IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Това е варварска агресивна война

Никога не бива да приемаме мира и свободата за даденост, подчерта бившият германски канцлер в рядка проява след края на мандата ѝ

10:32 | 02.06.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/FILIP SINGER / POOL</em></p>

 Снимка: EPA/FILIP SINGER / POOL

В първата си публична реч от около шест месеца насам бившият германски канцлер Ангела Меркел определи руската атака срещу Украйна като „дълбока цензура". Като бивш вече канцлер тя не искала да прави оценки отстрани, заяви Меркел в Берлин в сряда вечерта. Но заяви, че инвазията на Русия в съседната ѝ страна е най-грубото нарушение на международното право в историята на Европа след края на Втората световна война, предава Ройтерс.

„Солидарна съм с Украйна, която беше нападната от Русия, и подкрепям правото ѝ на самозащита", заяви Меркел. Тя поясни, че подкрепя всички съответни усилия на германското правителство, Европейския съюз, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН, „за да се гарантира, че тази варварска агресивна война от страна на Русия ще бъде прекратена".

След месеци на публична сдържаност Меркел произнесе реч по време на церемонията по пенсионирането на дългогодишния лидер на германската профсъюзна организация Райнер Хофман пред повече от 200 гости. Сред тях са били много от съратниците на Хофман от политиката и профсъюзите.

Меркел заяви, че все още никой не може да направи сериозна оценка на това колко мащабни ще бъдат последиците от войната. Но те ще бъдат значителни, особено за украинците.

Меркел се спря на нарушенията на правата на човека срещу населението. „Буча е пример за този ужас", каза тя, визирайки престрелките в града западно от Киев.

Подкрепа на много съседни държави

Малък, но и голям лъч на надежда „в тази безкрайна тъга" е огромната подкрепа за украинците от страна на много съседни държави като Полша и Молдова, подчерта Меркел.

„Никога не бива да приемаме мира и свободата за даденост", каза тя. В настоящата ситуация единството на ЕС е от основно значение. Политикът от християндемократите, който не участва в изборите за Бундестаг през септември, призова хората в Германия да дадат своя принос за европейското обединение.

Меркел и Хофман, който оглавяваше централната профсъюзна организация от 2014 г. насам, са имали много допирни точки в кариерата си, включително кабинетни изнесени заседания в замъка Мезеберг. В своята „първа реч от почти половин година", както се изрази самата тя, Меркел похвали социалното партньорство в страната и призова за неговото укрепване.

През май Хофман беше заменен от бившия генерален секретар на организацията Ясмин Фахими. На прощаване той обяви, че ще продължи да работи активно на европейско ниво: „Ще разочаровам всеки, който си мисли, че ще си почивам дълго“.

Откакто напусна поста на канцлер след 16 години управление в края на 2021 г., Меркел почти не се е появявала в публичното пространство. В началото на май тя бе на посещение в двореца Белвю, където федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер награди актьора Улрих Матес с Федералния кръст за заслуги.

