IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не спира газа за Германия въпреки данни за върнато плащане в евро

Компанията направи и заявка за минимална доставка през "Ямал Европа", което ще блокира реверсивния поток към Полша

11:37 | 03.05.22 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на газ за Европа се извършват в нормален режим и са в обем на около 98 млн. куб. метра в денонощие, коментират представители на "Газпром" за ТАСС. Засега няма данни за спиране на доставките за Германия и Австрия въпреки върнатото плащане в евро, което направиха и двете държави в края на миналата седмица.

Германия опита да плати за газа, както е по договор - в евро и чрез стандартната процедура през дъщерната Gazprom Marketing & Trading, но руската компания отказа това плащане. На този етап няма информация за спиране на доставките по основния газопровод за Германия - "Северен поток 1".

Bloomberg съобщи още, че плащане към "Газпром" в евро, направено от Австрия, също е отказано в края на миналата седмица. Представители на "Газпром" обаче заявяват, че доставките на газ към 3 май към Европа се извършват в нормален режим.

В последните дни по газопровода "Ямал Европа" доставките също бяха нулеви, но реално от средата на декември 2021 г. този газопровод работи основно в реверсивен режим - от Германия към Полша. ТАСС съобщава, че "Газпром" е заявил минимален капацитет за доставка през тръбите за Германия на 3 май, което реално блокира реверсивния поток към Полша. 

Междувременно стана ясно, че ръководството на Uniper води разговори с германското правителство и "Газпром" относно покупката на руски природен газ, съобщава Ройтерс. Компанията е най-големият вносител на руския газ в Германия. В своето портфолио тя има дългосрочни договори за доставката на 370 тераватчаса газ, от които 200 тераватчаса са от "Газпром", допълва още Ройтерс.

Заради високите цени на газа през първото тримесечие задълженията на компанията са се увеличили шест пъти до 1,98 млрд. евро, спрямо 324 млн. евро към 31 декември 2021 г.

От 1 април Москва приема плащания за природен газ само в рубли по специална схема.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

През уикенда руският министър на външните работи Сергей Лавров обясни пред италиански медии, че причината за това искане е фактът, че Западът е замразил сметките в чужда валута на Русия. Според анализите на Европейската комисия обаче предложената схема нарушава санкциите, които общността налага заради войната в Украйна. 

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон коментира след съвета на енергийните министри на ЕС, че на този етап няма риск за енергийната сигурност на общността, защото двете държави, чиито доставки са спрени - България и Полша, продължават да получават газ - съответно през Гърция и Германия.

"Държавите от общността и компаниите не могат да разчитат на добронамереността на "Газпром" и руския режим", коментира още комисарят и отбеляза, че сезонът на нагнетяване в Европа вече е започнал. По данни на Симсон в момента газохранилищата са пълни до 32% от капацитета им, посочват от пресслужбата на ЕК.

От Брюксел публикуваха в края на март насоки за газовия сектор, в които се настоява страните от ЕС да започнат новия отоплителен сезон (1 октомври) с поне 80% запълнени газохранилища. От следващата година този процент ще се повиши до 90 на сто.

На 16 май ще се проведе т.нар. "триалог" - между комисията, Европейския парламент и Съвета, на който да бъде намерен компромис и насоките да станат задължителни за членовете на общността. Кадри Симсон коментира, че при тези дискусии ще бъдат взети предвид спецификите на отделните страни.

Симсон анонсира и среща на страните от Западните Балкани в София, която ще се проведе на 5 май в София. Това ще бъде първото заседание на енергийната платформа на ЕС. Тази платформа ще бъде достъпна и за страните от Източното партньорство.

