IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Ще сложим на мястото им всички врагове на Русия

Русия се отказва от връзките си със Запада и започва да гравитира към Китай

13:49 | 17.03.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс

Москва има силата да постави своите врагове на мястото им, коментира бившият руски президент, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев. Той обвини Запада, че разпалва русофобията като част от замисъл за разпокъсване на Русия

"Това няма да проработи - Русия има силата да постави всички свои нагли врагове на мястото им", каза той, цитиран от Ройтерс.

Коментарите са направени, след като в американския Конгрес приеха резолюция, определяща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е "непростимо", посочва Bloomberg.

Путин определя своята инвазия в Украйна като специална операция, която е необходима, защото САЩ са използвали страната, за да заплашват Русия. Москва е трябвало да защити и рускоговорящите украинци от геноцид. Руският президент отчита, че операцията се движи по план, въпреки щетите, които търпи руската армия в Украйна.

Западът наложи строги санкции срещу Москва, които този път обхващат и част от енергийния сектор - САЩ забрани вноса на руски петрол, а в ЕС, където зависимостта от руския природен газ е голяма, подготвят стъпки за спирането на потреблението на руски изкопаеми горива в следващите няколко години. Много западни гиганти започнаха да се изтеглят от Русия.

Въпреки тези ограничения в Москва смятат, че могат да се справят и без Запада. В страната вече коментират, че опитите да бъдат изградени връзки с тази част от света, започнали след разпадането на СССР през 1991 година, вече приключват. Сега Русия започва да гравитира към Китай, включително и за военна помощ за конфликта в Украйна, както сочат медийни публикации.

Китай подкрепя усилията за намиране на политическо решение на конфликта, коментират от Министерството на външните работи на страната. Изявлението е във връзка със среща на китайския посланик Фан Сиенжун с градските власти в Лвов. Пред тях той е заявил, че Китай е "приятелски настроен към украинците" и че "никога няма да нападне Украйна". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 1 година
"От какво се поражда агресията?!" Не еднозначен и убективен въпрос, който вероятно няма да стихне бързо. От една страна мащабите на тази огромна страна, от друга - трудностите пред които тя се изправя, могат от части да дадат представа за това, което изпитват нейните лидери. Украинската позиция на смел противник само идва да вбеси и без това слабите управляващи. Въпреки, че харизмата на Путин не е напълно угаснал и руснаците продължават да го припознават, като свой лидер, на всички е ясно, че в един обозрим момент той ще трябва да бъде сменен, което също води до сложни въпроси на управлението. Дали обаче ще се наложат разумните решения и Русия ще избере пътя на част от Ренесансова и свободна, а не на тоталитарна Европа - част, каквато винаги е била, предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
penman
преди 2 години
Другото джудже и то взе да се обажда! Росия е страната на богатирите (от легендите), а се е оставила едни умопобъркани джуджета да я съсипват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
evlogi
преди 2 години
Ку.хите крат.уни на ***.токолнииците така и не разбраха,че съровините не са съществен фактор в 21 век.Примерите за проспериращи държави по света които нямат природни ресурси са много, не е това важното , важно е свиото вещество,а то все повече избягва да стои по необятните простори на Самая Магучая..Колко години мислите, ще им трябват на световните търговски вериги да се пренастроят към доставки от други страни?И колко време ще им трябва на технологичните западни икономики да предодолеят евентуалните по-високи цени?2-3-, може би 4 год. макс.И после кво ще прай Мурзилия?Ще си гризкат тихо никела в землянките и ще лаят по луната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Да бе, то другаде по света ресурси няма...Ресурсите по света са в изобилие, лесно ще се намерят заместители, но откъде акъл ще се появи в Най-северната Корея, като де що има читав руснак или замина или се стяга да замине.Днес чета, Алла Пугачова и Максим Галкин и те си обрали крушите от Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
Moже, и още как. Само БЪЛГАРИЯ има находище на газов хидрат за 407 години БВП на България, а това находище продължава и в Румъния, и в турция, около Украйна също има такова находище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Дълбоко се съмнявам Индия и Китай да зарежат западните си партньори,за да градят общо бъдеще с Мурзилия..Виж , за мюсулманските катуни да, с тях едва ли ще има проблеми..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
riik
преди 2 години
Нам значение дали Русия може да се справи без запада или не може.Истинският въпрос, който нас ни интересува е: Дали западът може да се справи без Русия?П. П. Говоря за всички видове ресурси, за които Русия е основен износител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
korn
преди 2 години
Това е най добрия вариант за всички. Русия къса връзки със Запада и отива да гради едно общо бъдеще с Китай, Индия, Северна Корея и мюсулманските катуни в Азия. Ние в Европа, си градим нащо бъдеще и не се занимаваме с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
юрист
преди 2 години
Решението на нацистка русия да не ''уважи'' правнозадължаващото я определение на МС на ООН за незабавно прекратяване на руската война в Украйна и изтеглянето на армията й оттам, може да доведе до това останалите държави да поискат русия да напусне и ООН- защото тя наруши над 2 члена на Устава на ООН и не изпълнява своите задължения, които е приела да изпълнява, след като е държава-член на ООН и е подписала и ратифицирала Устава на ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
БТА Кремъл отхвърли искането на Международния съд на ООН незабавно да преустанови военната си офанзива в Украйна 17.03.2022 14:18 (БТА) Кремъл отхвърли искането на Международния съд на ООН незабавно да преустанови военната си офанзива в Украйна, предаде Франс прес....Международният съд на световната организация, който е базиран в Хага, Нидерландия, бе сезиран от Киев с искане да признае, че Русия няма законни основания за действията си срещу Украйна. Решението на съда, с което той призова Москва да преустанови офанзивата си, бе приветствано от украинските власти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още