fallback

Меркел: Това е варварска агресивна война

Никога не бива да приемаме мира и свободата за даденост, подчерта бившият германски канцлер в рядка проява след края на мандата ѝ

10:32 | 02.06.22 г. 28
Автор - снимка
Създател

В първата си публична реч от около шест месеца насам бившият германски канцлер Ангела Меркел определи руската атака срещу Украйна като „дълбока цензура". Като бивш вече канцлер тя не искала да прави оценки отстрани, заяви Меркел в Берлин в сряда вечерта. Но заяви, че инвазията на Русия в съседната ѝ страна е най-грубото нарушение на международното право в историята на Европа след края на Втората световна война, предава Ройтерс.

„Солидарна съм с Украйна, която беше нападната от Русия, и подкрепям правото ѝ на самозащита", заяви Меркел. Тя поясни, че подкрепя всички съответни усилия на германското правителство, Европейския съюз, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН, „за да се гарантира, че тази варварска агресивна война от страна на Русия ще бъде прекратена".

След месеци на публична сдържаност Меркел произнесе реч по време на церемонията по пенсионирането на дългогодишния лидер на германската профсъюзна организация Райнер Хофман пред повече от 200 гости. Сред тях са били много от съратниците на Хофман от политиката и профсъюзите.

Меркел заяви, че все още никой не може да направи сериозна оценка на това колко мащабни ще бъдат последиците от войната. Но те ще бъдат значителни, особено за украинците.

Меркел се спря на нарушенията на правата на човека срещу населението. „Буча е пример за този ужас", каза тя, визирайки престрелките в града западно от Киев.

Подкрепа на много съседни държави

Малък, но и голям лъч на надежда „в тази безкрайна тъга" е огромната подкрепа за украинците от страна на много съседни държави като Полша и Молдова, подчерта Меркел.

„Никога не бива да приемаме мира и свободата за даденост", каза тя. В настоящата ситуация единството на ЕС е от основно значение. Политикът от християндемократите, който не участва в изборите за Бундестаг през септември, призова хората в Германия да дадат своя принос за европейското обединение.

Меркел и Хофман, който оглавяваше централната профсъюзна организация от 2014 г. насам, са имали много допирни точки в кариерата си, включително кабинетни изнесени заседания в замъка Мезеберг. В своята „първа реч от почти половин година", както се изрази самата тя, Меркел похвали социалното партньорство в страната и призова за неговото укрепване.

През май Хофман беше заменен от бившия генерален секретар на организацията Ясмин Фахими. На прощаване той обяви, че ще продължи да работи активно на европейско ниво: „Ще разочаровам всеки, който си мисли, че ще си почивам дълго“.

Откакто напусна поста на канцлер след 16 години управление в края на 2021 г., Меркел почти не се е появявала в публичното пространство. В началото на май тя бе на посещение в двореца Белвю, където федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер награди актьора Улрих Матес с Федералния кръст за заслуги.

За вторник другата седмица е планирана беседа в Berliner Ensemble. Журналистът Александър Осанг ще я интервюира. Беседата е озаглавена „А каква е моята страна?", а събитието ще бъде излъчено на живо по германски тв канал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още