Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Операторите на газохранилища в ЕС ще трябва да бъдат сертифицирани

Общността ще трябва да посрещне тази зима със запълнени до 80% газохранилища, сочат насоки на ЕК

Операторите на газохранилища в ЕС ще трябва да бъдат сертифицирани

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи насоки за колективни действия в отговор на проблемите на газовия сектор в Европа. Темата ще бъде водеща и за лидерите на ЕС, които ще се съберат в Брюксел на 24-25 март.

Основната част от предложенията на ЕК се отнася до газохранилищата. Операторите на газохранилища ще трябва да бъдат сертифицирани, защото тези съоръжения са част от критичната енергийна инфраструктура. По този начин ще бъдат избегнати рискове, произтичащи от външно влияние върху тях.

Още по темата

Несертифицираните оператори ще трябва да се откажат от собствеността или контрола върху съоръжения за съхранение на газ в ЕС.

ЕС посрещна новия отоплителен сезон с полупразни газохранилища, като част от тях са под контрола на "Газпром".

Според насоките страните от общността трябва да посрещнат новия отоплителен сезон с поне 80% запълнен капацитет на газохранилищата. През следващите години този процент ще се повиши до 90%. Страните от общността ще трябва да следят потреблението от газохранилищата на месечна база и да изпращат отчети на ЕК.

Според предварителните очакванията още от тази година  ЕС трябваше да изпълни целта от 90% запълнен капацитет на газохранилищата. През тази зима обаче те бяха изпразнени до минимум, което означава и че ще са нужни повече от обикновеното количества газ на фона на военни конфликт в Украйна и желанието на ЕС да намали зависимостта си от руския природен газ.

Страните от ЕС ще могат да преговарят с трети страни за общи покупки на газ и водород. Това може да подобри устойчивостта на договорите и да намали цените, посочват от ЕК в своето предложение. Според идеята на Брюксел преговорен екип от ЕК ще може да разговаря с потенциалните доставчици на енергийни ресурси, не само втечнен и конвенционален газ.

Тези общи покупки ще са на принципа, по който ЕС купуваше ваксини срещу коронавируса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Смартфон банките N26 и TBI премахват наказателните лихви