IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не спира газа за Германия въпреки данни за върнато плащане в евро

Компанията направи и заявка за минимална доставка през "Ямал Европа", което ще блокира реверсивния поток към Полша

11:37 | 03.05.22 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на газ за Европа се извършват в нормален режим и са в обем на около 98 млн. куб. метра в денонощие, коментират представители на "Газпром" за ТАСС. Засега няма данни за спиране на доставките за Германия и Австрия въпреки върнатото плащане в евро, което направиха и двете държави в края на миналата седмица.

Германия опита да плати за газа, както е по договор - в евро и чрез стандартната процедура през дъщерната Gazprom Marketing & Trading, но руската компания отказа това плащане. На този етап няма информация за спиране на доставките по основния газопровод за Германия - "Северен поток 1".

Bloomberg съобщи още, че плащане към "Газпром" в евро, направено от Австрия, също е отказано в края на миналата седмица. Представители на "Газпром" обаче заявяват, че доставките на газ към 3 май към Европа се извършват в нормален режим.

В последните дни по газопровода "Ямал Европа" доставките също бяха нулеви, но реално от средата на декември 2021 г. този газопровод работи основно в реверсивен режим - от Германия към Полша. ТАСС съобщава, че "Газпром" е заявил минимален капацитет за доставка през тръбите за Германия на 3 май, което реално блокира реверсивния поток към Полша. 

Междувременно стана ясно, че ръководството на Uniper води разговори с германското правителство и "Газпром" относно покупката на руски природен газ, съобщава Ройтерс. Компанията е най-големият вносител на руския газ в Германия. В своето портфолио тя има дългосрочни договори за доставката на 370 тераватчаса газ, от които 200 тераватчаса са от "Газпром", допълва още Ройтерс.

Заради високите цени на газа през първото тримесечие задълженията на компанията са се увеличили шест пъти до 1,98 млрд. евро, спрямо 324 млн. евро към 31 декември 2021 г.

От 1 април Москва приема плащания за природен газ само в рубли по специална схема.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

През уикенда руският министър на външните работи Сергей Лавров обясни пред италиански медии, че причината за това искане е фактът, че Западът е замразил сметките в чужда валута на Русия. Според анализите на Европейската комисия обаче предложената схема нарушава санкциите, които общността налага заради войната в Украйна. 

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон коментира след съвета на енергийните министри на ЕС, че на този етап няма риск за енергийната сигурност на общността, защото двете държави, чиито доставки са спрени - България и Полша, продължават да получават газ - съответно през Гърция и Германия.

"Държавите от общността и компаниите не могат да разчитат на добронамереността на "Газпром" и руския режим", коментира още комисарят и отбеляза, че сезонът на нагнетяване в Европа вече е започнал. По данни на Симсон в момента газохранилищата са пълни до 32% от капацитета им, посочват от пресслужбата на ЕК.

От Брюксел публикуваха в края на март насоки за газовия сектор, в които се настоява страните от ЕС да започнат новия отоплителен сезон (1 октомври) с поне 80% запълнени газохранилища. От следващата година този процент ще се повиши до 90 на сто.

На 16 май ще се проведе т.нар. "триалог" - между комисията, Европейския парламент и Съвета, на който да бъде намерен компромис и насоките да станат задължителни за членовете на общността. Кадри Симсон коментира, че при тези дискусии ще бъдат взети предвид спецификите на отделните страни.

Симсон анонсира и среща на страните от Западните Балкани в София, която ще се проведе на 5 май в София. Това ще бъде първото заседание на енергийната платформа на ЕС. Тази платформа ще бъде достъпна и за страните от Източното партньорство.

ЕС получава около 150-155 млрд. куб. метра газ от Русия годишно. Тяхната замяна няма да бъде нито лесна, нито устойчива в краткосрочен план, коментира още Кадри Симсон. Затова и тя коментира, че е нужно ЕС да активира своята зелена трансформация и най-вече да акцентира върху производството на водород, енергийната ефективност и спестяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 10
ledosvetlenie
преди 2 години
Не мога да разбера що ревете на чужди гробища като не ви е мъчно ----- Сега ми кажете след като "загуби" тези клиенти с колко им намаля износа и с колко и намаляха приходите щото статистиката сочи двойно увеличени приходи за 21-ва и вероятно още двойно за 22-ра --------------- Ако бяхте внимавали по икономика щяхте да си спомняте за стоки с нееластично търсене и какво се случва с тяхната цена дори при малка разлика в количеството предлагане - ---Сега се замислете какво ще се случи с цената на газта когато "загубят " следващият си клиент вероятно Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Хубава разбивка :) Пропуснал си обаче как започна всичко - загубата на украинския пазар 2,6 млрд. кубика 2014 год. Газпром ще влезе в историята - монополист се отказва доброволно от клиенти и пазари; *** търси икономическа логика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 2 години
И сега да седнем да леем съзли за Газпром ли?! Всъщност на изток има доста гладни за енергия. Ще я насочат натам. Да видим ние до къде ще го докараме с този втечнен ***. Дали няма да ни се догъзи на 2х-3х цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
andy
преди 2 години
Казва се "по имперски". Нищо ново под сленцето. Империите като UK, САЩ и др. прилагат тази практика системно от както са създадени. Затова и много пъти по тяхна и на други вина, България е била разкъсвана на парчета - Берлински договор(1878), Ньойски договор(1918). Както е известно България граничи сама със себе си, защото чрез въпросните договори голяма част от земите ни са присвоени от съседите ни. Единствено успяваме да си върнем Южна Добруджа след Втората световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
Абсолютни! Пазарът им в Европа се спихва ежеседмично. Загубиха Литва (2,5млрд.кубика) + Латвия (1,5млрд.кубика) + Естония (0,5млрд.кубика) + Финландия (2,5млрд.кубика) + Полша (15млрд.кубика) + България (3,5млрд.кубика) ... Всичките държави имат договори за внос на втечнен/тръбен с различен произход от руския на различен етап от изпълнение... Сецнат ли Германия, гъзпром остава обикновена комунална компания обслужваща масква и питер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 2 години
раазделяй и владей, по ватнишки... хахаха, смешковци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още