IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени и войната в Украйна видимо свиват търсенето на газ през 2022 г.

През зимния сезон Европа е компенсирала липсващия руски газ с втечен газ, чийто доставчик е САЩ

17:31 | 15.04.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заради войната в Украйна и високите цени потреблението на природен газ в Европа ще отчете понижение от 6% през тази година, пишат от Международната агенция за енергетика (МАЕ) в актуализираната си прогноза за 2022 година. В световен мащаб също ще има спад, макар и нищожен, с около 50 млрд. куб. метра. През януари от агенцията прогнозираха ръст на глобалното търсене с около 1% спрямо нивата от 2021 година.

От МАЕ обаче отбелязват, че в момета газовият сектор е разтърсен от сериозна нестабилност и до края на годината могат да се очакват още намаления на търсенето, особено за развиващите се пазари, които не могат да си позволят да плащат високите цени.

Заради военните действия, предприети от Русия, Европа се опитва да намали своята енергийна зависимост и започва да активира повече зелени проекти, които все повече ще заместват термичните централи при производството на електроенергия. Скъпият газ пък ще продължава да прави по-изгодно производството на електроенергия от въглища.

През този отоплителен сезон (1 октомври 2021 година - 31 март 2022 година) износът на газ от Русия до Европа намалява с 25%, или над 20 млрд. куб. метра, като транзитът през Украйна се свива с 40% на годишна база. В същото време износът към Китай се увеличава с впечатляващите 75%, но реално малко под 2,5 млрд. куб. метра са транспортирани през "Силата на Сибир" към страната.

Добивът на газ в Азербайджан се увеличава с 28%, или 3,4 млрд. куб. метра, като почти цялото количество отива към Европа. Добивът на газ в Украйна намалява с 0,5% през отоплителния сезон, което се дължи до голяма степен на войната, която започна в края на февруари. Заради военните действия бяха прекъснати национални газопроводи и над 300 хил. домакинства останаха без ток и отопление, а потреблението от индустрията се сви с 80%, сочат още изчисленията на МАЕ.

Европа е получила рекордните 75 млрд. куб. метра втечнен газ през периода октомври-март, което е ръст от 55% на годишна база. Така европейските държави успяват да компенсират липсващите доставки на тръбен газ от Русия. САЩ стават основен доставчик на втечнен газ на континента с дял от 40% от общия внос през отоплителния сезон.
Заради търсенето на алтернатива на руския газ очакванията са, че през тази година Европа ще внесе рекордни количества втечнен газ, записвайки ръст от около 25%.

Скъпият газ причинява ръст на цените на храните, енергията и индустриалната продукция. Това подхранва инфлацията и намалява разполагаемите доходи на домакинствата, инвестициите и бизнес доверието, както и увеличава трудностите пред достъпа до финансиране. Скъпият газ доведе и до двоен ръст на цените на торовете, а два от големите износители - Русия и Китай, ограничиха износа на торове още в края на 2021 година, за да могат да гарантират собственото си потребление.

Скъпите торове или липсата им са предизвикателството за селското стопанство и допринасят за повишаването на цените на храните, посочва още МАЕ.

През 2021 година търсенето на природен газ се възстанови и записа силни ръстове въпреки проблемите в края на годината. Първите анализи сочат годишен ръст от 4,5%, което е третият по стойност резултат от новото столетие. Най-съществени ръстове бяха записани през 2010 година (7,5%) и 2018 година (5,2%).

Увеличеното потребление се дължи на комбинация от фактори, сред които възстановяването на икономиката и студената пролет. В края на годината обаче този ръст се забавя заради високите цени на суровината, както и от лекото свиване на икономическата активност.

В Европа потреблението на газ се повишава с 6%, или 32 млрд. куб. метра,през 2021 г., но доставките остават без сериозно увеличение, което доведе и до ниски нива на резервите в газохранилищата в началото на отоплителния сезон. Като цяло доставките на руски тръбен газ през 2021 година се повишава с около 4%, като основната част от този ръст се дължи на Турция. През четвъртото тримесечие на годината обаче доставките за Европа от Русия намаляват с 25%.

Данните на МАЕ за 2021 година показват още, че търговията на втечнен газ през 2021 година се разширява с 6%, което е под средното ниво от 7%  за периода 2015-2020 година, но е доста по-сериозно от повишението от 1%, записано през 2020 година.

Основните участници на пазара са САЩ, на които се пада основната заслуга за ръста на сектора, Австралия, Катар и Русия. Четирите държави държат около 2/3 от глобалния износ на втечнен газ. САЩ отчитат значтелно увеличение на износа през миналата година - от 50%, като терминалите им работят на пълен капацитет през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
политкоректността се плаща , абдали ... Путин продава скъпо на някои , а също и ефтино на други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Високите цени и войната в Украйна видимо свиват търсенето на газ през 2022 г.".Грешка. Затоплянето е причината но, е временно. После пак ще търсят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
мише, как избираш най тъъъпите опорки от целия лист, незнам!... може би е талант!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Цените на газа започнаха да растат още октомври 2021 год., при това в целия свят - санкциите ги наложиха 5 месеца по-късно и експлицитно изключиха газа от тях. Давай следващата опорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
хаха... санкциите са причината за високите цени на газа , доставян от други , политкоректни места ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още