fallback

Кремъл: Разширяването на НАТО няма да укрепи сигурността на Европа

Ако Украйна е в НАТО, може да се стигне до положението Русия да има териториални спорове с член на Алианса, смята Дмитрий Песков

15:12 | 16.05.22 г. 11

Членството на Швеция и Финландия в НАТО няма да укрепи архитектурата на сигурността на Европа, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Москва внимателно ще следи този въпрос.

"Това е сериозен въпрос, който предизвиква безпокойство и много внимателно ще следим какви ще бъдат последствията от влизането на Финландия и Швеция в НАТО от гледна точка на нашата сигурност, която трябва да бъде обезпечена абсолютно безусловно", заяви Песков.

По отношение на евентуално членство на Украйна в НАТО говорителят на Кремъл е категоричен, че при това положение може да се стигне до конфликт, защото Русия ще има териториални спорове със страна член на Алианса.

"Нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция. В същото време, ако Украйна потенциално може да стане член на НАТО, тогава биха възникнали спорове между Русия и държава, която участва в Алианса", заяви още Дмитрий Песков.

Желанието на Киев да влезе в организацията е една от причините Русия да започне военни действия срещу  Украйна. В Москва посочиха като цел "демилитаризацията" на страната, отбелязвайки заплахата за безопасността на Русия от разширяването на алианса и разполагането на бази на НАТО в Украйна.

На този етап, въпреки политиката на "отворени врати", в НАТО нямат желание да приемат Украйна за член, но според заявки се подготвя ускорена процедура за влизането на Финландия и Швеция в Алианса. По думите на германския външен министър Аналена Бербок и двете страни са практически член на организацията - тяхното въоръжение е съобразено със стандартите в НАТО, а военните им непрекъснато участват в учения, съвместно с други членове на организацията.

В Кремъл отбелязват предварителните заявки от страна на Швеция, че страната няма да позволи изграждането на постоянни чужди военни бази на своята територия, нито ще приеме разполагането на ядрено оръжие. "Много внимателно следим и анализираме ситуацията от гледна точка на перспективите за обезпечаването на безопасността на нашата държава", е коментарът на Дмитрий Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още