IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън между партитата и войната

Поне за няколко часа във вторник британският премиер забрави за Partygate и се посвети на световната дипломация

08:32 | 02.02.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер (вляво) и украинският президент Зеленски. <em>Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>

Британският премиер (вляво) и украинският президент Зеленски. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Когато Борис Джонсън кацна в Украйна във вторник, той беше посрещнат там с повече съчувствие, отколкото у дома. Владимир Кличко, кметът на Киев, изрази благодарността си към министър-председателя още предишния ден. „За Украйна е много важно да получи политическа подкрепа от нашите приятели - без приятели няма да оцелеем“.

Той имаше предвид по-специално британската доставка на противотанкови оръжия, но също така и ангажимента на Лондон за по-строги санкции срещу Москва. Кличко се обърна към германското правителство със съвсем различен подход, като заяви, че Германия трябва да „реши на чия страна е".

Преди да отпътува, Джонсън обеща на Украйна финансова помощ в размер на повече от 100 милиона евро. Той заяви, че парите трябва да помогнат на страната да стане по-малко зависима от руския газ и да ускори мерките за борба с корупцията. „Като приятел и демократичен партньор Великобритания ще продължи да защитава суверенитета на Украйна срещу онези, които се опитват да я унищожат", каза той, цитиран от германския FAZ.

От седмици насам Джонсън се опитва да представи Великобритания като водеща западна сила. В Камарата на общините той неколкократно посочи, че се опитва да „обедини Запада", за да постигне максимално възпиращ отговор на евентуална руска намеса.

Partygate вместо Путин

Партийните дела обаче му пречат да отдели цялото си внимание на кризата на украинската граница. Заради доклада от разследването той трябваше да отложи срещата си с руския президент, насрочена за понеделник - вместо това заглавията на вестниците принадлежаха на френския президент Еманюел Макрон, който разговаря с Владимир Путин за втори път в рамките на четири дни. Джонсън бе обещал да отговори на въпроси в парламента веднага след публикуването на доклада за Partygate и очевидно телефонният разговор е бил уговорен за този момент. Сега ще трябва да търсят нова дата - това беше съобщението от Москва във вторник.

Той искал най-накрая отново да се заеме с работата си - каза Джонсън по време на дебата и това прозвуча почти като молба. Докато мнозина от неговата партия също призоваваха за връщане към политиката по същество, политиците от опозицията - и някои тори - лобираха за изясняване на Partygate, който да занимава страната още известно време. Разводнената версия на доклада (по указание на полицията) отчита "провал на ръководството" на „Даунинг стрийт“, но не съдържа никакви правно значими факти. Неведнъж Джонсън е бил молен да публикува пълния доклад от разследването, когато след няколко седмици приключи полицейското разследване на предполагаемите нарушения на противопандемичните правила. След като по време на дебатите не даде отговор, вечерта, след появата си на събранието, той изглежда се съгласи. Докладът ще бъде оповестен публично, заяви Джейкъб Рийс-Мог, лидер на Камарата на представителите - нещо като лидер на фракцията на торите. След това обаче, на следващата сутрин, министърът на правосъдието Доминик Рааб остави отворен въпроса под каква форма ще се случи това. „Не ми е ясно дали след приключване на разследването ще има нещо повече от допълнителни заключения", каза той. 

Непрецизните извинения на Джонсън изглеждаха също толкова неубедителни, колкото и съобщенията му за промяна на организационните структури, но те изпълниха непосредствената цел. Поне засега вече не се говори за вот на недоверие. Прави впечатление колко много консервативни депутати подкрепиха министър-председателя с речи. Във вторник в кабинета също не се появиха „пукнатини:; единствената забележка беше, че един заместник държавен секретар е напуснал поста си в знак на протест.

Дали торите ще са по-добре без Джонсън?

Джонсън не е оставил проблема зад гърба си. Много консерватори продължават да се изразяват дистанцирано, ако не и критично. Въпросът дали партията има по-големи шансове в средносрочен план със или без Джонсън продължава да се обсъжда в кулоарите. Двама видни тори, които преди това се бяха изказали против Джонсън, дори открито му забиха нож в гърба. Бившият министър на помощта за развитие Андрю Мичъл предложи той да подаде оставка по време на дебата в Камарата на общините. Предшественичката на Джонсън Тереза Мей го разобличи с едно-единствено остро изречение: „Или Джонсън не е прочел правилата за ограничаване на коронавируса, или той и хората около него не са разбрали какво означават те, или са си помислили, че правилата не се отнасят за номер 10 („Даунинг стрийт“) - кое от двете е вярно“.

Макар че във вторник впечатлението беше за неелегантно спечелена победа и мнозина очакваха, че вълненията около Partygate вече ще утихнат, никой не знае дали полицейското разследване няма да открие нещо, което да разпали отново дебата. Служителите са започнали да анализират повече от 300 снимки и безброй имейли.

Междувременно специално внимание се обръща на събирането в официалната резиденция на Джонсън, на което е било отбелязано напускането на бившия главен съветник Доминик Къмингс през ноември 2020 г. Досега Джонсън отричаше да е имало партита в частната му резиденция по време, когато контактите са били ограничени. Твърди се обаче, че в хола на Джонсън са седели няколко души, включително главата на семейството и съпругата му, и са слушали Abba.

Западът и кризата

Всъщност един от забележителните аспекти на тази криза досега е колко много Западът е успял да се държи заедно с единно послание, въпреки че има различия по отношение на политиката. 

Джонсън има своите вътрешни затруднения, новото германско правителство е в процес на установяване, френският президент Еманюел Макрон е в тежка предизборна борба, а американците имат президент, чийто език понякога е неразбираем, коментира пък Джеймс Лъндейл от BBC. 

Джонсън не беше единственият европейски лидер в Киев във вторник - там беше и полският министър-председател Матеуш Моравецки. Скоро се очакват и други.

Както посочи украинският президент Володимир Зеленски, осъзнава се, че ако избухнат сражения, това няма да бъде конфликт само между Украйна и Русия, а може да се превърне в нова европейска война.

Критиците на британския премиер го обвиниха, че използва кризата, за да се опита да изглежда като държавник на фона на скандални вътрешни противоречия. Но може би те щяха да го критикуват и ако беше предпочел да не идва в Киев, за да участва в конфронтация, в която залогът остава висок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
А това за европейската война е смешка - натовските паляци не смият да се бият с Русия, защото знаят какъв бой ще ядат. Дори палячoто зеленски го осъзна и рязко смекчи тонът към Русия - сам той вече твърди, че заплаха за украйна няма и война няма да има. Само престъпната узурпаторска хунта в САЩ и няколко нейни най-верни пудела продължават да врещят и да всяват напрежение, защото много им се ще руснаците и вече досадилите на всички украинци да се поизбият взаимно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Нищо не е забравил !!!! Рошавият дегeнepат е готов да запали световен конфликт (най-малкото икономически) само за да отвлече вниманието от скандалът, в който се замеси. Тоя сkoт и неговият деградирал господар отвъд океана ще вкарат света в катастрофа, в опитите си да задържат властта !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Държавата на питатите си е такава во веки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Гладни са вече като въшки. А чувалите с откраднати от Русия пари на руските олигарски мишишат на барбекю. Чак слунка да ти потече! Парите от грабенето на Либия свършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още