IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатите от ЕС не се споразумяха за забраната на руския внос на въглища

Унгария показа готовност да плаща в руски рубли доставките на газ от Москва

19:49 | 06.04.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дипломатите от Европейския съюз (ЕС) не са успели да одобрят предложението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на вноса на руски въглища поради технически причини, посочват източници на Ройтерс, цитирани от БТА.

Сред недоуточнените проблеми е бил въпросът дали забраната ще бъде наложена само върху сключването на бъдещи договори, или ще обхване и сега съществуващите.

Във вторник ЕК предложи забрана на вноса на всякакви видове въглища от Русия като част от по-голям пакет нови санкции, целящи допълнително да ограничат търговията с Москва заради инвазията в Украйна.

За да влязат в сила ограниченията, те трябва да бъдат одобрени  от правителствата в ЕС. Някои дипломати са изразили отпимизъм, че в четвъртък, когато преговорите ще продължат, може да се стигне до разбирателство.

По-рано през деня заместник-председателят на ЕК Вера Юрова заяви, че войната в Украйна е "битка срещу демокрацията".

"Това е лицето на злото. Това са военни престъпления и виновните ще бъдат подведени под отговорност", коментира Юрова по повод кадрите от опустошените украински селища.

В редиците на съюза обаче видимо има различия. Унгария заяви в сряда, че е готова да плаща в рубли за руски газ, ако се наложи.

"Унгария ще плаща в рубли за доставките, ако Русия го поиска", заяви унгарският премиер Виктор Орбан по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто коментира, че европейските власти "нямат роля" в споразумението на страната с Москва относно доставките на газ.

Европейската комисия не коментира декларации от национални власти, посочи говорител.

Руският държавен глава Владимир Путин предупреди Европа, че рискува да бъдат прекъснати доставките на газ, ако плащанията не се извършват в руски рубли. Ходът е отговор на наложените ограничения от западните страни.

До изтичането на сроковете за плащане остават седмици, а ЕК заяви, че договорите, изискващи плащания в евро или долари, трябва да останат по този начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Съгласна съм с писаното в основни линии, но затова питайте предишният ни премиер-сайбия в продължение на 12 години. Че дори им брои 3 милиарда за ТУРСКИ поток. И моята реакция изразих в участие в протестите 2020. Но тук пиша за слабата политика на ЕС и за това много съжалявам, защото идеята за Съюза е чудесна, но нещо се срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А унгария нали знае, че тръбата за сърбийка и за тях минава оттук? И че ако България откаже да плаща в рупли, opките щели да спрат газа...айде де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А защо пък от 2014 до сега България спа и не си копа газови хидрати ? Защо не направи проекти всяка къща с панели ? Защо няма терминал за втечнен газ ? Защо още няма газова връзка с Гърция ? Защо Белене ръждсва ? Отговорът е ***: защото така командва масква ! Масква държи България в над 90 процента газова и петролна зависимост :) Не е чичо Сам ! Опресни си опорките защото на тях може да хванеш дамо някой първолак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
... ТАКА е, Симонка: "Руският внос", внася В РУСИЯ. ДРУГО Е ЕВРОПЕЙСКИЯТ, който, внася в Европа. УЧЕТЕ ГО, ТОЯ ПУСТИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
...отделно че, руски внос на въглища не съществува, нито имат власт над него,щото, Русия въглища ИЗНАСЯ. Има ЕВРОПЕЙСКИ ВНОС НА РУСКИ ВЪГЛИЩА. но, драскачите, това не ги бърка: Редят едни думички в "изречения", за които, и Жужъл транслейт, може да им завиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Дипломатите от ЕС да се сетят българската поговорка: "Волът рие, но на гърба му пада", тоест на нашия гръб, на хората. Защото ако, не дай боже, няма вече ЕС, няма да има и дипломати, които да държим отговорни - макар че постфактум какво от това.Дипломатите от ЕС не помнят ли, че предишните санкции към Русия се отнесоха по-вредно за нас, а не към Русия - тя си разви производства, ткаквито няма, оест направи диверсификация и увеличи за износ и внос партньорите си по света. Още по-добре за нея.Стига са слушали дядо Джо и безмълвно изпълнявали! Тали знаят какво мисли САЩ за нас: "*** the EU!"Жалки са! Безсилни! Ако бяха преговаряли с Путин по-рано и изисквали от Украйна да направи необходимото, нямаше да се стигне дотук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"Дипломатите от ЕС не се споразумяха за забраната на руския внос на въглища "... явно не всички са на командно мислене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още