IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да постигне целта си и да раздели ЕС заради покупките на газ с рубли

Имаме няколко положителни отговора, коментира вицепремиерът на Русия Александър Новак

11:43 | 17.04.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Много европейски лидери планират да се откажат от покупката на руски газ заради изискването на Русия да получава плащанията в рубли, но и вече има няколко положителни отговора на тази заявка от страна на ЕС. Това става ясно от коментар на вицепремиера на Русия Александър Новак за сп. "Енергийна политика", издавано от руското енергийно министерство.

В своето изложение той не дава подробности кои са "съгласните", но неговите думи означават разцепление на общността. Преди ден изтекоха първите анализи на Европейската комисия, според които схемата, предложена от Русия за превалутиране на плащанията, нарушават режима на санкциите. Няколко от големи пазари на "Газпром" вече заявиха, че няма да се съобразят с това искане.

Досега единствено Унгария, която се смята за един от най-големите подържници на Русия в ЕС, заяви, че ще се съобрази с руското искане. Но няколко други страни, сред които и Полша, смятат да изчакат официалния доклад на ЕК относно плащанията за газ към Русия.

Будапеща заяви, че в техните договори за доставка на газ е записано, че плащанията са "технически детайл" и ЕС няма място в дискусията за използваната валута. Не смятаме, че унгарският народ трябва да плати цената на войната в Украйна, е официална позиция на външния министър на Унгария Петер Сиярто.

Засега Унгария застава зад санкциите срещу Русия, коментира в интервю за CNN председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че се водят разговори с Будапеща, а ЕС е много обединен и бърз в тази ситуация. Пред ВВС пък президентът на Украйна Володимир Зеленски беше категоричен, че две държави в ЕС са против енергийни санкции срещу Русия - Германия и Унгария. "Не разбирам как могат да се трупат печалби от кръвта на хората", каза той, визирайки факта, че Москва използва приходите от продажба на енергийни ресурси, за да финансира "специалната си военна операция" в страната му.

Други източноевропейски държави засега смятат да се придържат към общата европейска позиция. Сред тях са Словакия, която смята, че в този случай единството е от съществено значение и ще спазва условията в договора си, които предвиждат плащане в евро. България също заяви, че ще се съобрази с решението на ЕС, макар и да има механизми да направи плащанията и в рубли.

Едва ли са много хората в ЕС, които знаят как изглеждат рублите, коментира и словенският премиер Янез Янша. "Никой няма да плаща в рубли", коментира той след среща на лидерите на общността в края на март.

Някои от по-малките клиенти на Русия в и извън ЕС обаче нямат особен избор, защото няма как да диверсифицират руските доставки - нито в близко, нито в по-далечно бъдеще. В петък (15 април) Армения призна, че е направила "последните няколко плащания" за газ от Русия в рубли. В договорите на страната доставките са изчислени в долари, но плащането е извършено в рубли, коментира пред РБК министърът на икономиката Ваган Керобян.

България на този етап има няколко опции да замести липсващите руски доставки, налице е и свободен капацитет по мрежата, за да бъдат осъществени покупките, гарантира преди време енергийният министър Александър Николов пред депутати от комисията по енергетика в Народното събрание. В същото време представители на газовите компании призоваха София да приеме искането за плащане в рубли за руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Хаха Педи, Педи, не знам мен кой и какво ме е оставило, ама теб мечтата по турския тираджия от Дунав мост, няма те остави никога.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мина средата на април. Нали уж беше от 1 април който не плащал в рупли, нешо си...щели да спират газа? А деньги откуда после? Като в покера действат, кой ще мигне първи. Но не осъзнават едно важно нещо, дори и някой да се съгласи, то ще бъде временно и много скоро ще има замяна. Пyттю орива на икономически, политически, репутационен срив и изолация, като на прокажен. Москва поема пътя на крайцера Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
РИМ, 17.04.2022 15:34 (БТА) Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация "в сравнително кратък срок", заяви италианският премиер Марио Драги в интервю за в. "Кориере дела ***"."Вече не искаме да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение", каза той. "За да постигнем това, трябва да диверсифицираме енергийните източници и да намерим нови доставчици"....Драги заяви също така, че предложението на Италия за въвеждане на таван на цената на природния газ "получава подкрепа" в ЕС. Блокът се съгласи да прекрати вноса на въглища в началото на април и има натиск това да се разпростре и върху петрола и газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
селчуга , след някое време ше се топлиш само лъскайки сопата ...блядухата те е ритнала отдавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Гочо въртоглавия ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Педи,не всички са пръшляци като теб, та да се топлят на дърва:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
май се опита да иажеш нещо умно... о се нааасра :)))) баси глуупака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
мдаа ... новината за те бе ше е от типа "дървата за кюмбета са скочили на 200 лева кубика" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bocman
преди 2 години
Мдааа....Экспорт сжиженного природного газа в марте вырос на 19% https://sdelanounas.ru/blogs/146448/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Руският газ вече е аут от ЕС- дори да бъдат купувани определени количества, те няма да са както досега. Русия изгуби единственият си сигурен на 100 процента енергиен пазар- ЕС. Помисли сериозно над това. И този руски неонацистки знак зет, който си сложил за твой аватар, не върви в ЕС и в България. През 2014г. твоите руски троолове говориха и за България, и за София така- че за 2 часа руската армия ще ''прегази'' Европа и ще дойде на Жълтите павета, че ще ''свърнат'' у нас напът към Берлин; че софиянци ще стоим на студено, защото русия щяла да ни врътне газовото кранче...Е- сега се оказа,че без приходите от продажба на руски газ и петрол, в руския държавен федерален бюджет, русия няма да има пари за изплащане на пенсиите на пенсионерите си на своя държавна територия... Русия що не ни врътна газовото кранче, въпреки, че води агресивна ВОЙНА в Украйна, а; руските генерали пратиха руските войници да копаят траншеи дори в силно радиоактивната зона около АЕЦ Чернобил, жертваха ги и ги накараха да се арзболеят от втора степен на лъчевата болест, но НЕ ПОСМЯХА ДА СПРАТ газа за ЕС държави от 24 02.2022г.- когато в София си беше зима и студено- до сега- 17.04.2022г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още