IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски газ намалява с над 40% през януари - липсват заявки

За втори пореден месец Европа привлича основните доставки на втечнен природен газ от САЩ

10:01 | 02.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В първия месец на годината износът на руски газ намалява с 41,3% до едва 11,4 млрд. куб. метра природен газ, сочи отчетът на "Газпром". От компанията поясняват, че изпълняват стриктно заявките на своите клиенти и доставят в съответствие с договорите. Доставките за България например се увеличават с 20 на сто.

Данните на газовия гигант показват още, че добивът на газ расте с около 1% на годишна база до 47,4 млрд. куб. метра през януари.

"Газпром" отчита още, че газът в газохранилищата на Европа намалява до общо 38,1 млрд. куб. метра, което е с 14,2 млрд. куб. метра по-малко спрямо същия период на миналата година. Към края на януари вече е добит над 80% от нагнетения през лятото природен газ, посочват още от руската компания, цитирайки данни на Gas Infrastructure Europe.

Европа започна 2021 година с големи резерви природен газ, след като през пандемичната 2020 година потреблението беше ограничено. Студената пролет и неблагоприятните метеорологични условия за производството на зелена електроенергия обаче намалиха обемите в газохранилищата. Междувременно Европа загуби доставките на втечнен газ, който се насочи към Азия, а Русия отказа да прави спот доставки на пазарите.

Опасенията за дефицит изстреляха цената на природния газ до рекордни нива и това накара много танкери с втечнен газ да бъдат насочени към Европа в края на годината.

По данни на Refinitiv, цитирани от Ройтерс, за втори пореден месец Старият континент привлича основните доставки на втечнен газ. През януари 2/3 от американския износ е бил насочен към европейските терминали спрямо 61% през декември. Именно търсенето от Европа увеличава износа на американските производители.

В резултат и цената тръгна надолу, а опасенията сега са, че падне ли под нивата в Азия, танкерите отново ще променят дестинациите си. На този етап обаче газохранилищата в Азия са в оптимално състояние и не се очакват и големи покупки.

Междувременно и по-толпо от обичайното време в Европа намалява търсенето на природния газ. Въздушните потоци са благоприятни и за производството на електроенергия от вятърните паркове, което също намалява натиска на газовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и за сега и до година... зимата по нашите ширини изчезва! Вика му се глобално затопляне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Газохранилищата празни, клиентите не щат газчица. Явно смятат да избутат някак зимата (засега сравнително мека) и да купуват напролет, ама не мислят, че цените на газчицата се определят от търсенето и предлагането, а не от сезона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още