ЕС получава около 150-155 млрд. куб. метра газ от Русия годишно. Тяхната замяна няма да бъде нито лесна, нито устойчива в краткосрочен план, коментира още Кадри Симсон. Затова и тя коментира, че е нужно ЕС да активира своята зелена трансформация и най-вече да акцентира върху производството на водород, енергийната ефективност и спестяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Никой не търси цаката на русия ! Ти това пак не успя да го разбереш. Питай какво търси русия в чужда държава Украйна ? Защо убива деца,жени ... разрушава сгради в чужда страна. Какво прави там изобщо ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 8
Моабет да става
преди 1 година
Преди два дни гледах едно предаване по БТВ, "защо господин министър?".И журналистката не знае какво да пита и министъра се опитва да защити някакви незащитими тези. Това което разбрах е прекарват ни по украинският сценарий. Наместват посредник по пътя на газта и вече ще дерат от хората с цената на газта колкото могат. И оправданието им ще е: Ами това е цената по която купуваме от посредника. Там министъра се коментира тази схема на покупка на газа със следният коментар. Ние трябва да разчитаме на посредник /Брокерски услуги МОЕХ/да ни изпълни поръчката за рубли и ако той не я изпълни пак не можем да извършим плащането. Това го казва човек който е назначен за министър. А не вижда ли друг вариант? Какво има да чакаш до последният момент. Знае колко рубли ти трябват купуваш ги предварително /има и други начини да получиш рубли/ депозираш ги в сметката и в деня на плащането си спокоен. Също така се оплака от това че имало анекс към договора който трябвало да подпише. След решението на Стокхолмският арбитражен съд повечето договори се преподписаха с условието на всеки три месеца цената да се преразглежда и да се подписва анек към договора и това е в сила от 2 години и не само за нас а за всички които не желаят дългосрочни договори. Не чух да се е опитал да договори други условия в анекса. Например плащаме съответната цена в евро според курса за деня и подаваме зявка за преобразуване в рубли. След това Газпром да поема риска за да получи по-малко рубли или заявката да се изпълни със закъснение. При промяна на договора не пречи да се опиташ да получиш изгода. Вместо това министъра отказва да подпише анекса, Газпром спира доставките и о чудо някой вече е резервирал свободните обеми и сега вече ако искаме да получим газ трябва да ползваме тези посредници. Плащай народе защото имаме некъдърни политици. Не могло да резервираме ние обемите защото това било скъпо и не се знаело какво стане. Ами питайте бе г-н Министре. Питайте. Какъв беше проблема да запитате в Газпром какво ще направят ако не платите. Щяха да ви отговорят спираме газта на тази дата. Резервирате обемите които са нужни и не ползвате посредници които да вдигат и без това високата цена. Обаче нито министъра се е сетил какво може да направи, нито журналистката се сети да го попита защо не е направено най-правилното в тази ситуация. Ние си ги избрахме такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, наглец, никакви САЩ нямаше преди 8 години, когато нападнахте Украйна, нито когато нападнахте Грузия, нито Чечня, нито Приднестровието и тн. Жалкия ти напън да изкараш друг виновен за престъпленията на пPocия, може да мине само пред себеподобните ти празноглавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Да, европийците се оказахме извънредно ***!!! Но всъщност това са евро правителствата, притискани от САЩисаните. Те тези последните от десетилетия търсят цаката на Русия. Но не беше ембаргота на газопроводи! Но виж провокацията с Украйна проработи! Е, много хора ще умрат, но за САЩисаните, хората не са важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
Ironhorse
преди 1 година
Още една новина ...От началото на войната в Украйна, Русия е намалила добива с около 1 милион барела дневно, поради липса на резервни части и поддръжка на оборудването.Това е около 10 % от добива, защото русия добиваше по около 10 милиона барела дневно.Погромът идва с пълна сила ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Ако под "бели" имаш впредвид "американска ***", то едва ли ще стане скоро. По-скоро ще станат "жълти". Но то натам е тръгнало, источноазиатците да завладеят света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
А "гладните на изток" дали ще искат толкова газ ? Китай едва ли би си позволил повече от 15% зависимост :) Това да не са нашите чебурашки тука ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''... В следствие такава мизерия ще настъпи още след първия месец, че Путин ще бъде обезглавен, буквално ...'' Те направиха вчера един опит да спрат газа на Германия, но явно е бил неуспешен, защото после пак са възобновили подаването на газ- 1. https://....bta.bg/bg/news/economy/259641-fizicheskite-pototsi-na-gaz-po-traboprovoda-yamal-evropa-pri-stantsiya-malnov- БЕРЛИН, 02.05.2022 21:5 (БТА) Физическите газови потоци по тръбопровода Ямал - Европа, доставящ газ от Русия през Полша за Германия, са спрели днес, показват данни на газопреносния оператор "Газкаскейд" (Gascascade), цитирани от Ройтерс. Физическите потоци на изход на измервателната точка "Малнов" на германската граница са били 13 218 713 киловатчаса, преди да паднат до 0, показват данните. 2. ЕРЛИН/МОСКВА, 03.05.2022 10:46 (БТА)Подаването на газ в източна посока по газопровода "Ямал-Европа" от Германия за Полша днес е възобновено, сочат данни на германския мрежов оператор "Газкейд" (Gascade), цитирани от Ройтерс. Физическият газов поток на измервателния пункт "Малнов" на германско-полската граница тази сутрин беше 5,984 млн. киловатчаса на час. Вчера изходящият поток на този пункт спря след кратко възобновяване на подаването. Заявките на европейските потребители за руски газ днес остават на равнище 98,96 милиона кубични метра, съобщи пред журналисти говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС. Газовият транзит от Русия продължава в обичаен режим през територията на Украйна според подадените заявки, каза той. Заявките за руски газ от Европа достигнаха максимума от 109,6 млн. куб метра в началото на март. Вчера бяха заявени също 98,96 млн. куб метра газ, което е по-малко от дългосрочните заявени количества за транзит през Украйна (около 109,5 млн. куб метра дневно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
Ironhorse
преди 1 година
Дори хипотетично да се спре газа за ЕС, Русия няма газохранилища, нито изградени газопроводи от Ямал към Китай, за Индия пък да не говорим.Сондажите не могат и да се спрат, защото спрат ли се, ще трябва да се прави нов.Единственото е да се изхвърля газа в атмосферата, но задължително трябва да се гори иначе ще пламне Сибир, като факла.Но като знаем руснаците как си играят с цигарите в барутни погреби, складове и петролни бази, почти на 100% съм сигурен, че такива гигантски пожари ще има, че Русия буквално ще спре добив на газ.Е, тогава няма как и да се възстанови производството ... без компании от Запада. В следствие такава мизерия ще настъпи още след първия месец, че Путин ще бъде обезглавен, буквално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 1 година
Две неща са интересни в случая : 1, ЕС от поне 10 г се опитват да създадат работещ единен газов пазар е другаря Путин го направи за 2 дена . 2. Обръщането на ЕС към старият си суровинен доставчик , а именно Африка вещаят много дълги бедни години за Русия . Щот преди ВСВ Африка е доставчика и на петрол и въглища, желязна руда и тн но след ВСВ покупките на руски суровини реално възстановява Русия но за сметка на спирането развитие на африканските държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още