IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия има нужда от европейския кеш повече, отколкото Европа от нейния газ

Стария континент внася над една трета от газа, който консумира, от Русия, но това е повече от 70% от руския износ на суровината

18:56 | 01.03.22 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Да надцениш позицията си на енергийните пазари рядко завършва добре. Когато арабските членове на ОПЕК обявиха петролно ембарго в резултат на октомврийската война от 1973 г., страните вносителки започнаха да разработват вътрешни петролни находища и алтернативни енергийни източници, което доведе до най-драстичния спад в потреблението на петрол, който светът някога е виждал.

Този факт представлява сериозна заплаха за Русия, ако тя се опита да използва позицията си на енергиен доставчик като геополитически лост след атаката срещу Украйна в четвъртък. Макар покачващите се цени на европейския газ и петролът, който надхвърля 100 долара за барел, да подсказват, че Москва държи всички козове, нейното предимство може да се окаже мимолетно. Това е така, защото въпреки зависимостта на Европа от руския петрол, Москва всъщност е много по-зависима от европейските си клиенти, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg.

От приблизително 465 милиарда кубически метра газ, които Европа е консумирала през 2020 г., руски тръбопроводи и пристанища за LNG (втечнен природен газ) са осигурили около 169 милиарда кубически метра, или над една трета от общия обем. Това звучи така, сякаш Москва контролира Стария континент, но зависимостта е още по-голяма в другата посока. Повече от 70% от руския износ на газ отива за Европа.

Европа има и друго предимство. Оформена около редица полуострови на ръба на Атлантическия океан, за нея е относително лесно да диверсифицира източниците на доставки, като се насочи към глобалния пазар на втечнен природен газ.

През последното десетилетие континентът вървеше бавно в тази посока. Терминалите, работещи в Европейския съюз и Обединеното кралство, са в състояние да приемат общо 196 милиарда кубически метра годишно, според Международния газов съюз (IGU) - малко повече от Южна Корея и само около две трети от капацитета на Япония.

Още по-лошо е, че те рядко са били използвани напълно. Вносът чрез тях през 2020 г. достигна само 89 млрд. куб. м., оставяйки свободен повече от половината капацитет. Увеличаването на използването на този източник в целия континент до ниво от около 90%, което е често срещано в страни като Китай, Белгия и Италия, може приблизително да удвои общия внос на втечнен газ.

Точно това се случва през последните седмици, тъй като „тънките“ спот доставки по тръбопроводи от Русия оставиха съоръженията за съхранение в Европа на тревожно ниски нива. Вносът на втечнен газ се е повишил през януари до приблизително 100% от капацитета, според консултантската компания Rystad Energy. Около 56% от този внос идват от САЩ.

Поддържането на този темп на внос обаче ще бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Повечето втечнен природен газ в океаните вече е договорен за клиенти, а общата глобална икономическа ситуация остави пазара особено затегнат, така че има много малко свободна суровина за запълване на европейските резервоари. В дългосрочен план ще трябва да се изградят повече хранилища, за да се поддържат заети инсталациите за регазификация през летните месеци, когато търсенето е по-ниско.

Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Окончателното ми правно становище в качеството ми на български адвокат е- русия извърши агресивна нападателна и завоевателна ВОЙНА в Украйна, а руския президент извърши И ТРИТЕ изпълнителни деяния на престъплението срещу мира, визирани в чл.409 от НК, а именно; НК Чл. 409. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който планира, подготвя или води агресивна война, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години или с доживотен затвор без замяна. НЯМА да променя правното си становище относно този казус, докато в МНС не се докаже друга правна теза с доказателства, годни за съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Не само, че няма да се извиня на руската гражданка, а искам да я попитам- след като пише в бг. форум, значи живее в България- независимо от сезона. Следователно- тя как реагира на заплахата на СОБСТВЕНИЯТ Й ПРЕЗИДЕНТ спрямо България и дали ще й е ''приятно'' българската й недвижима собственост да е покрита с радиоакивна пепел от ИЗСТРЕЛЯНИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА Й ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ. Що се отнася до мен- като български и софийски адвокат, ВИНАГИ съм на страната на слабия, НАПАДНАТИЯ, онзи, който полага НЕИМОВЕРНИ УСИЛИЯ ДА ЗАЩИТИ ДЪРЖАВАТА И РОДИНАТА СИ ОТ ЧУЖДИ АГРЕСОРИ. НЕ ПРОМЕНЯМ ПОЗИЦИЯТА СИ КАТО БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНКА, НЕ Я ПРОМЕНЯМ И КАТО БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ. ВСИЧКИ РУСКИ ГРАЖДАНИ В МОМЕНТА СА ГРАЖДАНИ НА НЕПРИЯТЕЛСКА / ВРАЖЕСКА/ ЗА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Заплашваш жена, дори децата и, наричаш руския народ "враг" навръх трети март....'' Tочно така- правилно сте го схванал. Руският президент ДВА ПЪТИ заплаши и България с употреба на ядрено оръжие. Аз съм биологична хетерожена, етническа българка, и майчиният, и бащиният ми език е българският, фамилното родословно дърво и на двата ми рода е българско, с по над 250 годишно съществуване. Чудесно е да ме изкарате някаква хулиганка, но за ваше съжаление, казусът е различен и кореспондира с тези думи на БЪЛГАРСКИЯТ ген. Иван Колев на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница- ''....Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! И още малко за личността на този БЪЛГАРСКИ генерал- ''....На 30 септември 1916 г. е награден с германски железен кръст За храброст, лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен главнокомандващ войските на Балканите.[2]. При награждаването, главнокомандващият изтъква: Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте се е случило наистина!..''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Засрами се. Заплашваш жена, дори децата и, наричаш руския народ "враг" навръх трети март. Забравяш че руския народ ни донесе свободата и че в руската армия имаше много украинци. И двата народа са ни братя. Мен ме боли за всеки загинал руски и украински войник :( И на Путин си голям герой да се зъбиш, щото няма да го срещнеш. Ако стане, не забравяй, че е супер колан в три бойни спорта. Ще си паднеш на тимберицата и това ще е полезно за теб. Тия дето не благоволиха да слушат Лавров нямат ум да разберат, че сега сме на тоя хал именно защото никой не благоволи да чуе Русия. Нарушила международни споразумения? САЩ не ги ли нарушава? А Украйна? Защо хората като теб мислят, че споразуменията са задължителни само за Русия, а другите са свободни да ги нарушават в неин ущърб? То и украинската хунта не слушаше Лавров, сега ще слуша Шойгу. Руснаците подкрепят страната си защото разбират причините за тази война и знаят кой е виновен. Те не забравят, че украинците са техни братя. И аз нз двата милиона руски граждани самоопределящи се като украинци, да са тормозени или убивани в Русия, нито да бягат в Украйна. За разлика от руснаците от Донбас. Изказванията ти позорят и нас всички като народ. Моля, извини се на Серафима, като мъж, човек и българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А защо тогава ЕС бе спре да купува ненужният и газ, та злите руснаци да умрат от глад? Инвестирате за петгодишни ли ни има? И не само газ, всичко продължават да купуват, въпреки че Русия прибира 80% от валутата на компаниите, срещу рубли. На думи е много лесно да се зъбите, паляци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
"Why is Ukraine the West's Fault? Featuring John Mearsheimer"https://***.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4 Подъл руски шпионин!! Дръжте се другари! Врагът дебне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Аз където и да съм ходил никъде не вървяха юани и рубли :) Не знам защо ?!?! Интересното е обаче, че в Египет и точно на пирамидите като извадих 10лева и веднага ме налазиха ! Знаеха ,че са 5 евро :) Още много много хляб има да ядат руснаците докато се наичат да правят кафемашини и компютри :) А докато се научат ще им ги правят китайците с американски чипове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Абе колко да не се ползва .... :) Ходи някъде пазарувай петрол, газ, тех стоки каквото се сещат в целия свят включително и в Китай :) Какво искат насреща ? Гущери и евро. В африка искат само гущери :) Объркан си много .... гледай освен руска пропаганда и малко реалности. Земята не е плоска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
О не *** :) Лъжеш се ! Аз например нямам нужда нито от САЩ нито от Русия и то от цели 8 години. Гледай само как капитализма действа ! Маските от 8 лева на 20 стотинки. С газта ще стане абсолютно същото до 2 години. Проблема на България е ,че благодарение на руски *** и проксита които управляваха тук 90% сме зависими от Русия. Що не копахме шистак или връзката до Гърция/Сърбия ? Ами благодарение на такива като теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
"Why is Ukraine the West's Fault? Featuring John Mearsheimer"https://***.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4 Подъл руски шпионин!! Дръжте се другари! Врагът дебне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още