IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Въглищата не са табу в търсене на алтернатива на руския газ

Страните от ЕС могат да намалят вноса на газ от Русия с 80 млрд. куб. метра годишно, ако го заменят с въглища и други изкопаеми горива, сочи анализ на МАЕ

17:32 | 04.03.22 г. 4
<p>
	<em>Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка: Bloomberg LP

Държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но спазвайки европейските екологични цели, коментира в интервю за ВВС еврокомисарят, отговорящ за климата и Зелената сделка Франс Тимерманс. "Няма табута при такава ситуация", посочи той.

Тимерманс е категоричен, че ситуацията днес е променена. "Нещата се промениха толкова рязко през миналата седмица, че е редно да използваме термина "историческа промяна", пояснява той.

Според комисаря обаче това не означава, зелените цели трябва да бъдат забавени, защото те са решението за друга смъртоносна заплаха, пред която е изправен светът - климатичните промени.

Полша и още няколко държави в Европа планират отказ от въглищата и да използват природния газ като подпомагащо средство на тази трансформация. След това - използване на възобновяеми енергийни източници. Сега те ще могат да продължат да използват въглища, но спазвайки параметрите на екологичната политика на общността.

Преди ден Международната агенция за енергетика (МАЕ) публикува анализ, който показа, че Европа може да ограничи вноса на газ от Русия. Един от вариантите за това е използването на въглища, както и алтернативни горива като петрол. Тази мярка не е в съзвучие със Зелената сделка, макар че може да намали потреблението на газ с около 80 млрд. куб. метра годишно.

Другите стъпки са подобряване на енергийната ефективност, както и ускоряване на зелената трансформация и подобряване на гъвкавостта на енергийната система, които могат да спестят около 50 млрд. куб. метра газ на година. Това са и основните мерки на плана за декарбонизация до 2050 година.

Страните от ЕС са внесли около 40% от газа, който потребяват, от Русия през 2021 година, или към 140 млрд. куб. метра. За сравнение, през миналата година страните от общността са закупили и 15 млрд. куб. метра втечнен газ, посочват още от МАЕ.  

Някои европейски държави вече започнаха да планират варианта въглища да заместят в краткосрочен план природния газ. Италианският премиер Марио Драги коментира пред депутатите, че може да се наложи повторно отваряне на въглищните централи за кратко като последствие от военната агресия в Украйна.

В Полша коментират, че ситуацията е много динамична, за да може да се преработва дългосрочната стратегия. Енергийният министър Анна Москва коментира пред Politico, че европейският енергиен сектор трябва да бъде "дерусифициран".

За Германия обаче въглищата не са решение, защото внася около половината от потребяваните антрацитни въглища от Русия.

На фона на военния конфликт в Украйна цената на въглищата скочи, защото търговците виждат в тях алтернатива на енергоизточниците от Русия.

Нарег Терзиан, говорител на Международната асоциация на петролните и газовите производители, посочи, че трябва да се планират нови източници на внос, както и собствен добив, за да бъде намалена зависимостта от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
От Ден 1 на Войната в Украйна, ЕС освен санкциите, трябваше да отмени или да суспендира временно търговията с квоти емисии на въглероден диоксид. Това може да си го позволим за 1 година или до края на годината, докато се уталожат нещата в Русия и Украйна. Като междувременно не се отстъпва от инвестициите във ВЕИ. Европа има някаква енергийна автономност, но просто на някои сектанти и стекуланти това не им харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Нали нещо: зелен водород, бе? Ама те и въглищата са в Русия... това някой обясни ли му го на този ***-0т?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Кво да направим, един луд всеки момент може да започне ядрена война и всички измираме за един ден. За Ковид и планетата Земя ли да мислим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
А Зелената сделка и края на планетата ??Те къде отидоха ?Или са в забвение като Ковида ....?Колко сте долни само ,заслужавате трибунала в Хага заедно с Путин всичките до един ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още