За вторник другата седмица е планирана беседа в Berliner Ensemble. Журналистът Александър Осанг ще я интервюира. Беседата е озаглавена „А каква е моята страна?", а събитието ще бъде излъчено на живо по германски тв канал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Не само, че не е на първо място сърбия по ракови заболявания, а не е и в началото на класацията! Което веднага доказа, че за пореден път лъжете, таварищи! И калво е военното престъпление, че са стреляли по инфраструктура и да предупреждавали, че цивилните да се махнат? ***. Всичките ви опорчици са такива - менте, за глупaци. Военните престъпления ги извършиха сърбите върху Босна и Косово, кланета на мирно население в десетки хиляди, изнасилвания и тн. Затова и си получиха заслуженото, а началниците им отидоха на трибунал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
''...А руснаците никога и никъде не са избивали умишлено цивилни,...'' Да, де- и затова руски войници са съдени именно за извършване на военни престъпления- за умишлени убийства на цивилни украински граждани... Какво ще кажеш, ако ти лично се озовеш в ситуацията на украинския дядо на 60 години, който си карал колело и руски *** на 20тина години просто... го гръмнал- ей така- без угризения на съвестта, без задаване на елементарни морални дилеми, без никакви индикации, че умишлено умъртвява НЕВИННО човешко същество...Какво ще кажеш, ако някой се отнесе така в русия със собствения ти баща, а...Как може да си толкова НАГЪЛ и лишен от всякакъв човешки морал, че да приемаш за нормално умишленото БЕЗПРИЧИННО умъртвяване на един украински дядо В СОБСТВЕНАТА МУ ДЪРЖАВА от 20 годишен войник на агресорската руска армия.... Аз също НЕ ОБИЧАМ руснаците и дори ги считам за по-долу от зелени еуглени- твоя руски нацист в кремъл и на мен ли ще ми прати в София руски ''зелени човечета'', защото видите ли, според него нямам право да не обичам руските нацисти... Вие не сте в ред, ве- всички руски поддръжници сте за психиатрията...Нямате елементарен морален компас, какво остава- за нормално правосъзнание; за вас законното и моралното е нацизъм, а незаконното и престъпното- нормално поведение на човешки същества в едно общество...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
И ако приемем че Сърбия не е на първо място по ракови заболявания това автоматично вече не е военно престъпление ?????????? - Да ви имам и специалистите по човешки права
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
По принцип не чета блиц, но този материал ми хвана окото с доказателствата за твърденията в него- https://blitz.bg/svyat/v-mrezhata-pokazakha-kolko-pari-obeshchavat-na-rusnatsite-za-uchastie-vv-voynata-sreshchu-ukrayna_news888637.html ''В мрежата показаха колко пари обещават на руснаците за участие във войната срещу Украйна...Като се има предвид, че в Башкирия, където се популяризира ново "пушечно месо", средната заплата за неквалифициран персонал се колебае на ниво от 23-34 хиляди рубли - възможно е за определен брой жители на този регион такива заплати да станат мощен стимул да рискуват здравето и живота си.И като се има предвид, че единственото изискване към кандидатите е липсата на свидетелство за съдимост, руската армия изобщо не чака програмисти и икономисти, а представители на дълбоките хора, които почти не са получили средно образование и които имат желание да служат във въоръжените сили на Руската федерация и да умрат в отприщената от Путин завоевателна война..''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 1 година
не ти ли писна да повтаряш опорка до опорка, върху опорка...лъжа след лъжа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Опоркаджийче жалко, ето то класацията за заболеваемост от рак и страните: Top 10 Countries with the Highest Cancer Rates (2020 Age-Standardized Rates per 100k, WHO)Australia 452.4New Zealand 422.9Ireland 372.8United States 362.2Denmark 351.1Netherlands 349.6Belgium 349.2Canada 348.0France 341.9Hungary 338.2съебийка изобщо не е тук! Ето ти данни, да се видиш ти и останалите празноглави копейкаджии колко ви струват опорчиците и лъжите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Така ли, дребно комплесарче, я ми напомни кога точно САЩ нападна Либия?? Кога? А кога и откъсна територия и я присъедини? Нагла твар, нямало изнасилвания, грабежи и убийства на цивилни, така ли? Затова ще си останеш цял живот същия лузър, непоглеждан от никой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Императоре, освен на глупостта, на друго не може да си император. Ами ако имаше поне малко разум, нямаше да защитаваш така пламенно фашистите в Кремъл. Или си платен *** или си маргинизирала се личност (видно е, че поне средно обрзование имаш) от крайния квартал, недоволна от битието си. Отлично пасваш на профила на пенсиониран военен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Манипулираш ти- има си юридическа дефиниция какво е геноцид и тя НЕ ВКЛЮЧВА руските опорки. Русия извърши геноцид в Украйна и това е факт- а ти си гледай копейките и не се бъркай в неща, които не разбираш... То от какво ли разбираш професионално, че да имаш компетентно професионално становище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
ledosvetlenie
преди 1 година
Ватенка какво викаш Американците цивилизовано са предупредили сърбите един час преди атаките с обеднен уран - Днес Сърбия е на първо място по ракови заболявания в Европа но това не е проблем и не е геноцид щото са предупредени 1 час по рано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още