IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри забраната на вноса на руски въглища, дървесина и водка

На руските кораби ще бъде забрано влизането в европейски пристанища, за първи път ЕС наложи санкции срещу децата на руския президент Владимир Путин

22:26 | 07.04.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залата за срещи на Европейския съвет. <em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Залата за срещи на Европейския съвет. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

27-те държави от ЕС са одобрили петия голям пакет от санкции срещу Русия. В четвъртък вечерта постоянните представители на държавите членки одобриха предложенията на Европейската комисия, които включват забрана за внос на въглища, дървесина и водка, както и множество други наказателни мерки, предава DPA, позовавайки се на няколко дипломати.

За да влязат в сила санкциите, необходимите правни актове трябва само да бъдат приети чрез писмена процедура и публикувани в Официален вестник на ЕС. Тези стъпки обаче се считат за формални и трябва да бъдат завършени този петък.

Полша попречи на по-ранното приключване на преговорите. Според дипломати страната първоначално не е искала да приеме, че преходният период за забраната за внос на руски въглища трябва да бъде четири месеца по искане на страни като Германия, а не три месеца, както първоначално бе планирала ЕК.

Спорно е било и искането на страни като Гърция и Малта правилата за планираното затваряне на пристанището да не бъдат формулирани толкова строго, колкото първоначално планираше ЕК.

Причината за новите строги санкции срещу Русия е най-вече разкриването на военни престъпления в околностите на столицата Киев след изтеглянето на руските войски. Преди всичко снимките на частично завързани трупове по улиците на предградието Буча предизвикваха ужас. Украйна обвинява руските войски за жестокостите, извършени срещу цивилните жители. Москва отрича това и говори за инсценировка, но без да представя никакви доказателства.

Загуба на приходи от около 4 млрд. евро заради ембаргото за въглища

Новите наказателни мерки сега имат за цел да засилят натиска върху Русия - най-вече чрез налагане на високи икономически разходи на страната. Според ЕК само ембаргото върху въглищата може да означава загуба на приходи от около 4 млрд. евро годишно.

Част от пакета от санкции е и пълната забрана за трансакции за сметка на четири важни руски банки, включително втората по големина руска банка ВТБ. На руски кораби и на кораби, управлявани от Русия, ще бъде забранено да влизат в пристанища на ЕС. Изключения ще се правят само за доставка на храна, хуманитарна помощ и енергия.

За да се отслаби още повече руската икономика, се предвиждат допълнителни ограничения върху търговията с Русия в размер на около 10 млрд. евро. Според ЕК те включват квантови компютри и транспортни средства. Продукти като дървен материал, цимент и морски дарове на стойност 5,5 млрд. евро също няма да бъдат внасяни в ЕС. Руските компании вече няма да имат право да участват в обществени търгове в държавите от ЕС.

Освен това в списъка със санкции ще бъдат добавени още лица, близки до руския президент Владимир Путин. Това означава, че те вече няма да имат право да влизат в ЕС и всички техни активи в ЕС ще бъдат замразени. Сред засегнатите са и двете дъщери на руския президент.

Според правителството на САЩ, което също наложи санкции на дъщерите на Путин, Катерина Владимировна Тихонова е технологичен мениджър, чиято работа подпомага руското правителство и отбранителната индустрия. Според САЩ нейната сестра Мария Владимировна Воронцова оглавява финансирани от държавата програми, които получават милиарди от Кремъл за генетични изследвания и се контролират лично от Путин. За дъщерите на Путин се знае малко. Тихонова е родена през 1986 г., а сестра ѝ - през 1985 г.

По-рано в четвъртък сенаторите и конгресмените в САЩ одобриха с огромно двупартийно мнозинство петролното и газово ембарго за Русия. Сега законопроектът трябва само да се подпише от американския президент Джо Байдън, за да влезе в сила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Импе ти не разбра ли,че има си организация ООН и Хелзински комитет където тези неща се доказват , разпитват се и свиделите и т.н. още повече ,че Русия има вето в тези комитети. Защо според теб няма разследване ? Защото просто е поредния фейк и няма нищо - "май френд" :) Научете се,че когато четете нещо от ТАСС без да проверите поне на 3 места още е фейк. Днес лъснаха 3 фейка. Буча, Българския Кораб и C-300 :) Да те напомням ли,че Русия отричаше за клането в полската гора цели 45 години ? Докато Горбачов не призна накрая. Да те напомням ли ,че ТАСС казваше,че хвърлят хуманитарна помощ във Финландия през 1939-та , а всъщност мятаха бомби. Нещо имаш ли да коментираш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Поредната лъжа на руснаците лъсна и в Буча оказа се монтиран клип от преди една година. Всъщност днес лъснаха още 2 лъжи на руснаците (ТАСС). Едната ,че българския кораб е превзет (оказа се фейк), другата е ,че Словашките C-300 са разрушени (отново фейк). От Русия очаквам само фейк ... може да вържат някой бал ък като теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 2 години
"Военните престъпления в Буча" са зле режисирана PR акция на самата Украйна, за да отвлече вниманието от собствените си престъпления с които свободно се хвалеше до скоро и да засили антируската пропаганда.Ковид идиотизмът се превърна във военен идиотизъм. На вярващите - честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Регистриран....вчера. Поредния тpoл копейник с ново име и сипещ опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Boycho
преди 2 години
Разбирам ... Ето защо не е санкционирана ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Руската салата не е руска, а е френска бе, неук! Колко сте неграмотни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Boycho
преди 2 години
Тия "трупове" се изместваха от пътя на автомобилите .. Първо успоредно на тротоара, после перпендикулярно .. Освен това са "убити" хора с бяла лента = "неутрален" или "руснак"Трето, кой има интерес от тия "убийства" ... Русия - не .. Тя можеше да избомби цялото градче, ако искаше .. ВАТНИКОВ ... КОМЕНТАР ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Клипчетата на убийства, идващи от Държавата - Лъжец, струват точно НУЛА. Просто не са истински, лъжа, както и всичко казано от кремъл. Свидетел за лъжите е цял свят. Никой вече не ви вярва, cкoтове, и с право. Досвидания и си взимай изфабрикуваното клипче и ИНХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
Boycho
преди 2 години
Забравиха само "руската" салата .. Б'a'x тия евроатлантически ценности ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така, да е ясно какво е отношението на Белия свят към убийци, разрушители на домове, крадци на земя, престъпници и лъжци! Долната opкска сгaн може да иде нах... при руския кораб! След като opките са решили да бъдат *** в живота, да потъват в клoзета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още