fallback

Германия преглежда плановете за действие при спиране на доставките на руски газ

Бизнесът подготвя схема за разпределяне на газа чрез търгове, която не се харесва на малките компании

16:43 | 20.05.22 г.

В Германия преглеждат плановете за доставки на газ за бизнес в случай, че Русия врътне кранчето, пише Ройтерс. Тази дейност е в ръцете на регулатора на мрежата - BNetzA, който трябва да определи кои компании ще бъдат с приоритет и на кои доставките ще бъдат нулеви.

В зависимост от сериозността на недостига, може да са наложи да съкратим до нула доставките за някои потребители, коментираха официално от институцията.

Наближава крайният срок, в който Германия трябва да плати за доставката на природен газ. От 1 април "Газпром" поиска това да става по специална схема, включваща откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк". От Европейската комисия (ЕК) посочват, че това не е в съзвучие с режима на санкциите, наложени от общността заради войната в Украйна.

Вицепримерът на Русия Александър Новак обаче коментира преди ден, че много клиенти на "Газпром" са открили сметки в "Газпромбанк" и до дни ще стане ясно какво се случва с плащанията за газ.

Същевременно големите компании в Германия също имат свой план за действие - разпределяне на "порциите" газ чрез търгове, макар че опасенията са, че малкият бизнес няма да успее да вземе участие в тази схема. Подробностите около тези планове още се разработват, споделят източници на  Ройтерс.

"Газпром" вече спря доставките на газ за България и Полша, защото и двете страни прецениха, че предложената от Москва схема крие много рискове, освен че е нарушение на санкциите на ЕС.

BNetzA коментира, че ограничаването на доставките, ако се стигне дотам, ще се базира на няколко критерия, включително големината на компанията, потенциалните щети, както и значението на сектора за икономиката на Германия. Най-вероятно фокусът ще бъде върху енергийно интензивните производства - производство на стомана и стъкло, химическата индустрия, както и хранителната индустрия и производството на лекарства.

Правителството обаче ще подкрепи компании, които заради спрените доставки на газ трябва да затворят производството си, споделят източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още