IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В НАТО или не, Финландия ще се съсредоточи върху отбраната

Този месец скандинавската страна обяви допълнителни разходи за отбрана на стойност над 2 млрд. евро

13:31 | 23.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съседът на Русия Финландия ще се съсредоточи върху отбраната като приоритет номер едно независимо дали скандинавската страна се присъедини към НАТО или не, заяви финансовият ѝ министър Аника Саарико в интервю за Bloomberg.

Най-северната страна членки на еврозоната, която има 1300-километрова граница с Русия, започна да преосмисля дългосрочната си позиция да остане извън НАТО, след като бившият ѝ имперски господар нахлу в Украйна на 24 февруари. Макар че мащабът на нападението е бил изненада, Финландия не е била неподготвена, заяви Саарико.

„Винаги сме признавали геополитическите реалности и укрепваме отбраната си“, отбеляза министърът. „Първият приоритет винаги е отбраната на Финландия“, допълни тя.

Тази седмица парламентът започна преглед на бялата книга за сигурността, внесена от правителството, която открива пътя за членство на страната в НАТО до няколко седмици. Дебатът не остава незабелязан в Русия, която многократно предупреди Финландия и Швеция да не се присъединяват към алианса.

Финландците и шведите „трябва внимателно да наблюдават случващото се в Азовстал“, стоманения завод в украинския град Мариупол, който е подложен на масивни бомбардировки от руската авиация, заяви Андрей Климов.

Заместник-председателят на комисията по външна политика в горната камара на руския парламент, Съвета на федерацията, нарече също НАТО „клуб на самоубийците“ в изявление, публикувано в канала му в Телеграм в петък.

Парламентът трябва да има време да направи внимателен преглед по темата, „защото тя трябва да устои на времето“, заяви Саарико. „Не е достатъчно да подкрепим членство в НАТО тази пролет. Трябва да можем да кажем следващата и по-следващата пролет, че това е било правилно решение, затова този въпрос се нуждае от внимателно обмисляне“, допълни тя.

Но нейното лично мнение е ясно. „Моята Финландия е отворена, западна демокрация, която е част от Европейския съюз и присъединяването към НАТО ще бъде много естествена стъпка“, заяви Саарико.

Страната с население от 5,5 млн. души има резерв от 900 хил. военни и може да разположи 280 хил. от тях във военно време. Армията се основава на наборна система, при която повечето мъже и някои жени преминават през военно обучение за шест месеца до една година. Военното оборудване на страната е съвместимо с НАТО, а през декември Финландия реши да купи 64 многоцелеви изтребители F-35А на Lockheed Martin в поръчка за 10 млрд. евро.

Този месец правителството обяви допълнителни разходи за отбрана на стойност над 2 млрд. евро, повечето за оръжие и обучение. Това е ръст с около 70% спрямо обичайния военен бюджет на скандинавската страна за 2022 г. от около 2,8 млрд. евро. Тя достига прага на НАТО за разходи за отбрана, равняващи се на 2% от БВП.

„Решението на Финландия да увеличи значително разходите си за отбрана е независимо от всяко решение за присъединяване към НАТО“, и „ще се случи при всички обстоятелства“, заяви Саарико.

Швеция, най-големият скандинавски съсед, също обмисля ползите от влизане в отбранителния съюз, като външният министър Ан Линде заяви в четвъртък, че страната трябва да ускори прегледа до средата на май, за да е в крак с Финландия. Дългосрочният план на Швеция е да увеличи разходите за въоръжените сили с около 30% от 2021 до 2024 г.

Според неотдавнашно допитване 84% от финландците считат, че Русия е значителна военна заплаха и те са почти единодушни, че съседната им страна е „нестабилна и непредсказуема“, като само 2% от участниците в изследването са заявили, че не са съгласни с тези характеристики на Русия.

„Това положение ни напомня колко разумно е било да гарантираме отбраната си още в стабилни времена“, заяви Саарико. „Не трябва да наваксваме пропуснати разходи, както се налага да правят някои други страни“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
Тръмп искаше да направи стена да не пуска мексиканци в САЩ, с съседите на Русия се притесняват, че Путин го освобождава един по един... май е ясно, коя е империята на злото и с кого е по-страшно да си съсед...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Финландия и Швеция си знаят интереса и затова са добре дошли в НАТО. На пPocия доверие не може да се има, историята го доказа. Никакви договори и споразумения не спазват кремълските пияници. Разбират само от як бой и фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
Финландия може "доброволно" да пълни американски гуши и без да е в нато ...в нато вече е задължително .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
GiRo
преди 2 години
Най-доброто, което може да се случи на Финландия и Швеция в дългосрочен план е да влязат в НАТО. В противен случай мурзилажа винаги може да си измисли причина да откъсне някое парче от тях. Финландците особено добре познават тази руска особеност. За съжаление напоследък я опознаха и Грузия, Молдова, Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Колко да са самоубийци НАТО като няма нито една държава от НАТО нападната от русия :) Виж за обратното имаме много примери ... няма да ги споменавам. руските "освободители" си ги знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още