IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: В ЕС няма съгласие за ограничаване на вноса на руски газ и петрол

Темата ще бъде дискутирана по време на неформален съвет на европейските лидери във Франция

12:42 | 08.03.22 г. 28
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и други страни от Европейския съюз няма да подкрепят идея за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ, коментира в кулоарите на Народното събрание премиера Кирил Петков.

"Ние сме изцяло за мерките, но тази част не можем да си я позволим", коментира българският премиер и допълни, че това е позиция, която споделят и други държави в общността. Петков не коментира кои са те преди срещата, която ще се проведе на 10 март във Версай.

Преди ден обаче и германският канцлер Олаф Шолц сподели, че замяната на руските енергийни източници не може да стане за ден. Той също намекна, че страната му няма да подкрепи подобна санкция.

В интервю за Ройтерс преди ден Петков коментира, че ако се стигне до ограничаване на вноса на ниво ЕС, България ще поиска дерогация, защото българската икономика няма алтернатива и е много зависима.

Петролната рафинерия в Бургас използва 60% руски петрол от сорта "Уралс". Страната внася и основната част от природния газ, който потребява, от "Газпром".

Кирил Петков коментира пред журналисти още, че България работи много активно за диверсификация на източниците на газ и следващата седмица лично ще инспектира работата на гръцката връзка IGB. По нея страната ни ще получава газ от Азербайджан в пълния обем на договорените количества - 1 млрд. куб. метра, или около 1/3 от потреблението на страната. В момента в страната влизат ограничени количества от газ от Азербайджан по алтернативни трасета - през съществуващата връзка с Гърция Кулата-Сидирокастро.

Работим по всички сценарии, категоричен беше Петков в отговор на въпрос за ограничаване на доставките на газ от страна на Русия. Сред тях е ограничаване на износа на електроенергия, което обаче нарушава правилата на работа на единния европейски пазар.

"Няма европейска държава, която ще изпраща войски, където и да било в Украйна", категоричен беше още премиерът и допълни, че ЕС доставя хуманитарна помощ и налага санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
юрист-е(Зелков), тези приказки(линкове) слушам от години. Чичко Бойко с благовение гледаше сондите на Тотал, надяваше да станем нов Кувейт. Изподупчиха Черноморието, НО уви - не станахме... И безплатен ток няма. И сега се оформя и изобщо газ да няма. Цените на горивата в небесата... Пак да повторя: 'Дори на Киро-Роки(просто киро) му увря харвардската Тиква, НО на форумците в инвестора не!' :) Честит празник(8-ми март) между другото, ще излизам да ме попочерпат колежките. Живи и Здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Просто е, но не е за прости хора- който иска да получи обективно инфо, го намира. Въпросът е защо ти не си го потърсил или това инфо не е изгодно за руските ти господари, защото показва, че България МОЖЕ да се освободи от руския природен газ, тъй като има СОБСТВЕНИ природни ресурси да го направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Нека се знае, че София е единствената столица в Европа/ а може би и в света/ по брой минерални извори на територията си и около нея. москва и петербург да го д....ат- те НЯМАТ такова природно богатство на техните територии, затова могат да бъдат отоплявани предимно с природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 2 години
юрист-е, да не би да си наследник на Зелников? И той така разхвърляше линкове безброй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Кирил петков да се образова малко- София може да тегли ритника на руския газ, специално за отоплението си, защото може да се отоплява директно с топла вода от минералните извори, които се намират на територията на Столична община, в самите ни софийски квартали. Употребата на метан пък, изваден от нашата ИИЗ, може да изхвърли руският газ от употреба в цяла България. Черно море крие метан, равен на над 400 години БВП на България https://novinii.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-400-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_2183606.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейничета жалки с ай кю под 50, сега малко факти: България е нетен износител на ток, произвежда с над 50% от нуждите си. И целят ток е без газ или нефт. Въглищата са си наши, вецовете и Аец-а също. Соларите и перките също. Едва 3% от маселението се отоплява директно на газ. Топлофикациите превключват на мазут за 2 дни. При горивата 60% са от Лукойл, а Лукойл може и ще работи с неруски петрол при нужда. Около нас има и много други рафинерии. Така, че опорчицата за как не можело без прoсийски газ и нефт я пращам при руския кораб...нали знаете къде?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какви 5 лв за литър бензин бе, празна главо, преди 10 години имахме петрол на 160 долара и цената беше под 3 лв. Явно не остзнаваш липсата си на мозъчен капацитет и дрънкаш някакви глупости, чути от някой твой себеподобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Гледам, дори на Киро-Роки му увряла харвардската Тиква, НО на форумците в инвестора не! Ще добиват енергия от нищото и ще захранват ТЕЦ-ове, училища, детски градини, ясли, химически заводи, рафинерии и какво ли още не. Без пари! НО не само тези в БГ - ще почнат износ за ЕС, Украйна, Турция и Россия дори! За цялата Галактика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Прайлно! По-добре ужасен край, отколкото ужасТ без край...! (Г.Ю. Цезар) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
нооо поне в Харварда не мое ги научат друго, освен да си ровят *** отверстия, Киро освен с тромпети не се сешам с друго кво ше искара некой леФ за тунджа - hxxps://***.standard.co.uk/news/world/harvard-is-teaching-students-about-***-sex-a3688271.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още