IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът и премиерът на Финландия подкрепиха членството в НАТО

Руската атака промени ситуацията със сигурността в Европа. Затова Финландия обявява промяна на парадигмата

10:53 | 12.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финландските премиер (вляво) и президент. Снимка: ЕРА</p>

Финландските премиер (вляво) и президент. Снимка: ЕРА

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят Сана Марин се изказаха в подкрепа на присъединяването на страната си към НАТО. В съвместно изявление от четвъртък двамата топ политици подкрепиха членството в западния военен съюз. Очаква се Финландия да реши да подаде молба за членство в близките дни, предава DPA.

Швеция също може да реши да поеме по този път.

Досега Финландия и Швеция са били близки партньори на НАТО, но не и официални членове. Инвазията на Русия в Украйна и последвалата бърза промяна в ситуацията със сигурността в Европа обаче предизвикаха интензивни дебати в двете членки на ЕС относно присъединяването към НАТО.

Финландия има обща граница с Русия, дълга повече от 1300 км, а Швеция е толкова близо до Балтийско море, колкото и Русия. Другите три скандинавски страни - Дания, Норвегия и Исландия - са членки на НАТО от основаването му през 1949 г.

Ниинистьо, който е смятан за внимателен и балансиран, дълго време беше смятан за своеобразна връзка между ЕС и руския президент Владимир Путин. Войната в Украйна обаче промени из основи цялата ситуация. В резултат на това в социологическите проучвания се наблюдава драстична промяна в мнението за членството на Финландия в НАТО; при неотдавнашно измерване 76% от анкетираните са подкрепили подобна стъпка. Няколко партии също изразиха подкрепата си за съответното предложение.

Мнението на Ниинистьо има тежест в страната му. Той и правителството в крайна сметка решават заедно дали Финландия ще кандидатства за членство в НАТО. По пътя към това решение правителството публикува през април анализ на сигурността, в който се изтъкват предимствата и рисковете от евентуално членство, без обаче да обявява позиция "за" или "против" такава кандидатура.

В петък Швеция ще публикува свой собствен анализ на сигурността. През уикенда управляващите социалдемократи във Финландия и Швеция ще оповестят настоящата си позиция по отношение на НАТО - ако подкрепят присъединяването, това ще бъде решаващ елемент по пътя към кандидатстване за членство в НАТО за съответните държави.

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде и министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто ще присъстват на срещата на НАТО в Берлин в събота. А презследващата седмица Ниинистьо ще посети шведския крал Карл XVI Густав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
калинка-премиер и соро президент ... целия ЕС страда от тая болест ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Извадиха късмет за разлика от грузинците и украинците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още