IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Европа да спре вноса на руски газ

Добавянето му към списъка с продукти под ембарго ще направи живота на Путин максимално труден

18:43 | 07.04.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съобщенията за кланета на цивилни в Буча, близо до Киев, не могат, уви, да бъдат изненада. В отговор френският президент Еманюел Макрон заяви, че: „Случилото се изисква нов кръг от санкции и много ясни мерки, така че ще се координираме с нашите европейски партньори, особено с Германия.“ Той добави, че „по отношение на петрола и въглищата трябва да можем да продължим напред. Със сигурност трябва да задълбочим санкциите… Не можем да приемем това." Но санкциите срещу руския петрол и въглища са недостатъчни. Необходимо е да се наложи ембарго и на вноса на руски газ, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Според Агенцията за енергийна информация на САЩ през 2021 г. 74% от руския износ на природен газ е бил за европейските членки на ОИСР. Разликата между този износ и този на петрол и въглища е, че за Русия е по-лесно да измести дестинацията на втория, тъй като транспортът при първия зависи от фиксирана инфраструктура.

Следователно добавянето на газа към списъка с ембаргови продукти би увеличило болката за Русия. Възраженията срещу тази идея са, че някои европейски страни са особено зависими от руския газ и затова разходите за тях от значително намаляване на вноса биха били огромни.

Сред най-уязвимите са Германия и Италия. Германия например зависи от Русия за една трета от потреблението си на енергия. Освен това през 2020 г. Германия е получила 58 процента от газа си от Русия, а Италия - 40 процента. Тези страни също така силно разчитат на газа: потреблението на Германия е повече от два пъти по-голямо от това на Франция, чийто капацитет за производство на ядрени енергия е голям. Изглежда, че ембаргото върху доставките на газ би сринало икономиката на Германия и други подобно уязвими страни. 

Последните икономически изследвания обаче сочат, че този страх - макар и разбираем - е преувеличен. Анализ за Германия на икономисти от университета Нотр Дам посочва, че фокусът наистина трябва да бъде върху газа, тъй като петролът и въглищата се доставят на световните пазари. Ако е необходимо, както се отбелязва в документа, „съществува достатъчен капацитет на световния пазар от други страни износителки на петрол и въглища, за да компенсира недостига“. Русия също може да прехвърли износа си другаде, макар че може да се наложи да го направи с отстъпка.

И така, да разгледаме санкциите върху газа? В краткосрочен план загубата на руски газ не може да бъде компенсирана от внос от другаде. Анализът предполага, че резултатът от ембарго върху руската енергия ще бъде намаляване на доставките на газ с 30%, което е около 8% от общото потребление на енергия в Германия. Ключовите моменти в анализа са, че заменяемостта на газа в потреблението и производството е по-ниска в краткосрочен план, отколкото в дългосрочен, и по-висока при някои употреби от други. При много ниска еластичност на замяната в краткосрочен план (песимистично предположение), 8% спад в потреблението на нефт, газ и въглища води до 1,4% спад на брутния вътрешен продукт - цена от 500-700 евро годишно за всеки германски гражданин. При спад на потреблението на газ с 30 процента икономическите загуби нарастват до 2,2 процента от БВП (2,3 процента от брутните национални разходи) или 1000 евро на година на гражданин. Ако се допуснат възможни вторични макроикономически ефекти, това въздействие може да достигне 3% от БВП.

Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Оттрепка, никой не иска да се занимава с убийци на вежни и деца, каквито са руските opки... стойте си зад стената си се любете с кадиров и другите подхора! Когато решите да сте нормални, предайте военнопрестъпниците, спазвайте правилата и може да си помислим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
.... сте го създали !!! И тая истерия започна още от самото начало, с демонизирането и наказването на цял народ. Конфискация на имущество на руски граждани, само защото са руснаци. Отстраняване от ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ на спортисти с УВРЕЖДАНИЯ само защото са руснаци. Гонения срещу хора на изкуството из целият ЕС. Руснаци били. После се чудите защо в Русия подкрепата за Путин дори се увеличила. Ами защото руснакът не е съгласен да го мачкат и да се гаврят с него !!! Той не е като нас, той унижения не търпи !!! Това е защото никой не взема поуки от историята. След първата световна война, мирният договор е бил безкрайно унизителен към Германия. Освен тежките репарации, наложени над гладуващото вече германско население е имало и чудовищни клаузи като тази, че всеки французин има правото да удари шамар на кой да е немец, ако го срещне. Неслучайно принуденият да подпише договорът от германска страна е казал на отиване: "Е, господа, след 20 години пак ще се видим". Е, след няма и 20 години се появи Хитлeр - и тогава също всички бяха "много изненадани". След ВСВ лидерите бяха по-разумни... поне малко. Защо бе създадена Европейската общност за въглища и стомана? За да не се бият Германия и Франция повече... Е, съвременните лидери са безнадеждно под нивото на Робер Шуман !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Само началото на статията е достатъчно: "Съобщенията за кланета на цивилни в Буча, близо до Киев, не могат, уви, да бъдат изненада. В отговор френският президент Еманюел Макрон заяви, че: Случилото се изисква нов кръг от санкции и много ясни мерки, така че ще се координираме с нашите европейски партньори, особено с Германия. Той добави, че по отношение на петрола и въглищата трябва да можем да продължим напред. Със сигурност трябва да задълбочим санкциите Не можем да приемем това." " - ето това е мисленето на русофобите/укрoпофили. За тях някакви "съобщения" са достатъчни. Юристова поне би трябвало да знае основният правен принцип, че обвиняемият е невинен, докато се докаже противното. Но това не важи за Русия очевидно... Русия е виновна по ПРЕЗУМПЦИЯ !!! За да осъдим Русия ни стигат "съобщения". За да накажем Русия, са достатъчни твърденията на укpoпите, нищо, че всеки ден ги хващаме в лъжи и нищо, че най-малкото са страна в конфликта. Някои тука и навсякъде из нетът казват на Путин - "***". Е, ако Путин - този умерен и хладнокръвен руски лидер наистина стане новият Хитлeр, ще знаете, че ВИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Един много добър съвет към всички които искат да успеят ! Преследвайте мечтите си , не казвайте,че нещо е невъзможно ! Най-малкото квантовата механика казва,че всичко е възможно ! Не слушайте чичо Сам или дядо Иван. Можете и сами стига да имате воля за това !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А не не стават нещата и не е скъпо и трудно ! Отоплението също може ! Може и на солари дори :) Не коментирай неща които не използваш и четеш по руски форуми. Офгрид съм от над 7 години и изобщо НЕ Е трудно. Трудно е за хора които чакат дядо Иван или чичо Сам. Думите на ЛЕВСКИ са напълно красноречиви за негативизма под който си попаднал ! Цитирам: Никому не се надявайте - говореше той. - Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
И как става с панелите ? Лесно 25 палки и 4 дни :) Толкова струва да имаш топло и ток до края на живота си "фрий"... За тези които не искат батерии има и други решения ... през деня даваш енергията , вечерта върти наобратно електромера. Така заводите ще имат евтин ток от всички БЪЛГАРИ през деня и няма да има нужда от газ :) Има всякаки други решения стига да има желание ! Първото нещо което трябва да направите е филтър на русия и всичко негативно,че това няма как да стане, струва много пари ... ще стане след 3 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Колко, кога ще стане и т.н. ами това го слушаме от поне 10 години :) Не четеш думите на Апостола ! Не думи а дела трябват ! Вземи и прочети и за мнението му за Русия ! А понеже явно си конспиратор ще ти кажа защо нищо не се прави откъм енергийна зависимост в България. Не се прави защото Русия плаща на ей такива проксита като теб да пишат глупости и по този начин ни държи 90% зависими :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Къде протестират аз тъкмо правих обиколка в Европа ?!?! Карат си живота хората... не правят бомби :) А да видях протести всъщност поне 2 , но бяха в защита на Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Няма смисъл няколко тролари като импа, гошо ингров и още 1-2 всъщност боготворят всичко руско и нищо БЪЛГАРСКО ! Изобщо не ги интересува,че можем да си копаме собствени газови хидрати, слънчева енергия, вецове , вятър и т.н. Според тях това изобщо не ни трябва ! Нужно е да се купува само руски газ и петрол минимум 95% и останалите 5% от други места ей така от хорски срам ! Левски и Ботев се обръщат в гробовете си като четат глупостите на руските троляци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
https://***.facebook.com/dimitar.nekov.9 ето го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още