IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия и Швеция обсъждат членството си в НАТО

Премиерите на двете страни ще се срещнат в Стокхолм, за да обсъдят тази възможност

10:57 | 13.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерите на Финландия (вляво) и на Швеция. <em>Снимка: EPA/MAURI RATILAINEN</em></p>

Премиерите на Финландия (вляво) и на Швеция. Снимка: EPA/MAURI RATILAINEN

Държавните глави на Швеция и Финландия Магдалена Андершон и Сана Марин ще се срещнат в Стокхолм по-късно в сряда, за да обсъдят възможността за присъединяване на страните си към НАТО, съобщи финландският министър-председател Марин пред финландското издание ltalehti.

От пресслужбата на финландското правителство съобщиха, че основната тема на срещата ще бъде сигурността.

Марин заяви в интервю, че двамата с Андершон ще проведат „много откровен разговор за НАТО", като планират да обсъдят всички подробности по процеса на присъединяване.

Финландия и Швеция имат статут на страни партньори на НАТО. Блокът е съставен от 30 държави, като от скандинавските страни членове са Норвегия и Дания.

Финландия дълго време беше против възможността за членство в пакта, но руската инвазия в Украйна промени общественото мнение в страната, която има дълга граница с Русия. Направени в последно време социологически проучвания сочат, че мнозинството финландци сега подкрепят членството.

Сана Марин още не е изразила своето мнение, но даде ясно да се разбере, че скоро ще трябва да се вземе решение. Пред местни медии тя обяви, че щом ситуацията със сигурността се е влошила, решение трябва да бъде взето тази пролет, което ще означава до средата на юни. Очаква се тази седмица да бъде изготвен доклад за състоянието на сигурността на страната.

Коментирайки темата тази седмица, Кремъл каза, че евентуалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО няма да донесе стабилност в Европа.

„Нееднократно сме заявявали, че алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация и по-нататъшното му разширяване няма да донесе стабилност на европейския континент", каза на пресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, попитан за възможността за присъединяване на Швеция и Финландия към пакта.

Високопоставен служител на американския Държавен департамент каза през миналата седмица, че перспективата за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО е станала част от дискусия между министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

"Твърденията за предполагаема "руска заплаха" срещу Швеция и Финландия са пропаганда и провокация и обслужват интересите на ръководената от САЩ колективна организация НАТО", заяви междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя обаче неколкократно отричаше през февруари възможността руски военни да навлязат в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 2 години
То цялото това дрънкане на оръжие имат полза само Сащисаните. Те имат 2 неща - армия и хартиен долар. С тях тероризират и паразитират върху целият свят. В текущият конфлик те са едни от малкото печеливши. Ние, слугите ще го ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Добре дошли в НАТО. Трябва да се промени съдържанието на Северноатлантическият договор с добавянето само на една дума- ''русия'', специално в чл.5 от него- клаузата за колективна отбрана и ясно да се посочи, че нападение над държава- член на НАТО в Европа от русия, моментално задейства чл.5...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Според andy Русия веднаха трябва да ги нападне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още