IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заговори за проблемите пред петролния си сектор

"Приятелските страни" могат да получат руски петрол "на всякаква цена", за да бъде гарантирано функционирането на сектора

11:45 | 13.04.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия е готова да продава на "приятелски страни" петрол и петролни продукти в "произволен ценови диапазон", става ясно от интервю на енергийния министър на страната Николай Шулганов пред "Известия". Той не се наема да прогнозира обаче какъв ще бъде спадът на инвестициите в петролния сектор на Русия.

"Оценяваме ситуацията и търсим достоен изход от нея", допълни енергийният министър.

Шулганов отказа да направи прогноза за цената на петрола при ембарго на руската суровина от страна на Европейския съюз, което може да бъде наложено заради войната в Украйна. Руският министър на енергетиката смята, че поведението на западните политици по отношение на забраната за доставки на руски енергоизточници "не е конструктивно".

Движението на цените в диапазона 80-150 долара за барел е напълно възможно, но целта на Русия е не да прави прогнози, а да "гарантира функционирането на петролния сектор". От думите на енергийния министър става ясно, че в Москва е направен списък с критично оборудване за енергийния сектор. Търсят се начини да се осигурят нужните резервни части, включително и аналози, произведени от Русия.

"В електроенергетиката все още не виждаме проблеми, но що се отнася до преработката на петрол, добива му, има отделни компоненти и оборудване (които ни липсват - б.р.). Но мисля, че секторът ще се справи със ситуацията въз основа на търсенето на алтернативни доставки на оборудване", каза още Николай Шулганов.

Пред "Известия" енергийният министър коментира и плащането на природния газ в рубли от "неприятелските държави". Според него промяната няма да увеличи разходите на клиентите на "Газпром". Той смята, че в момента няма начин Европа да обезпечи отказа от руския природен газ от гледна точка на обемите.

Шулганов коментира, че Русия може да ограничи загубите от отказа на Европа и САЩ да купуват руски енергоизточници с нови пазари и нови маршрути и в момента се работи в тази насока. 

По отношение на природния газ Москва отдавна опитва да разшири присъствието си на китайския пазар, но засега успява да продаде едва около 15 млрд. куб. метра на година. За сравнение, доставките за европейските клиенти се движат в диапазона 150-170 млрд. куб. метра годишно. Тепърва Русия ще трябва да изгради и инфраструктурата за увеличаването на газовите доставки - чрез "Силата на Сибир 2". 

Този газопровод обаче е все още на фаза проектиране и е под въпрос дали Москва ще успее да изгради близо 7000-километровото трасе на фона на засилващите се западни санкции и липсата на оборудване. Капацитетът на тръбите ще бъде 50 млрд. куб. метра годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво да ти дадем, бе? Възможност да кажеш някоя копейнишка опорка? Петрол идва с танкери от цял свят и въобще няма значение дали е от opките или от другаде. На кой ги дрънкаш тия глупости?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 4
vaallko
преди 2 години
Дайте малко по сериозно и трезво да гледаме на нещата, на не кой кого харесва или не харесва. Та ако спре вноса на руски петрол и газ за Европа това ще предизвика рецесия в ЕС. С изключение на Германия другите страни финансово са доста зле. Това ще удари индустрията в Европа за сметка на други страни по света, например Азия и по конкретно Китай и Индия. Та не виждам нищо радостно в тези действия. Шефа на BASF на няколко пъти предупреди, че това ще има изключително негативни последици за германската химическа индустрия. Та това е ситуацията към момента. Всеки да си прави сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма смисъл даже да пестим сили. Живяхме по време на комунизма където си произвеждахме цели 75% от нужното и пак фалирахме заедно с Русия. Сега си произвеждат едва 25% от нужното и на какви принципи очакват да не фалират ?! Тука трябва да тролнеш или поне да ни обясниш :) А само да те напомня как фалира Русия през 80-те ! 3 неща ! Войната в Афганистан, Совалката Буран (1 трилион долара), Рейгън забрани да се изнасят помпи от САЩ за петролни/газови установки в Русия. Резултата беше перестройка и фалит :) Сега САЩ спретнаха абсолютно същото на Русия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Чудесно :) Сега ако успеят да продадат на приятелски страни, то тези страни ще освободят петрол за неприятелските. Относно Китай ... те на са *** като нашите в България и повече от 10-15% зависимост от руска енергия и изобщо от ЧУЖДА няма начин да си го причинят. Както и написах преди аз шортя петрола и си държа позицията. Очаквам цени под 80 долара за барел много скоро дори може и срив на 70. Китай като затвори още 2-3 града по 20 милиона може и да падне на 60 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ей го де е един новобранец от въпросният личен състав, за който ти споменах,току тука отдоле в коментар номер единадесет.Мъдър и изпълнен с боен дух...Навъдиха се няколко нови напоследък, явно Митрофанова е активирала де.билите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 9
многодобре
преди 2 години
Като гледам тука все "наши" момчета разбирачи. Я по-добре пестете сили, че да ги използвате в тролене, когато Китай подпука Тайван!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Няма такова нещо като самодостатъчност в съвременният свят.То съществува само в абсолютният вакуум ,изпълващ пространството между ушите на путинската клика и подопечният и мужишки личен състав..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Много ме кефи този словесен евфемисъм: "в произволен ценови диапазон" Искат да кажат, че от немай къде ще продават с по 30-40$ под пазарните котировки, но така звучи много изискано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да пращат специалисти във Венецуела и С.Корея за обмяна на опит. Може и в Куба, да научат как ще карат коли скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Oпааа- толкова за ''самодостатъчността'' на русия- ''....президентът Владимир Путин. Той заяви също така, че "неприятелските страни" са разрушили веригите за доставки в арктическите региони на Русия, а някои държави не изпълняват договорните си задължения. По време на среща с официални лица за обсъждане на развитието на руската Арктика Путин заяви, че това е създало проблеми за Русия....'' дарикнюз 13 април 2022 13:31
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още