставки", категоричен е той в интервю за Funke Media Group.

Друг начин за намаляване на потреблението на горива е продължаване на работата от вкъщи, където това е възможно, включително и за ден или два в седмицата.

Германия е категорична, че няма да подкрепи плащането за руските доставки на газ в рубли, което може да се окаже достатъчно за Москва да загуби най-големия си европейски пазар. Германия от своя страна е сред най-зависимите от вноса на руски енергийни суровини членове на ЕС - над 55% от вноса на газ в страната през 2021 година. През миналата година страната е внесла общо  142 млрд. куб. метра природен газ.

Temata за диверсификацията е сложнa - Германия например няма терминали за втечнен газ, въпреки че може да използва съоръженията в Нидерландия или Белгия.  Нещо повече - повечето подземни газохранилища в страната се управляват от "Газпром", което също поставя в трудно положение властите.

Европейската комисия предупреди членовете на общността, че плащането в рубли по предложената от Москва схема би представлявало нарушение на режима на санкциите. След този коментар правителството на Нидерландия нареди на своите енергийни компании да не се съобразяват с новите условия, които налага "Газпром" по заръка на руския президент Владимир Путин. Страната обаче има много ниска зависимост от вноса на руския газ - около 15% от общия внос.

Италия също заяви, че не приема схемата и премиерът Марио Драги вече подписа споразумение за увеличаване на доставките на газ от Алжир, както и води разговори за алтернативни доставки от Ангола и други африкански държави. 

Засега някои по-малки пазари на "Газпром" в ЕС смятат да се съобразят с искането на Русия, защото нямат друг избор, макар и потреблението спрямо това на Германия или Холандия е по-малко. Подобно решение обаче е разрив на европейската обща политика по отношение на Русия. Повечето клиенти на "Газпром" са платили за газа до края на април и следващите плащания са насрочени за май.

Русия ще спечели от Европа повече от 320 млрд. евро от продажбата на изкопаеми горива през тази година. Петролният и газовият сектор осигуряват около 40% от приходите в руския бюджет. Според руския президент Владимир Путин Европа няма алтернатива на руските енергийни доставки, а Москва може да разчита на Изтока, но пътищата на газа и петрола в това направление все още са в проект.

Междувременно в интервю за BBC украинският президент Володимир Зеленски директно обвини Германия и Унгария, както и "други страни", че блокират решението на ЕС за ембарго върху руския петрол по различни причини. Той посочи, че трябва да бъдат водени разговори с тези страни, за да бъде въведено подобно ограничение.

В своето интервю Зеленски обясни, че не може да се откаже да преговаря за мир въпреки всичко, което са направили руските военни в страната му, защото иска да сложи край на войната възможно най-скоро преди 100% от страната да бъдат разрушени и стотици хиляди да загубят живота си. "Има ли лидер на нападната държава много опции да сложи край на войната? Да продължава да се бие до последния жив украинец?", попита реторично той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
само путин губи... всички останли печелят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
България отдавна се е навряла в грешната страна с над 90% енергийна зависимост от ЕДНО място. По точния въпрос е защо спа България поне последните 30 години, че на всичкото отгоре си наложихме "сами" мораториум върху добива на газ на наша земя и море :) Смешно е дори ... а сега плачем що е скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Путин без да иска ще ускори зелената сделка. Освен това колкото по скъп е петрола и газта толкова повече хората ще предпочитат електрически коли. Да му муслят ОПЕК и Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Веднага не, и предполагам,че няма да е на 100%, но мисля,че 70% загуба на пазарен дял(около 100 млрд кубически метра годишно) в рамките на 3-4 години са напълно реални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бабишкер от комсомола, най-ценното, което притежава свободния човек е именно свободата си. Да живее както и където иска, да работи както и където може, да избира сам бъдещето си, да може да говори свободно. Все неща, които pycopoбите не разбирате. Вземайте си и газа и маза и оставете свободните хора сами да решават как да живеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 2 години
Губи ли Путин, губи ли Шолц, губи ли Макрон . . . Губят! Пита се: а печели ли някой? Или само си мисли, че печели . . . ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''Бедната'' и ''малка '' България има по-висок индекс на паритет на покупателна способност, от ''богатата'' и ''огромна'' войнолюбива русия- и това е факт. Всичко си имаме в България- и море, и планини, и равнини, и котловини; имаме всички видове почви, на които растат житните култури; имаме залежи и на уран, и на метан/ газови хидрати/, и на цветни метали, а най- голямото златно находище в Европа се намира в България. Неслучайно руснаците умират да си купят килийка от 50 кв.м. на нашето Черноморие, а не в ''руския'' Крим, допреди руският нацист в кремъл да им го забрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
""..., и НИКОГА не коментира какво губи държавата и ЕС..."" Конкретно България губи почти 100 процентовата си зависимост от руски природен газ и най- накрая сме свободни да си развиваме собственото находище на газови хидрати- https://....blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.html ""...Ще стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени...Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата НЕ Е шистовият газ, а газовите хидрати. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г...'" Ето- ТОВА губи България- зависимостта си от газпром, която руска държавна компания до сега препятстваше развиването и промишления добив от българското находище на газови ходрати в нашата българска акватория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
serafima
преди 2 години
Цялата наша оказионна медиина среда непрекъснато заклеймява Путин и Русия, и НИКОГА не коментира какво губи държавата и ЕС. И анализ на политиката им? Нещата имат винаги две страни. КОЯ Е ВТОРАТА за нас? Австрия, Унгария и Германия - никой не може да ги упрекне в русофилия или комунизъм, в която имаше протест от 2 километра хора в защита на запазване на източника Русия за газ, но за КОЙТО не чухте и няма да чуете от нашите оказионни медии. По стар отдавен обичай България, независимо, че е бедна и малка, винаги се навира на погрешната страна, или както един американец от посолството на САЩ в България през 70-те и 80-те години писа в книга - винаги яха погрешния кон. Имам чувството, че някои от държавниците са като под влияние на опиати - не разсъждават с ума си, от което хората и бизнеса ще патят жестоко. На Австрия беше казано, че запазва договореностите си за газа. Между другото, Австрия преди няколко дни официално чества освобождаването на Виена от руснаците слев ВСВ, като едно до друго бяха сложени руското и украинското знаме. Учете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 2 години
След Украйна ще ги загуби. Тя така или иначе ги губеше - с проекция 2050 г. заради Зелената сделка... пардон секта. Но Путин ускори зеленото сектантство и сега Европа ще гледа да се откаже още по-бързо. Но и няма да е веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още