IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все пак плати в долари по две емисии еврооблигации

Москва е превела почти 650 млн. долара към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали парите ще достигнат до целевите им получатели

18:42 | 29.04.22 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Министерството на финансите на Русия обяви, че се е опитало да извърши просрочени плащания в долари по международните си дългови задължения, съобщава CNBC. Това е драматичен обрат, с който потенциално може да избегне историческо неизпълнение по дълга на страната, коментира медията.

В съобщение финансовото министерство на Русия посочва, че е извършило плащане от 564,8 млн. долара по една от емисиите еврооблигации, чийто падеж настъпва през 2022 г., и още 84,4 млн. долара по друга емисия еврооблигации с падеж през 2042 г. И двете плащания са направени в долари, както е предвидено в дълговите споразумения.

Съобщава се, че средствата са били насочени към лондонския клон на Citibank, но не е ясно дали ще достигнат до целевите им получатели.

Плащанията трябваше да бъдат извършени по-рано през април и влязоха в 30-дневен гратисен период преди официално да се обяви неизпълнение по емисиите облигации на 4 май.

Преди това Русия се опита да извърши плащанията по своите облигации, деноминирани в долари, в руски рубли.

Руските държавни облигации поскъпнаха в петък следобед след оповестяването на информацията. Близките наблюдатели на Москва, като Тимъти Аш, стратег за нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management, не са сигурни обаче, че страната ще избегне фалит.

Говорител на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на Русия не е открит веднага за коментар.

Около половината от огромните валутни резерви на Русия са замразени заради икономическите санкции, наложени от Европа, САЩ и техните съюзници, заради войната в Украйна.

„Договорите за облигациите не предвиждат изплащане в друга валута, освен в долари. Въпреки че еврооблигациите, емитирани след 2018 г., позволяват при определени условия плащанията да се извършват в рубли, емитираните преди 2018 г. (включително облигациите с падеж 2022 г. и 2042 г.) или не съдържат тази алтернативна валутна клауза, или позволяват изплащането да се извършва само в други твърди валути ( долар, евро, паунд стерлинги или швейцарски франк)“, коментират пред медията анализатори от групата за суверенен риск в Moody's.

Рейтинговата агенция заяви, че не вярва, че инвеститорите са получили договорните суми в чуждестранна валута на датата на падежа за плащането.

S&P Global Ratings понижи кредитния рейтинг по руския външен дълг до селективно неизпълнение след плащането в рубли на 4 април.

Кремъл не може да борави с резерви за над 600 млн. долара, държани в американски финансови институции, заради санкциите. Така Русия ще трябва да гори доларовите резерви, които държи в страната, или да приеме неизпълнение по външния дълг – първото за повече от век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 1 rate down comment 1
4un4o.
преди 2 години
Мърш0 сорос0иднa . Толкова отчайващо глупав0 същество като тибя може да бъдат само два ника във форума на тази медия - имотния *** Dury или всеобщия *** Селенка . Трудно е да се разграничат двата ника защото и двата са с по 5 грама м0зък . А може и двете пaчи да са всъщност една залюханa бабушkера допълваща пенцията с глуп0вати тр0лски мнения . Апропо , пиеш ли редовно апчетата както те съветвам от месец насам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Защо Русия плаща външни дългове? Нали й конфускуваха половината валутни резерви - да си приспаднат дължимото от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Откога те чакам, хайде, пращай линк от руски магазин с хляб по 30 рупли. Другите ти глупости и лъжи просто не виждам смисъл да коментирам, особено за "децата дето подкрепяли пPocия". Давай линка КЪМ МАГАЗИН, лъжецо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не, Митьо, хората ти казват мнението си за теб, защото си нагъл, лъжец, опоркаджия и комплексар. Това е, а не фантазиите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Това, че ми се нахвърляте основно на мене, ме забавлява и дори донякъде го приемам като комплимент, защото причината е ясна - аз говоря с доводи и се обосновавам, нещо което повечето тука дори не се опитват да направят... и не могат. Например кyхаов - който не помня изобщо някога да е написал тук нещо смислено и стойностно. Ще те разочаровам, момче: аз с учениците си политически теми не подхващам. Те понякога го правят, а аз се задоволявам основно да модерирам... и две лоши новини за теб: 1. те имат "квалифицирано мнозинство" в полза на Русия (не ппц, но в сегашната ситуация) и 2. Умеят да се обосновават доста по-добре от теб - нищо че на са 16-19 години... защото техните мозъчета са непромити и защото съм ги учил и ги уча да разсъждават, а не да рецитират лозунги. Юристова - претендираш за интелект и знания, ама дори в твоята сфера се измъкваш от доста въпроси, например нарушаването на човешките права на руснаците на запад. За икономика пък по-добре изобщо да не вземаш отношения, защото нивото ти е като на някоя баба на пазарът. Нали Спъващото се джо се биеше в гърдите, че курсът щял да стане 200 рублички за долар, дори 300... какво стана? Нали санкциите щяха да смажат Русия - е и това не стана... а Русия едва сега започва изобщо да отговаря, и на западът вече му се отрепераха коленцата !!! Нали чакаха цял свят, евентуално без Китай, да застане на страната на "демократическият свят" срещу "руската агресия"? А всъщност дори държави като Израел, Саудитска Арапия, Турция, Мексико - дето уж бяха най-верни съюзници на САЩ, ги отсвириха !!! И Индия уж бе застанала преди месеци на страната на западът срещу Китай-Русия - какво стана? За Паритетът на - пишеш някакви неща напосоки - точно като баба на пазарът. Нали си образована и умееш да търсиш информация? Защо не провериш цените на основните стоки тук (а и в повечето европейски държави) и в Русия? Бензин, газ, ток, основни храни... хем голямото поскъпване в България и ЕС дори още не е започнало !!! Хляб - 30-50 рубли за стандартна разфасовка, газ за бита - под 7 убли за метър, бензин - 50-52 рубли, ток за бита - от малко над 5 рубли в Москва до дори под 2 рубли в някои градове, месо 300 рубли, олио 110, мляко - 40-60 рубли и т.н. и т.н. - и това за хора със средна заплата към 55 Б. Смятай си ги по курса и ще разбереш защо ти се смея,, защото всъщност покупателната способност на руснаците превъзхожда нашата двойно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ако истината го обижда... съжалявам, но черното, бяло не става. :) Полза от тях няма, но вреда колкото искаш. Импа примерно е казвал, че е даскал в някво училище... мислиш ли че е редно такива хора да увреждат малките и невинни мозъчета? (виж, даже в негов стил пиша :))... искаш ли детето ти да има такива даскали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
И така- русия на всяка цена иска да избегне крос дефолт и въпреки указа на руския неонацист в кремъл, продължава да обслужва задълженията си по еврооблигациите си в американски долари- така, както се изисква по договор;0 Та- какво беше- русия щяла да ''катурне'' американският долар от мястото му на световна валута и вместо него щяла да короняса рублата, а- хахахаха;D Впрочем 1 руска рубла се разменя за... две български стотинки, а паритета на покупателната способност на руските граждани е поне два пъти по-малък, отколкото на българските граждани в България;-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 5
Kiro_100
преди 2 години
Казах ти ... Недей да се опитваш да тр000лиш .. Преди да си се ограмотил ... Пак ли да показвам грешки .. "да си бършем" = "да си Обършем" ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 5
Kiro_100
преди 2 години
*** = *** ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 5
Kiro_100
преди 2 години
*** пuшкu .. Обаче те е срам .. Това ли е ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още