IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дмитрий Медведев: САЩ от години опитват да "впият зъби" в европейската енергетика

Бившият руски президент смята, че ЕС ще забрави своите зелени идеали в опит да забранят вноса на руски изкопаеми горива

13:11 | 11.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Пускането в експлоатация на &quot;Северен поток 1&quot;. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пускането в експлоатация на "Северен поток 1". Снимка: Bloomberg LP

Под предлог "борба с кървавия режим в Русия" САЩ са напът да изпълнят своите амбиции - да "впият зъби" в европейската енергетика, пише в коментар, озаглавен "Нищо лично, просто бизнес" в своя профил в Telegram бившият президент на Русия Дмитрий Медведев.

В последните години зелената трансформация на Европа попречи на американските планове, но сега нещата се развиват точно в противоположната посока, смята Медведев, който днес е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Сега САЩ са готови да доставят петрол и природен газ на Европа. "Кой вече се интересува от глобалното затопляне и целите за устойчиво развитие, заявени от ООН?", реторично пита още той.

Според него в опит да се откаже от руските енергийни ресурси Европа съвсем е забравила за своите "зелени идеали", защото добивът на шистов петрол и газ нанася много по-големи щети, отколкото конвенционалните практики. Подобна дейност в Европа например е забранена, защото носи риск от замърсяване на подпочвените води, изтичане на метан и от земетресения, припомня още бившият руски президент.

Плановете на ЕК във връзка с отказа от руските енергийни ресурси въсщност са свързани основно с увеличаване на дела на зелените мощности, повишаване на енергийната ефективност и диверсификация на източниците. Природният газ обаче все още е "преходно" гориво и ще се използва за ограничен период от време. Освен САЩ Европа разглежда още редица източници на втечнен газ, сред които и Египет и някои африкански държави, които досега не са доставяли на континента.

Диверсификацията може да бъде постигната и чрез увеличаване на тръбния газ от Азербайджан. Миналата седмица енергийният министър на България Александър Николов коментира, че се водят преговори за още доставки на азербайджански газ към Югоизточна Европа.

"Политиката по климата на САЩ в последните години е демонстративно пренебрежение на международните споразумения в сферата на опазването на околната среда - включително и на тези от Киото и Париж", пише още Медведев. Той визира изтеглянето на страната от Парижкото споразумение, което беше идея на предходния президент Доналд Тръмп. Но новата администрация в Белия дом е много по-екологично настроена. Джо Байдън вече предложи няколко проекти за насърчаване на зелените мощности.

Дмитрий Медведев критикува още и плановете на "полезните идиоти" Германия за замяна на енергоизточниците, която ще струва 500-600 млрд. евро. За него това ще нанесе сериозни щети за конкурентоспособността на германската икономика на международните пазари, включително и в САЩ.

От години САЩ и Русия си отправят вазимни обвинения относно интересите в енергийния сектор на Европа. Един от примерите е "Северен поток 2" - за САЩ и част от западните анализатори, този проект беше пример за геополитическите стремежи на Москва. Русия и Германия защитаваха до последно икономическата основа на газопровода. В крайна сметка заради войната в Украйна Берлин спря процедурата по сертифициране на "Северен поток 2", който технологично е готов да бъде въведен в експлоатация.

Военната инвазия на Москва накара ЕС за първи път да приложи санкции срещу руската енергетика. В края на миналата седмица общността забрани вноса на руски въглища и се обмисля спирането на покупките на руския петрол. На този етап обаче за повечето държави от ЕС руският природен газ е без алтернатива.

В едно от последните си видеообръщения украинският президент Володимир Зеленски също призна, че природният газ не може лесно да бъде отказан както заради риска за енергийната сигурност, така и заради опасенията за околната среда. "Но Украйна няма време, свободата не може да чака" и действия трябва да бъдат взети незабавно. "Петролното ембарго трябва да бъде първата стъпка", препоръча още той.

Когато Москва почувства тежестта на санкции, тогава "търсещите мир" ще имат аргументи на своя страна, коментира още украинският президент.

Ефективно ембарго върху вноса на петрол и природен газ Русия може да накара Москва да спре войната до осем седмици, коментира и бившият икономически съветник на руския президент Владимир Путин  Андрей Иларионов в интервю за ВВС. За него това е "много ефективен инструмент" на Запада.

За него отношенията между ЕС и Русия нямат никакво бъдеще при този политически режим в Москва.

Министрите на външните работи на ЕС ще дискутират по-късно днес санкциите срещу Русия, като една от темите ще бъде именно забраната за покупката на руски петрол. В края на миналата седмица Европейският парламент призова за пълно ембарго на вноса на природен газ и петрол от Русия.

По данни на Центъра за енергетика и чист въздух (CREA) на базата на преминаващите танкери от началото на военната инвазия ЕС е платил на Русия почти 30 млрд. евро за енергийни ресурси. 10,2 млрд. евро са похарчени за руски петрол, а 18,4 млрд. евро - за природен газ.

Междувременно разследване на Bloomberg показа, че много петролни компании заявяват официално своя отказ от руски петрол и продукти, но реално успяват да заобиколят собствените си обещания, използвайки различни методи, като например смесването на руските суровини с приемливи за пазара енергоизточници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 2 години
Даже и за украинското зелено човече ли?! Е, как така?!?! Поне за него направете компромис! Той може да е дребен и зелен, но успя да завърти света на малкото си зелено кутре! Да живее Великото малко зелено човече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
именно, ниски комплексари не трябва да управляват никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Поставяш две условия. Първото да са мъже и второто да са високи над 1.80. путин'ка и неговият паж не отговарят на нито едно от тях. Пъро са най-обикновени кремълскихермафродити и второ са низки. Че са низки е проблем и може би това че са ниски има принос за злобата им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
1. Европейската енергетика е на ЕВРОПА, а не на русия или на сащ. 2. Руснаците са се самозабравили- считат, че след като те са доставяли над 40 процента от природния газ в ЕС и край- ЕС им е слугиня и е длъжен да служи на техните ''великоруски'' държавни интереси, в разрез с държавните интереси на държавите- негови членки 3. Руското енергийно оръжие вече не действа- на русия е изваден руският енергиен изнудвачески отровен зъб, а и за България това е добра новина - най- накрая ще може да си пласираме и нашите въглища вътре в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 2 години
я другото джудже се появи да разкаже и той няква смешка... мисля че е редно да има закон който да забранява висока държавна позиция за мъже под 1.80..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ето това е мисленето и манталитета на бизнесмена от пPоcия, за него е "впиване на зъби", изнудване, монопол и лъжеобещания, а не изграждане на партньорства. Но за съжаление на Жуже 2, зъбите, които самите те бяха впили в европейската енергетика си ги самоизбиха. Красив автогол, направо авто хеттрик! Ако си бяха кротували, щяха да продължат да сучат, докато САЩ гледат отстрани, ама сега ... хем военно натаковани, хем от Европа само среден пръст вместо деньги, хем по целия свят в ролята на прокажения злодей, а вкъщи мизерия до шия! Така е, каквото сам си направиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още