IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Дори след Буча ЕС не може да вземе решение за руския петрол

Близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия, Украйна, САЩ и Великобритания проверяват информацията за химическата атака

13:10 | 12.04.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/Chung Sung-Jun&nbsp;</em></p>

Снимка: EPA/Chung Sung-Jun 

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да се обръща към парламентите на европейските държави. След като в понеделник той говори пред парламентаристите на Южна Корея, във вторник той разговаря с литовските депутати чрез видеовръзка, коментирайки нежеланието на Европейския съюз да наложи ембарго върху енергоизточниците от Русия.

„Европейският съюз вече обсъжда шестия пакет от санкции срещу Русия заради войната и все още не се знае дали петролът ще бъде подложен на санкции. Дори след като станаха свидетели на масовите убийства в Буча и други градове, някои страни от ЕС няма как да решат кога поне значително ще ограничат закупуването на руски енергоизточници. Стотици европейски компании и банки не само че все още не са отказали да работят на руския пазар, но и демонстрират явно пренебрежение в отговор на исканията да спрат да финансират руската военна машина заради своите данъци и акцизи", казва Зеленски.

Междувременно Едуард Басурин, говорител на самопровъзгласилата се Донецка народна милиция, отрича използването на химическо оръжие в Мариупол. „Силите на ДНР не са използвали химическо оръжие в Мариупол", каза той пред „Интерфакс“.

Ден по-рано полкът "Азов", който защитава Мариупол, съобщи за химическа атака. Това стана малко след като Басурин призова за използването на „химически войски" срещу украински бойци, които са намерили убежище в града. „Останалите около 2000 защитника на града в местен завод трябва да се обезвредят. Първо заводът трябва да се блокира, след което да се обърнем към нашите химически войски, които да намерят начин да изгонят къртиците от дупките”, каза той пред руска телевизия в понеделник.

Украинските власти заявиха, че проверяват информацията за химическата атака в Мариупол. Тя се проверява и от САЩ и Обединеното кралство.

Ако Русия наистина е използвала химически оръжия в Украйна, според британското правителство всички възможности за отговор са на разположение.

„Има някои неща, които са отвъд границите на допустимото", казва пред Sky News министърът, отговарящ за въоръжените сили, Джеймс Хийпи. Използването на химически оръжия би предизвикало отговор от страна на Запада. „И всички варианти за възможния отговор са на масата".

Британският външен министър Лиз Тръс заяви още в понеделник, че Великобритания работи с партньорите си, за да провери подробностите по съобщенията, че руските сили може да са използвали химически агенти при нападението в Мариупол.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН поиска разследвания на насилието срещу жени и защита на децата в Украйна. Заседанието бе свикано по искане на Съединените щати и Албания.

Тази война трябва да спре. Сега", подчерта изпълнителната директорка на агенцията "ООН жени" Сима Бахус.

Директорът на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) за спешните програми Манюел Фонтен каза, че близо две трети от украинските деца са напуснали дома си след руската инвазия на 24 февруари. Той отбеляза, че за първи път вижда подобно нещо за 31 години хуманитарна дейност.

4,8 милиона от общо 7,5 милиона деца в Украйна са напуснали своя дом. 2,8 милиона от тези непълнолетни са вътрешно разселени, а останалите са бежанци в чужбина, уточни представителят на УНИЦЕФ, току-що завърнал се от посещение в тази страна.

От началото на войната е потвърдена смъртта на 142 деца, а почти сигурно реалният им брой е по-висок.

На заседанието Русия за пореден път отхвърли обвиненията, отправени срещу нея от други страни членки на Съвета за сигурност, предаде AFP.

Спазвайте „презумпцията за невинност", призова руският заместник-постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски. Той увери, че целта на "специалната военна операция" на Русия е „да спаси бъдещето на Украйна".

Русия разполага с право на вето в Съвета за сигурност и може да не допусне никакво разследване или санкции срещу себе си. Съветът на ООН по правата на човека, от който страната бе изключена в четвъртък с решение на Общото събрание на световната организация, обаче има правомощия да започне разследвания, отбелязва AFP.

Междувременно дипломати съобщиха, че Съветът за сигурност ще се събере на ново заседание във връзка с Украйна. То ще се проведе на 19 април по инициатива на Франция и Мексико и ще бъде посветено на хуманитарната ситуация след руската инвазия.

От началото на войната Съветът за сигурност е заседавал 15 пъти. Целта е да бъде поддържан натискът върху Русия, отбелязва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Изобщо не се видя никакъв отпор на Запад към ваксинирането, ама изобщо! Иначе оръжие има само в сащ, по европа нямат... пък и кво като имат, бий се с автомат срещу изстребител! ...и пак да те питам, защо е нужно това, какво печелят ? Какво ще се промени за кукловодите. Няма никаква логика да искат такива неща, ние сега сме роби 9х5, обаче с илюзията че имаме праваи че сме свободни. Изграждането на тази илюзия отне десетилетия, а ти искаш сега да плюят на това и да се върнат към по лоши за тях времена? Няма никаква логика, ама никаква!...и след вакинирането, сега всичко е свободно, тоест нищо не се получи от цялата сложна схема! а колко риково е това за самите кукловоди, няма да го мислим :) По добре чети история, а не конспирации. Тогава по лесно ще виждаш причнинно следствената връзка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
neon7
преди 2 години
Не може да стане от веднъж в Европа и САЩ ( има и оръжие в населението ) не е толкова лесно ... Видя се и големия отпор срещу задължителното "ваксиниране" трябваше ново плашило . Китайския модел да наложат в Европа и САЩ им е целта а Русия е лесна ... те и сега са си диктатура .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 2 години
или да просленим логиката... целата е отнеман на правата в Европа и Сащ (не се знае защо е необходимо и какви бенефити ще донесе това на кукловодите), зада се постигне се пуска вирус в Китай (който е неприятелска държава къс САЩ) ... рестрикциите в Китай са в пъти по големи от колкото в Европа и САЩ, а трябваше да е обратното ... Русия (очевидно и тя част от плана, щом ще стартира война в последствие) обаче рестрикции нема!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
дано усещаш какви булллшити четеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
добре де... и как с тая война ще го постигнат? ... само не ми казвай че ще настане глад и мизерия, заради тая война, защото това не е верно, ако ще двете държава да не изнесът и едно кило жито тая година! Цялата им продукция е около 12% от световната! ... и защо изобщо е нужно цялата тази драма, като права се отнемат много по лесно, нито ти е нужна война, нито пандемия... справка Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
До 7- никога не съм имала такъв ник в този форум- бъркате ме с друго лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
neon7
преди 2 години
"ако украйна беше капитулирала " Според мен не се брои. Целта е в Европа и САЩ да се отнемат правата и свободите ни под димната завеса на войната и "пландемии " ( нищо не е приключило с ковида)Тепърва ще ни сервират много неприятни неща,няма да е само глад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
казах ти че само до средата, щото беше чутовна глууупост. Я да те питам друго... ако украйна беше капитулирала на 2рия ден... брои ли се товя като успех срещи Дъ греат ресет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
neon7
преди 2 години
Явно не си чел ! Няма руски опорки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още