fallback

Украйна: Преговорите с Русия могат да се провалят

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че вдигането на западните санкции срещу Русия е част от мирните преговори

09:27 | 30.04.22 г. 10

Украйна и Русия си размениха обвинения в нестабилност в преговорите за прекратяване на войната в третия месец от започването ѝ, докато Русия се насочи към нападението на райони в източната част на страната, а властите в САЩ обещаха голям нов пакет, включващ оръжия за Киев, предава Ройтерс.

В изказване, публикувано в събота, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че вдигането на западните санкции срещу Русия е част от мирните преговори, които според него са „трудни“, но продължават всеки ден чрез конферентни разговори.

Лавров коментира още, че Русия иска да се отдръпне от щатския долар и да разчита по-малко на вноса, като същевременно укрепва независимостта си в ключови технологии, в отговор на санкциите заради войната.

Украинският президент Володимир Зеленски каза пред полски журналисти, че има „голям“ шанс преговорите, които не са се провеждали лично от месец, да приключат неуспешно заради руския „наръчник за убиване на хора“, съобщи агенция Интерфакс.

Украйна обвинява руските войски за зверства при изтеглянето им от райони близо до Киев. Москва отрича твърденията.

След като не успя да превземе столицата в рамките на деветседмичното си нападение, което превърна градовете в руини, уби хиляди и принуди 5 млн. украинци да избягат в чужбина, сега Москва се фокусира на изток и на юг.

Руските сили превзеха южния украински град Херсон и окупираха по-голямата част от югоизточния пристанищен град Мариупол, където Организацията на обединените нации (ООН) полага усилия да евакуира цивилни и бойци, скрити в стоманодобивен завод.

Пред китайската държавна информационна агенция Xinhua Лавров каза, че 1,02 млн. души са били евакуирани в Русия от Украйна от началото на инвазията на 24 февруари. Украйна твърди, че хиляди хора са били отведени в Русия против волята им.

Ройтерс не е успяла независимо да потвърди информацията от двете страни.

Лавров твърди, че евакуираните включват 120 хил. чужденци и хора от покдрепените от Русия отцепили се региони на Украйна – т.нар. Донецка и Луганска народни републики, които Москва призна за независими точно преди президентът Владимир Путин да обяви нахлуването в Украйна.

Москва нарича войната „специална военна операция“ за разоръжаване и „денацификация“ на Украйна, целяща защита на рускоговорящите хора от преследване и да се попречи на САЩ да използват страната, за да заплашват Русия.

Украйна отхвърли твърденията на Путин за преследване и твърди, че се бори с непредизвикано разграбване на земя за пълно завземане на Донецк и Луганск, които са част от района Донбас.

От кабинета на Зеленски днес съобщават, че Русия атакува целия фронт на Донецк с ракети, артилерия и самолети, за да попречи на украинците да се прегрупират.

Великобритания и Съединените щати изрaзиха подкрепа за Украйна в мирните преговори, но казват, че е жизненоважно Киев да продължи да бъде въоръжаван. В четвъртък президентът Джо Байдън поиска от Конгреса на САЩ 33 млрд. долара нова помощ, като над 20 млрд. долара от тях в оръжия.

Финансирането получи подкрепа и от двете партии. Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че се надява пакетът да бъде одобрен „възможно най-скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още