IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запълва фонда си за спешни разходи с парите от продадения петрол

В ЕС обсъждат ембарго за покупката на руски петрол, но шансовете да бъде наложено не са големи

15:40 | 11.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради западните санкции руското правителство взе решение да увеличи средствата в Държавния резервен фонд с 273,4 млрд. рубли (3,2 млрд. евро). Целта е да бъде гарантирана стабилността на руската икономика, гласи официално съобщение на правителството на Русия.

Основната част от средствата - малко под 272 млрд. рубли, са от допълнителните приходи от продажбата на петрол през първото тримесечие на годината. С поправка в закона за бюджета за 2022 г. правителството получи правото да се разпорежда по свое усмотрение с допълнителните приходи, които влизат в хазната. Промяната беше утвърдена от президента Владимир Путин в началото на март.

От правителството уточняват, че средствата от Държавния резервен фонд като цяло се използват за социални дейности. През 2021 г. от него бяха финансирани програмите за помощ за пенисионери и семейства с деца на възраст между 6 и 18 години, както и за борба с пандемията от коронавируса.

Европейското издание Politico припомня, че Москва вече създаде схеми за подкрепа на бизнеса и социалните плащания на стойност 1 трилион рубли (около 11,5 млрд. евро), за да бъдат смекчени ефектите от санкциите, които налага Западът заради войната в Украйна.

Министрите на външните работи на ЕС ще дискутират днес (11 април) санкциите срещу Русия, като се очаква да бъде разгледана още и възможността за забрана за внос на руски петрол. Според медийни публикации вероятността това да стане обаче не е голяма.

В края на миналата седмица ЕС забрани покупката на въглища от Русия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още