IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: В ЕС няма съгласие за ограничаване на вноса на руски газ и петрол

Темата ще бъде дискутирана по време на неформален съвет на европейските лидери във Франция

12:42 | 08.03.22 г. 28
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и други страни от Европейския съюз няма да подкрепят идея за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ, коментира в кулоарите на Народното събрание премиера Кирил Петков.

"Ние сме изцяло за мерките, но тази част не можем да си я позволим", коментира българският премиер и допълни, че това е позиция, която споделят и други държави в общността. Петков не коментира кои са те преди срещата, която ще се проведе на 10 март във Версай.

Преди ден обаче и германският канцлер Олаф Шолц сподели, че замяната на руските енергийни източници не може да стане за ден. Той също намекна, че страната му няма да подкрепи подобна санкция.

В интервю за Ройтерс преди ден Петков коментира, че ако се стигне до ограничаване на вноса на ниво ЕС, България ще поиска дерогация, защото българската икономика няма алтернатива и е много зависима.

Петролната рафинерия в Бургас използва 60% руски петрол от сорта "Уралс". Страната внася и основната част от природния газ, който потребява, от "Газпром".

Кирил Петков коментира пред журналисти още, че България работи много активно за диверсификация на източниците на газ и следващата седмица лично ще инспектира работата на гръцката връзка IGB. По нея страната ни ще получава газ от Азербайджан в пълния обем на договорените количества - 1 млрд. куб. метра, или около 1/3 от потреблението на страната. В момента в страната влизат ограничени количества от газ от Азербайджан по алтернативни трасета - през съществуващата връзка с Гърция Кулата-Сидирокастро.

Работим по всички сценарии, категоричен беше Петков в отговор на въпрос за ограничаване на доставките на газ от страна на Русия. Сред тях е ограничаване на износа на електроенергия, което обаче нарушава правилата на работа на единния европейски пазар.

"Няма европейска държава, която ще изпраща войски, където и да било в Украйна", категоричен беше още премиерът и допълни, че ЕС доставя хуманитарна помощ и налага санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не реви на чужд гроб, копейко! Много по-добре е да плащаме скъп бензин, отколкото са ни валят бомби по покривите и opкски танкове по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
Психo аз съм сигурен че и на 50лв литър може да си го позволиш, проблема е за другите дето имат книжки те не могат да си го позволят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Руският газ ИМА алтернатива в България. На когото това не му се харесва- много му здраве- да си ходи в русия и да не припарва до България- и без това е налице Стоманена завеса, в която България остава откъм правилната й страна. И 20 лева да стане бензина/ дизела, пак семейството ми МОЖЕ да си го позволи, като ми е безразлична съдбата на руските застъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 2 години
Да не дава господ да спрът нефта и газта щото като стане бензина 5лв троловeте тука ще трябва да пишат два пъти повече постове та да изкарат за литър бензин - А за късопаметните когато петрола беше около 150 за барел цените у нас бяха 3.20 при петрол 250 ще надминат 4лв с лекота - Заредете се с клавиатури щото ще трябва да пишете денонощно за 10л нафта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Е, де- звездичките са ко999р обучение- т.е. основното обучение- до магистратура...Да не съм си измислила аз този термин, инвестор- използва се от самия Харвард...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Два материала за кирил петков- 1. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-more 2. https://,,,.168chasa.bg/article/4256639 Българите не сме некадър888ници като него и четем много, и то четем истинските новини. Защо на к.п, не му изнася България да се отърве от зависимостта си от руския газ, като разработи промишлено находището си на газов хидрат в нашата ИИЗ, с напр, японска технология...Аман от самозвани лица...Когато в Харвард Кенеди скуул е станало въпрос за него, в техния учебен отдел са казали, че не го познават и че вероятно е изкарал само ''***'' обучението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Празна главо, гледаща етикетите с цените и неспособна да анализира видяното, днес се търгуват страховете по борсите и при ритейла, а не реалното състояние. Да не говорим пък изобщо, че 50% от цената е акциз, има ДДС и тн. във всяка страна различен %, които се регулират и в нужда могат да се намалят като %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
юрист-е, то кораб има(белия кораб), ама... газ няма. Де е? Ти да не мислиш, че АКО имаше газ Тотал нямаше да я излапат??.. Само гледай. Пусни и още малко линкове, че ми липсват от времето на Зелков :) А, ако може и от БАН пусни няколко линка. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Изобщо не ме засяга какво точно си ''слушал''- аз пиша за фактите такива, каквито са. Явно не си посещавал Варна през 2018-2019 години, иначе нямаше как да не забележиш белия кораб, чрез който се извършваха тези изследвания. Освен това- разработките на метановото находище се съхраняват и в БАН- това не ти са руските тинтири- минтири- има един тон официална документация по въпроса. Оспори и факта, че София преспокойно може да се отоплява директно с топла вода от минералните ни извори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
irish
преди 2 години
Твойта глава е празна. 2014 при петрол $150 бензина в Канада $1.50. Сега при $130 е $1.80. Може и снимки да ти пратя. Па ти може да си дращиш колкото ти е кеф. Дано поне да ти плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още