IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разполага ядрени оръжия в региона, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Ще реагираме хладнокръвно и без емоции, заявява бившият руски президент Дмитрий Медведев

12:52 | 14.04.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Русия вероятно ще разположи ядрени оръжия в и около Балтийско море, ако Финландия и Швеция влязат в НАТО, става ясно от публикация в социалната мрежа Telegram на зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев.

Двете държави обмислят членството си в Алианса след началото на военния конфликт в Украйна. Според медийни публикации в Стокхолм дори вече са взели решението и ще внесат официално своята кандидатура през юни.

Според Медведев Русия трябва да реагира на това "хладнокръвно и без емоции". Дали членовете на НАТО са 30 или 32, това е без значение, но с влизането на Швеция и Финландия общите граници на НАТО и Русия ще се удвоят, което означава, че Русия ще трябва да подсили своите граници - сериозно разгръщане на сухопътните войски и противовъздушната отбрана, пише той и предупреждава, че могат да бъдат разположени още и ракети "Искандер", както и свръхзвукови ракети и кораби с ядрени ракети, особено, ако не бъдат водени преговори за неядрения статут на региона.

За първи път толкова високопоставен руски чиновник коментира конкретно какво може да очакваме от Москва при разширение на НАТО, посочва Bloomberg. 

В своя пост Медведев отхвърля коментарите, че "специалната операция" в Украйна е подтикнала Финландия и Швеция да се присъединят в НАТО. И двете страни са изказвали и преди желанието за членство в Алианса, а и цената за тяхното членство е съвсем различна, отколкото тази за Украйна.

"С тези страни нямаме териториални спорове, както с Украйна", казва бившият руски президент.

Той пише още, че се надява двете страни да размислят и да се откажат от членството във военната организация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Имам самочувствието, че разбирам от договорно право, както и от международно наказателно и гражданско право- в крайна сметка, със знанията от 1вото си вадя законно хляба и плащам ежемесечни осигуровки, както и данъците си към държавата в качеството си на самоосигуряващо се лице. ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА изм. и доп. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г Глава шеста. УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Ще си нарисуват деньги. Точно както правят ЕС и САЩ. Накрая в ЕС ще се топлят с деньги в кюмбе. Германците знаят как става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
А ти имаш огромното самочувствие, че разбираш от всичко? Явно не знаеш, че по отношение на ядреното оръжие, Русия е на светлинни години пред САЩ. Добре е, че американците го знаят. Наясно са, че само подводният флот на Русия може да ги прати в небитието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
BobyB
преди 2 години
Може и да нямате "спорове", щото сте заграбили финландска територия, ама финландците дали мислят така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
''....Русия разполага ядрени оръжия в региона, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО...'' Дреме им на Швеция и Финландия- и в НАТО има ядрени сили, които ще си разположат ядрените оръжия в посочените държави- какво има толкова да се мисли... Руският нацист в кремъл май забравя, че не само русия е ядрена сила, и че в НАТО има три ядрени сили...Жалки руски неонацисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"С тези страни нямаме териториални спорове, както с Украйна", казва бившият руски президент." **** То и с Украйна нямахте, даже гарантирахте с договор от 1994та териториалната и цялост, ама вече цял свят знае що за лъжци и престъпници сте. Вече никой не ви вярва, cкoтове кремълски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Разполагайте друзя :) накрая денги нет точно както през 1989-та :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още