IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разработва план за изземване на напусналите страната западни фирми

САЩ ще подготвят контрамерки в случай на национализация на западни компании, обяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки

21:12 | 10.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Правителството на Русия се доближава все по-близо до изземването и дори национализирането на чуждестранните компании, които напускат пазара заради инвазията в Украйна, като същевременно планира мерки, с които да накара други да останат.

В първия си ясен отговор на напускането на чуждестранния бизнес (от Ikea до McDonald's Corp.), Министерството на икономиката в Москва очерта нови политики за поемане на временен контрол върху напускащите компании, в които чуждестранното участие надхвърля 25%.

Съгласно предложенията московски съд ще разглежда исканията на членовете на управителните съвети и други лица за назначаване на външни мениджъри. След това съдът би могъл да замрази акциите на дружествата с чуждестранно участие като част от усилията за запазване на собствеността и служителите.

Според изявление на министерството външното управление може да включва държавната банка за развитие VEB. Собствениците ще разполагат с пет дни, за да възобновят дейността си или да прибегнат до други варианти, като например продажба на дела си.

„Руското правителство вече работи по мерки, които включват обявяване в несъстоятелност и национализация на собствеността" на чуждестранните компании, принудени да излязат от пазара, заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев в изявление, публикувано в четвъртък в социалната мрежа ВКонтакте.

По-рано бе публикуван списък с 59 западни компании, които могат да бъдат национализирани в отговор на вълната от изтегляне на европейски и американски компании от страната след инвазията в Украйна. Списъкът включва 59 компании, обявили прекратяване на дейността си в Русия, без да предоставят гаранции на потребителите. В него са включени Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др.

Списъкът на световните марки, които се изтеглят от Русия, се увеличава с всеки изминал ден, след като някои от най-големите корпорации в света - от енергетиката до потребителските стоки и електрониката - преустановяват дейността си в страната. Санкциите и капиталовият контрол затрудняват извършването на стопанска дейност, но компаниите се опасяват и от потенциални ответни реакции, тъй като ако останат в страната, би могло да се смята, че подкрепят инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

Министерството на икономиката предполага, че мерките му ще бъдат насочени по-скоро към продажба на активи на търг, отколкото към национализация. „Проектът има за цел да насърчи организациите под чуждестранен контрол да не се отказват от дейността си на територията на Руската федерация", заяви то. 

Някои големи чуждестранни фирми все още не са сигнализирали за намеренията си. Renault SA, френската компания, която има мажоритарен контрол над „АвтоВаз“, запази мълчание. Danone SA преустанови инвестициите си в Русия, но заяви, че ще запази производството и дистрибуцията си там.

Междувременно Citigroup Inc., която има заеми, активи и други експозиции, свързани с Русия, на стойност около 9,8 млрд. долара, не успя да продаде местното си подразделение за потребителско банкиране. Подразделението на банката за търговия със суровини също е едно от малкото, които продължават да финансират съществуващи сделки, включващи природен газ, идващ от Русия.

Русия обеща да предприеме ответни мерки срещу санкциите, наложени от САЩ и други държави, но досега отговорът ѝ беше ограничен. Като част от мерките, предприети за потушаване на изтичането на капитали, властите наложиха временна забрана за определени валутни трансакции и плащания към нерезиденти от държави, присъединили се към международните санкции.

По-рано тази седмица Путин издаде и заповед, в която се казва, че Русия ще ограничи търговията с някои стоки и суровини в отговор на санкциите и че ще последват подробности за това кои продукти ще бъдат засегнати.

Всяка стъпка за поемане на фирми с чуждестранна собственост рискува да доведе до още по-голямо противопоставяне. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви в сряда, че „ще има стъпки, които ще предприемем", ако Русия изземе частни активи на компании, които планират да се изтеглят и да напуснат страната.

Взаимните мерки и санкциите и контрасанкциите, които могат да включват евентуално изземване на руски активи в чужбина, биха имали „взаимно негативни последици", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в Москва.

Русия трябва да остане привлекателна дестинация за инвеститори от страни, които не водят „икономическа война" срещу нея, каза Песков. „Пазарът не понася вакуум", каза той.

Китай вече води разговори с държавните си фирми за всякакви възможности за потенциални инвестиции в руски компании или активи, съобщи тази седмица Bloomberg News.

За Русия напускането на чуждестранните фирми заплашва да причини по-нататъшни смущения в доставките на вносни стоки за икономиката, която вече страда от един от най-големите инфлационни шокове от десетилетия насам. Застрашени от загуба на работа са и близо 3 милиона руснаци, които работят за компании, базирани в чужбина, или за местни компании в съвместни предприятия с партньори от чужбина.

Министерството на икономиката заяви, че предложените от него мерки ще се прилагат за предприятия, чието ръководство, включително акционерите, на практика е прекратило контрола върху дейността в нарушение на руското законодателство. Компаниите, чието ръководство е напуснало Русия или е прехвърлило активи от 24 февруари, също могат да бъдат обект на новите правила.

Предприятията, които ще бъдат подложени на новата руска практика, могат да бъдат преструктурирани и след това продадени на търг след три месеца, заяви министерството. Новите собственици ще трябва да запазят две трети от работните места и да поддържат дейността на компаниите в Русия в продължение на една година. Мерките все още не са одобрени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
"СталиниZация России : https://aftershock.news/?q=node/1077802
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Общо взето Русия се очертава да се превърне в една по-голяма и по-северна Корея..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още