IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия заплаши Финландия заради членството в НАТО

Западът да не допуска конфликт между Русия и НАТО заради военната помощ, която последната оказва на Украйна, призова Дмитрий Медведев

14:31 | 12.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Според руското правителство присъединяването на Финландия към НАТО „очевидно" ще представлява заплаха за Русия. Както обясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, разширяването на военния алианс и доближаването на НАТО до границите на Русия „няма да направи света и нашия континент по-стабилни и сигурни".

Стъпката, предприета от Финландия, е достойна за съжаление и е повод за адекватна реакция, каза той. Русия е готова да даде най-решителен отговор на всяка страна, която се опитва да се намеси в Украйна и да попречи на специалната военна операция, добави още Песков.


По-рано днес президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателят Сана Марин се изказаха в подкрепа на незабавното присъединяване на страната им към НАТО. Очаква се в близките дни Финландия да вземе официално решение да кандидатства за членство.

Отговорът на Русия ще зависи от това какви конкретни стъпки ще предприеме военният съюз, за да доближи инфраструктурата си до руските граници, каза той. Руският президент Владимир Путин вече е наредил да се разработят стъпки за укрепване на отбраната на страната му на Запад в отговор на разширяването на НАТО към руските граници, заяви Песков.

Междувременно Дмитрий Медведев, един от най-близките довереници на руския президент Владимир Путин, предупреди Запада да не допуска конфликт между Русия и НАТО заради военната помощ, която последната оказва на Украйна.

„Подобен конфликт винаги носи риск да прерасне в пълноценна ядрена война", написа Медведев в Telegram. „Страните от НАТО, които дават оръжия на Украйна, обучават войници да използват западно оборудване, изпращат наемници, а ученията на съюзниците в близост до нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
***- кв.ичeне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Яко *** от портите на Мордор :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
с кво я заплаши... я си стойте на мястото в ъгъла, че се остава и финладнцитв да ви набият, пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още