IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се доближава до дефолт след плащания по облигации в рубли вместо в долари

Финансовото министерство "смята, че е изпълнило задължението си в пълен размер"

17:14 | 06.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовото министерство на Русия е изплатило в рубли част от задълженията си в долари, дължими тази седмица, след като чуждестранни банки са отказали да обработят плащания за 649,2 млн. долара, което предизвика спекулации за потенциален технически дефолт, съобщава Bloomberg.

Министерството заяви, че международни банки са отказали плащания по облигации с матуритет този месец и за купон по облигации с падеж през април 2042 г., поради което Русия е трябвало да направи плащанията в рубли към Националния депозитар за сетълмънт.

Руското финансово министерство добави, че „смята, че е изпълнило задължението си в пълен размер“.

Нито една гаранция обаче не позволява на Русия възможността да плаща в рубли, показват облигационните документи, което предизвика опасения, че страната е в риск от дефолт. И двете облигации имат 30-дневен гратисен период, сочат данни на Bloomberg.

“Въпросът с дефолта е сложен“, коментира Абдул Кадир Хусейн, ръководител на управлението на активи с фиксирана доходност в базираната в Дубай Arqaam Capital. “Русия може да твърди, че иска да плати, че има парите да плати, но банките не ѝ позволяват да плати. Не съм сигурна как съдилищата ще възприемат това“.

САЩ и Европейският съюз наложиха сурови финансови санкции върху Русия, след като президентът Владимир Путин нахлу в Украйна миналия февруари, възпрепятствайки способността ѝ да превежда плащания към собствениците на облигации. Макар че досега Русия успява да се отърве от първия си външен дефолт от век, ходът на финансовото министерство на САЩ тази седмица да спре плащанията по дълг в долари от сметки на страната в американски банки предизвика опасенията на инвеститорите.

В дефолт?

Рейтинговите агенции S&P Global и Fitch Ratings заявиха по-рано тази година, че ще сметнат, че Русия е в дефолт, ако плати облигации в различна валута от договорената. И двете компании обявиха, че ще оттеглят рейтингите си от държавния и корпоративния дълг на Русия след мерки на ЕС, които ограничиха способността им да предоставят такива рейтинги.

Тъй като дефолт от страна на Русия става все по-вероятен, инвеститорите се запасяват с кредитни суапове, свързани със страната, докато в същото време проверяват дребния шрифт на договори за около 40 млрд. долара.

Русия изпадна в дефолт по дълга си в рубли през 1998 г. Когато Путин пое властта през 2000 г., той поиска от правителството да поддържа ниски дългови нива и дисциплинирано фискално управление.

Ако Русия получи достъп до сметките си в чужда валута, това ще създаде основание на властите да позволят обмяната на тези рубли в чуждестранна валута, заяви още министерство на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Или казано по друг начин - сега Русия първо трябва да си извоюва свободата да излага аргументите си и да ги чуват, защото войната в Украйна е резултат от, както каза Лавров, многогодишен "разговор между ням и глух". Ако има силата, за която претендира, скоро ще я чуят. Ако се окаже слаба . . . Е, слабите ги бият . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Стигне ли се до съдебни спорове, Русия има достатъчно силни аргументи и първият е форсмажор - обективна пречка или т. нар. (обстоятелство, събитие на) непреодолима сила - обстоятелство (събитие) изцяло зависещо и дължащо се на непредвидими или непрогнозируеми събития или фактори, независещи от волята или действията на едно или повече лица и в този смисъл неподлежащи на предотвратяване като: всякакви природни бедствия, характерни или не за определен регион, глобални или локални (с национално значение) аварии, в т.ч. и пожари, епидемии, правителствени забрани (ембарго)граждански вълнения, стачки, бунтове и всакакъв вид безредици, терористични или военни действия и др. подобни в резултат на които е нарушен нормалния обществен ритъм на живот, респективно възможността за безпрепятствено изпълнение на поети ангажименти между две или повече страни по сключени споразумения. При действие на форсмажорно обстоятелство, страните по сключено споразумение се освобождават временно от отговорност при неизпълнение, поради обективна невъзможност до отпадане действието на форсмажорното обстоятелство. Отбележи - "правителствени забрани (ембарго)". Но съдебните разбирателства в случая са въпрос на време и делата ще се водят за обезщетяване на засегнатите в съдебно конституиран спор между причинител на вреда и ощетен от нея. Де факто обаче в момента може да бъде обявен технически дефолт, ако притежателят на облигации не си получи кинтите. По-интересен ми е обаче отговорът на въпроса: и какво от това? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Плащанията не само трябва да са наредени, но и да са извършени точно във валутата, която е вписана като валута за плащане в самият договор. Плащане в различна валута автоматично се приравнява на неизпълнение на договора чрез едностранното му нарушаване от страна на русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Решението е просто - Русия представя доказателства, че е наредила плащанията, свързва се с кредиторите и съвместно дават съответната банка под съд, просто защото в случая тя е ОТКРАДНАЛА парите. Ясно е на чия страна ще застанат кредиторите, защото те са ощетената страна. Все едно аз да дължа пари на Юристова, да и ги преведа най-коректно на договорената дата, ама банката да си ги прибере за себе си, вместо да и ги наброи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''...Нито една гаранция обаче не позволява на Русия възможността да плаща в рубли, показват облигационните документи...''Ами- това е неизпълнение на плащане по договор и да - това може да е правно основание за дефолт. Не може всяка една страна по един договор да променя писмените му клаузи, както си поиска, в който си момент поиска- ВИНАГИ е необходимо писменото съгласие и на насрещната страна по договора. Русия се пробва да промени дори облигационното право, но няма да я огрее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още