fallback

Путин одобри спирането на петрола за лица под руски контрасанкции

До 10 дни правителството ще изготви и списък кой попадат под новите "специални икономически мерки"

15:42 | 03.05.22 г. 9

Руският президент Владимир Путин одобри нов пакет от контрасанкции срещу физически и юридически лица от "враждебните страни", в който се включва и забрана за доставки на петрол и петролни продукти. С указа на руския президент се забраняват и дейностите, свързани с петрола - добив и преработка, в рамките на територията на Руската федерация.

Ограниченията ще се налагат и над компании, чиито управляващи органи са свързани с физически или юридически лица, попаднали в новия списък на Кремъл. Правителството има срок от 10 дни, тоест до 13 май, да представи имената на попадналите под контрасанкциите.

С указа си Путин забранява на всички институции и физически лица, които са под юрисдикцията на Руската федерация, да сключват сделки с лица, срещу които се предприемат "специални икономически мерки".

Министерството на финансите и Централната банка ще може да дават официални разяснения относно прилагането на тези мерки, както и възможните изключения за лицата, които се намират под контрасанкциите. 

От 1 април "враждебните държави", сред които всички от ЕС, трябва да плащат природния газ в рубли. Заради това изискване "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, но все още доставя на Германия въпреки върнатото плащане, което Берлин направи в евро.

ЕС се готви до дни да представи шести пакет със санкции срещу Русия, наложен заради войната в Украйна. Очаква се в него да бъде включено петролно ембарго, макар че условията, при които ще бъде внедрено, все още се уточняват. Според коментари в западни медии от ограниченията може да бъде изключена Унгария например, която няма никакъв достъп до алтернативи.

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в свое видеобръщение, че в близките дни ЕС ще обяви мерки, които да ограничат приходите от продажбата на енергийни източници за Русия. "По този начин няма да бъдат плащани по 1 млрд. евро на ден на терористична държава", коментира той.

По думите на Зеленски следващата стъпка е възможно да бъде пълното ограничаване на търговията с Русия, защото тя не разбира, че "международното право и мирът в Европа трябва да бъдат уважавани".

Украйна създаде международна работна група, под председателството на началника на кабинета на президента Андрий Ермак, която изготвя предложения за санкции и запълване на "пропуски" по отношение на вече наложените мерки срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още