IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Украинците се борят за ценности, в които вярваме и споделяме

Комисията представи представи насоки, които да премахнат енергийната зависимост на ЕС от Русия до 2030 година

20:21 | 08.03.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg

Украинците са борят за ценности, в които Европа вярва и споделя - свобода, демокрация и върховенство на закона, коментира зам.-председателя на ЕК, който отговаря за Зелената сделка на ЕС Франс Тимерманс след края на заседанието на комисарите днес (8 март). По време на пресконференция, излъчена в системата на ЕК, той представи изготвени насоки, които да помогнат за намаляване на зависимостта на ЕС от вноса на руски енергийни продукти.

"На всеки е ясно, че сме твърде зависими от Русия", коментира Тимерманс и посочи, че това може да бъде променено с помощта на възобновяемите енергийни източници и разнообразяването на доставките.

Европейските лидери също обсъждат енергийната зависимост на ЕС по време на среща във Франция, която е ротационния председател на общността. Европейският съвет ще дискутира санкциите срещу Русия заради военната инвазия в Украйна и една от темите е забраната за внос на руски газ и петрол. Настроенията обаче не са за реализацията на подобна мярка. 

"Възобновяемите енергийни източници са евтини, чисти, устойчиви и наши", поясни още комисарят и допълни, че вместо да обогатяват руските олигарси, те ще създадат работни места в Европа. Още до края на годината страните от общността могат да намалят с 2/3 вноса на енергийни продукти от Русия.

"Това ще бъде трудно, дяволски трудно, но е възможно", категоричен е още Тимерманс и отказа да коментира въпрос, относно парадокса в момента на стриктни финансови санкции срещу руски банки, а в същото време общността плаща по 1 млрд. евро на ден за покупката на руски енергийни продукти. "Картите са раздадени и трябва да ги изиграем по най-добрия начин", каза той и допълни, че от дълго време настоява за ускоряване на зеления преход на общността.

В последните пет години ЕС внася между 57% и 60% от енергоизточниците (въглища, петрол и газ), които потребява,  макар че делът на зелената енергия расте, сочат данните на Европейската комисия (ЕК). Страните от общността зависят от вноса за 90% от потреблението на газ, 97% от петрола и 70% от въглищата. Русия държи около 45% от общия внос на газ през 2021 година, а в други години делът е бил около 40%.

По отношение на петрола ЕС разчита на Русия за 27% от вноса, като другите основни източници са Норвегия (8%), Казахстан (8%) и САЩ (8%). Вносът на въглища намалява през последните години, но Русия държи дял от 46% от общия внос.

Затова и в ЕК са изготвили план за намаляване на зависимостта на общността от вноса на руските енергийни източници, наречен REPowerEU. Той включва диверсификация на източниците на природен газ чрез внос на втечнен газ и изграждане на газопроводи от неруски източници, както и ускоряване и увеличаване на производството на биогорива.

Плановете предвиждат още замяна на природния газ като източник на отопление и като ресурс за производство на ток.

ЕК е разработила нови насоки за регулация на цените при изключителни обстоятелства. Освен това Брюксел предлага страните членки да могат да осигурят краткосрочна подкрепа на сектори, засегнати от високите цени на енергията. 

До месец април ЕК ще изготви законодателно предложение, с което ще се утвърди газохранилищата в ЕС да бъдат нагнетявани на най-малко 90% от капацитета си до 1 октомври всяка година, когато започва и отоплителния сезон в Европа. От газохранилищата идва около 25-30% от газа, който се използва през зимата.

Потенциалът за внос на втечнен газ на Европа е 50 млрд. куб. метра годишно от страни като САЩ, Катар, Нигерия и други.

Изпълнението на плана "Готови за 55", тоест за намаляване на въглеродните емисии с поне 55% до 2030 година, ще намали потреблението на газ с 100 млрд. куб. метра на година. Подобряването на енергийната ефективност ще спести допълнителни 25 млрд. куб. метра годишно към 2030 година. Тимерманс припомни по време на пресконференцията, че страните имат правото да изберат сами пътя за постигане на тези цели, включително и да използват ядрена енергия за това.

Комисията насърчава също така и използването на соларни и вятърни централи. Изчисленията показват, че ускорено поставяне на соларни панели, разположени по покривите на сгради, ще може да допринесе за производството на 15 тераватчаса електроенергия още през тази години, или допълнителни 2,5 млрд. куб. метра годишно.

Производството на водород също е в състояние да намали зависимостта ни от руските енергийни суровини - изчисленията показват, че 15 млн. тона зелен водород ще спестят 25-50 млрд. куб. метра газ към 2030 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Корни много неща ти се губят - ЕС има кинти нема топки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Абе Тимберманс що не се смените с украинците те ще вярват вместо вас а вие ходете малко да ви бомбят - Подлъгвахте ги да се бият а сега вместо да ги защитават те вервали ама украинците да се бият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 2 години
''Картите са раздадени...' Ей това е приказка. ЕС има пари да бъде икономически независим от САЩ. Ако се отървем и от Русия и зависимоста от нейните суровини и тогава за стратегическата автономия на Европа, за която се говори е факт. С добра тактика и пари можеш да постигнеш повече, отколкото с атомни бомби. Източно -китайски мурафети, римски поговорки. Няма вечни империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
излъгах, на 122 място е, има зад нея други държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
Украинците са борят за ценности, в които Европа вярва и споделя - свобода, демокрация и върховенство на закона = ако не ме лъже паметта Украйна е призната за най-корумпираната страна в света. Тимермансе споделяш ценностите и а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
valentino29
преди 2 години
Украинците се борят за ценности, в които вярваме и споделяме.--------------------Предполагам по методите на Шухевич и Бандера.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
О фалитаря се обади :) Като те гледам, си идеалния слуга - не можеш да обясняваш друго и без това :)Микроскопична е - и стана още по-малка само за седмица. Знам че ти е вътрешно с минус 98%, СТРАДАЙ *** РАШКА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Иначе - до тук с мантрите за "микроскопическата" руска икономика. Еврогeйските пишман-лидери отново покорно коленичиха пред господарят... за да не останат те ИЗОБЩО без икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
На снимката виждате основния виновник за енергийния колапс на ЕС. Жалко е, че няма как и да го осъдят, адвокатите му ще пледират не просто невменяемост, но и очевиден кpe-тенизъм и ще го измъкнат без проблем... Споделял ценностите на украйна - значи е и неонaцист освен всичко друго... Скоро дойната свършва, всичко ще излезе на бял свят, тоя къде ще се крие тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
За хорилка (водка), сало (сланина) и 2-*** руснака за роби = за това се борят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още