IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания спира програмата за ваксиниране срещу коронавируса

Заболяването е под контрол, а ваксинационното покритие сред хората е високо, обясняват властите

17:54 | 28.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дания ще се превърне в първата държава в света, която преустановява програмата си за ваксиниране срещу коронавируса, съобщава CNBC. Причината е, че заболяването е под контрол, а ваксинационното покритие в страната е високо, обясняват властите.

От 15 май националният борд по здравето ще преустанови масовата ваксинация и хората вече няма да бъдат призовавани да се ваксинират. Всеки, който поиска да се ваксинира обаче ще има тази възможност.

Препоръките в страната са хората над 40 години, както и групите с повишен здравен риск и бременни млади жени, да се ваксинират. Здравните власти препоръчват още и поставянето на бустерна доза, за да бъде завършен ваксинационният курс.

CNBC припомня, че кампанията по масово ваксиниране в Дания започна малко след Коледните празници през 2020 година. В страната са ваксинирани 4,8 млн. души, като 3,6 млн. са с бустерна доза. Много от датчаните се заразиха с омикрон варианта, който е доминиращ в страната през последните месеци. Това означава, че нивото на имунитета на обществото е висок.

Здравните власти в страната смятат, че контролът върху епидемията е добър - нивото на хоспитализациите е стабилно, като очакванията са да падне в следващите седмици. Затова и плановете са за край на ваксинационната програма.

В момента мерките около коронавируса по света са много различни - в Европа и САЩ постепенно се премахват всички ограничения, но в Китай тепърва започва нова вълна и всеки ден се обявяват нови блокади. Анализатори коментират, че Дания вероятно отново ще започне кампания по ваксиниране през есента, ако вирусът отново започне да се проявява или мутира.

Това ще даде няколко месеца за властите в Дания да преценят какви ваксини да поставят и на кого. В страната заявяват, че внимателно ще следят развитието на епидемията и имат готовност да рестартират масовата ваксинация.

Пандемията от коронавируса навлезе в своята трета години и през това време се появиха няколко варианта на вируса. Това намали сериозно ефективността на ваксините, разработени на базата на първоначалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още