IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: В ЕС няма съгласие за ограничаване на вноса на руски газ и петрол

Темата ще бъде дискутирана по време на неформален съвет на европейските лидери във Франция

12:42 | 08.03.22 г. 28
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и други страни от Европейския съюз няма да подкрепят идея за ограничаване на вноса на руски петрол и природен газ, коментира в кулоарите на Народното събрание премиера Кирил Петков.

"Ние сме изцяло за мерките, но тази част не можем да си я позволим", коментира българският премиер и допълни, че това е позиция, която споделят и други държави в общността. Петков не коментира кои са те преди срещата, която ще се проведе на 10 март във Версай.

Преди ден обаче и германският канцлер Олаф Шолц сподели, че замяната на руските енергийни източници не може да стане за ден. Той също намекна, че страната му няма да подкрепи подобна санкция.

В интервю за Ройтерс преди ден Петков коментира, че ако се стигне до ограничаване на вноса на ниво ЕС, България ще поиска дерогация, защото българската икономика няма алтернатива и е много зависима.

Петролната рафинерия в Бургас използва 60% руски петрол от сорта "Уралс". Страната внася и основната част от природния газ, който потребява, от "Газпром".

Кирил Петков коментира пред журналисти още, че България работи много активно за диверсификация на източниците на газ и следващата седмица лично ще инспектира работата на гръцката връзка IGB. По нея страната ни ще получава газ от Азербайджан в пълния обем на договорените количества - 1 млрд. куб. метра, или около 1/3 от потреблението на страната. В момента в страната влизат ограничени количества от газ от Азербайджан по алтернативни трасета - през съществуващата връзка с Гърция Кулата-Сидирокастро.

Работим по всички сценарии, категоричен беше Петков в отговор на въпрос за ограничаване на доставките на газ от страна на Русия. Сред тях е ограничаване на износа на електроенергия, което обаче нарушава правилата на работа на единния европейски пазар.

"Няма европейска държава, която ще изпраща войски, където и да било в Украйна", категоричен беше още премиерът и допълни, че ЕС доставя хуманитарна помощ и налага санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ае мани ги тоя те висат тука пт години и пишат басни, сигур им плаща атлантическия клуб .... те бъркат боя със ситуацията, ако бензина стане петарка на Киро - Продължааме Подмяната ше стане - Продължааме Пеша ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
ау майко, глупендъра ханс се обади, я са зареждай на 2.80 се, а после на 3 ойка или 3.50 се литъра тунджа да ти дое акъла у празната камбана .... само дат каа, че кат "нискозависими" ние зареждаме иммено само и единствено от бензиностанцията с ракетите не е от Норвегия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
pa4anga
преди 2 години
Газ и нефт бре , пример ще ти дам . А 95 5 лева , натам смятай заплатката за какво ще ти стига , ако не фалира тоя за който работиш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
мое бе, що да не мое и после с Киро ше хоите пеша или на конь кат цветните метали у Филиповци ако искаш препаши си кесия с мьеч на кръста кат в 16 век, ние и без тва натам отиаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И какво ще стане, бе? България е доста нискозависима от газ като цяло, с изключение на няколко специфични производства, за които може да се ползва азерски газ. Топлофикациите могат за 2 дни да минат на мазут, както стана преди 10 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
melon
преди 2 години
България трябва да скъса с петата колона и да направи всичко за диверсификация и енергийна независимост. Щото досега поне все играем по свирката на руснаците и те ни държат на къса каишка. Оптимист ли съм за това - не, ама дано стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
pa4anga
преди 2 години
Ти имаш ли идея ако руснаците спрат газа какво ще стане в България икономически ? ще питаш къде *** гладните ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
ert
преди 2 години
Добре де, в ЕС все още няма консенсус. А не може ли Бълагрия самостоятелно да наложи ембарго на руския нефт и газ? Защо все трябва да чакаме другите да ни казват какво да правим? Малко самоинициатива не е излишна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още