IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира емитирането на държавни облигации до края на годината

Цената на такъв заем би била космическа, коментира финансовият министър на страната Антон Силуанов

10:30 | 11.04.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Bloomberg L.P.

Русия ще спре аукционите на държавни ценни книжа до края на 2022 г. поради прекомерните разходи по дълга, заяви финансовият министър на страната Антон Силуанов, цитиран от руския вестник "Известия".

Поради финансовите и икономически санкции, наложени от Запада, разходите за застраховане на държавния дълг на Русия нараснаха миналата седмица и вече сигнализират за рекордните 99% вероятност за неизпълнение в рамките на годината, след като министерството на финансите изплати част от доларовите си облигации в рубли, пише Bloomberg.

Силуанов заявява пред "Известия", че в момента Русия не се нуждае от външни заеми.

"Сега не е нужно да вземаме заеми на пазарите. Променихме бюджетната политика и всички приходи, които постъпват в бюджета, включително от нефт и газ, са източник за нашите разходи и ресурс за погасяване на задължения, както вътрешни, така и външни. Тази година не планираме да излизаме нито на вътрешния, нито на външните пазари. Няма смисъл, защото цената на такъв заем би била космическа. Ако говорим за излизане на чужди пазари в бъдеще, нека видим как ще се развие ситуацията. Мисля, че в близко бъдеще едва ли е възможно. Ако вземем заем, то ще бъде предимно от местни инвеститори", обяснява руският финансов министър.

Външният дълг на Русия формира около 20% от общия държавен дълг, пояснява Силуанов. Общият размер на държавния дълг е около 21 трлн. рубли, като заемите на външни пазари са около 4,5-4,7 трлн. рубли.

Тод Шуберт, ръководител на отдела за фиксиран доход в Bank of Singapore, посочва пред Bloomberg, че фискалната позиция на Русия в началото на украинския конфликт е била благоприятна благодарение на ниската задлъжнялост и значителните валутни резерви.

"Като се има предвид комбинацията от силна финансова позиция и способността им все още да генерират значителни приходи от продажби на въглеводороди, това дава на правителството гъвкавост да се въздържа от пазарите на публичен дълг в обозримо бъдеще", коментира той.

Русия е продала държавни облигации в местна валута, известни като ОФЗ (Облигации федерального займа), на стойност 128 млрд. рубли (1,5 млрд. долара) тази година, показват данните на Министерството на финансите. Плановете предвиждаха продажбата на облигации за 700 млрд. рубли през първото тримесечие.

"Въпросът не е дали Русия избира да емитира облигации, или не, а дали може или не. Предвид настоящите обстоятелства просто няма пазар за първична емисия", смята Карл Вонг, ръководител на отдела за фиксиран доход в Avenue Asset Management Ltd.

Русия ще се обърне към съда, ако Западът обяви неизпълнение по еврооблигациите на страната, казва в същото интервю за "Известия" финансовият министър. По думите му това няма да е лесен процес заради съмнения в обективността на съдебната система на западните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Санкциите на ''Запада'' били нищо, а; де факто те били фактор за развитието на русия, а; нямали никакво значение за руската икономика, а;D Още може- докато руският неонацист в кремъл не си изтегли армията от Украйна и не подпише капитулацията на русия, може да се налагат още икономически санкции, за да се прекрати финансирането на руската агресивна война в Украйна. Руснаците трябва да започнат да схващат чрез портфейлите си, че светът не им разрешава да правят нападателни войни в 21 век в Европа и докато това не го разберат, ще си страдат- колкото и да останат на брой след тази икономическа световна блокада на руската икономика. Ако се редуцират, още по-добре- по-малко неонацисти в Европа- от това по-хубаво няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още