IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският премиер Джонсън е изправен пред вот на недоверие

Досега премиерът отказваше да подаде оставка, въпреки че е нарушил разпоредбите заради пандемията. Сега това решение може да му бъде отнето

11:16 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер. <em>Снимка: David Levenson/Bloomberg</em></p>

Британският премиер. Снимка: David Levenson/Bloomberg

Според медийни публикации британският министър-председател Борис Джонсън може да бъде изправен пред вот на недоверие още в сряда. Достатъчно депутати от Консервативната партия са оттеглили доверието си към Джонсън, за да направят такова гласуване възможно, съобщава Sunday Times.

След период на затишие недоволството срещу Джонсън във връзка със скандала Partygate отново се надига след публикуването на доклада от разследването.

Досега 25 депутати от Консервативната партия са заявили публично, че призовават за гласуване дали Джонсън да остане лидер. Най-малко 54 тори трябва да подадат писмено заявление за гласуване до влиятелния комитет 1922 на партията. След това председателят на комисията определя датата за гласуване в Камарата на общините.

Молбите са поверителни и само председателят на комисията знае колко са подадените в момента. Някои депутати от редиците на Джонсън, както и от опозицията, предположиха, че прагът от 54 писма току-що е бил достигнат, пише вестникът. Един от парламентаристите е на мнение, че този праг вече е надхвърлен.

Джонсън вече няколко пъти се извини за нарушаването на строгите ограничения за контакт с хора, въведени, за да се пребори пандемията от коронавирус. Той обаче отказва да подаде оставка.

„Напускането на поста министър-председател на Обединеното кралство заради „мизерния“ скандал, свързан с провеждането на партита в премиерския кабинет по време на Covid-кризата, би било безотговорно“, каза наскоро той.

Като мотиви за оставането му на поста Джонсън посочи „огромния натиск“ върху икономиката, войната в Украйна, както и неговата предизборна програма, заради която хората са го избрали за премиер. Натискът от различни партии обаче става все по-голям. Дори собственият му съветник по етика също разкритикува поведението му по време на партитата, като твърди, че Джонсън е нарушил „министерския" кодекс.

През миналата седмица британският заместник министър-председател Доминик Рааб отхвърли идеята, че премиерът Борис Джонсън може да бъде изправен пред вот на доверие още следващата седмица. По негови думи настроението по върховете на правителството е добро въпреки нарастващия брой консервативни депутати, които призовават премиера да подаде оставка. По-рано обаче съветникът по етика на Джонсън заяви, че има „легитимни" въпроси за това дали премиерът е нарушил министерския кодекс, след като бе глобен заради купон по време на блокадите.

А в петък Джонсън бе посрещнат с освирквания и подигравки при пристигането си на благодарствена служба в лондонската катедрала "Свети Павел" по случай платинения юбилей на кралицата.

Докато той и съпругата му Кари се изкачваха по стъпалата към входа на катедралата, хиляди привърженици на монархията отправиха към него подигравателни подвиквания и дюдюкания. Други от публиката започнаха да ръкопляскат и да се смеят.

Социологически проучвания показват, че рейтингът на Борис Джонсън е спаднал значително заради Partygate и други негови спорни и погрешни действия през последните месеци, коментира Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още