IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ще реши дали да кандидатства за членство в НАТО на 12 май

Шведският министър на външните работи Ан Линде коментира, че е почти сигурно, че страната ще поиска да стане част от алианса

16:00 | 02.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Финландия ще реши да кандидатства за членство в НАТО на 12 май, пише финландският вестник Iltalehti, позовавайки се на анонимни източници, предава Ройтерс.

Решението ще бъде взето в две стъпки - финландският президент Саули Ниинисто първо трябва да обяви одобрението си северната съседка на Русия да се присъедини към западния отбранителен алианс, а след това парламентарните групи трябва да потвърдят, че са съгласни.

Руската инвазия в Украйна тласна Швеция и Финландия в посока евентуално кандидатстване за членство в НАТО и да се откажат от убеждението, което имат от десетилетия, че мирът се поддържа най-добре, като не се избира публично страна.

Ройтерс не е успяла да потвърди самостоятелно информацията, написана от Iltalehti.

Съгласно финландската конституция президентът ръководи външната политика и политиката за сигурност на страната в сътрудничество с правителството.

Решението ще бъде потвърдено на среща между президента и ключовите министри в правителството след първоначалните изявления на държавния глава и парламента, пише още изданието.

Русия, чиято обща граница с Финландия се простира на 1300 км и с която имат история от конфликти преди 1945 г., предупреди, че ще разположи ядрени оръжия и хиперзвукови ракети в своя анклав на балтийското крайбрежие в Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се присъединят към НАТО.

Днес шведският министър на външните работи Ан Линде коментира пред местна телевизия, че Финландия почти сигурно ще кандидатства за членство в алианса.

„Малко или много знаем, че те (Финландия) ще кандидатстват за членство в НАТО. А това променя целия баланс... Ако някоя от нашите страни се присъедини, знаем, че напрежението ще ескалира“, коментира Линде пред обществената телевизия SVT.

Запитана дали смята, че Финландия ще се присъедини към НАТО, тя посочва: „Смятам, че можем да кажем, че е доста сигурно“.

Финландският външен министър Пека Хаависто в петък сподели, че се надява Финландия и Швеция да вземат еднакви решения по едно и също време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
"Добре дошли!" ... мхм , май не им се чува твърде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Ако няма да плаща газ в рубли, едва ли ще влезе в най-престъпната организация, която Слънцето някога е виждало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Добре дошли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още