IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за Partygate констатира провал на британското лидерство

В документа на Сю Грей се разкритикува и „прекомерната консумация на алкохол" в правителствените сгради, премиерът Джонсън се извини

18:06 | 31.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Многобройните партита, проведени на „Даунинг стрийт“ по време на блокадите заради Covid-19, са провал на лидерството и не е трябвало да се случват. Това е главният извод на британския правителствен доклад, оповестен в понеделник и цитиран от The Wall Street Journal. Изводите в доклада на Сю Грей ще принудят министър-председателя Борис Джонсън да продължи да се бори да потуши бунта в редиците на своята консервативна партия.

В краткия доклад, изготвен от Грей, се посочват няколко социални събития, които са се провели в правителствени офиси през последните две години в период, в който на обикновените британци е било наредено да избягват или да намалят социалното общуване.

Грей заяви, че е налице „сериозен провал" в спазването на високите стандарти, които се очакват от правителството. „Някои от събитията не трябваше да бъдат допускани. Други събития не е трябвало да се развиват така, както се развиха“, каза тя.

Държавната служителка заяви, че е била натоварена със задачата да разследва 16 случая, за които се твърди, че са представлявали партита в правителствени помещения. Грей е споделила констатациите си с британската полиция, която също проучва въпроса и ще установи дали Джонсън или други служители на „Даунинг стрийт“ са нарушили закона. Тя добави, че 12 събития, включително едно, за което се твърди, че се е случило в апартамента на министър-председателя, сега се разследват от полицията.

Разследваните от лондонската полиция случаи датират от 20 май 2020 г., когато на „Даунинг стрийт“ 10 са се събрали над 100 служители на „по питие със социална дистанция“, до 16 април 2021 г., когато е имало две празненства – на датата, на която Великобритания почита кончината на принц Филип. Джонсън поднесе извинения на Бъкингамския дворец.

Премиерът се опитва да сложи точка на постоянните обвинения, наречени от британските медии Partygate. През последните месеци те подкопаха лидерството му, като накараха някои депутати от редицата на собствената му партия - управляващите консерватори, да говорят открито за сваляне на министър-председателя. Партитата сринаха и общественото доверие към партията в социологическите проучвания, предава Bloomberg.

"Прекомерно" пиене на алкохол

В своя доклад Грей заяви, че „поне някои от събиранията" представляват „сериозен провал в спазването не само на високите стандарти, очаквани от работещите в центъра на властта, но и на стандартите, очаквани от цялото британско население по това време“. 

Има „пропуски в лидерството и преценката от страна на различни части на Даунинг Стрийт 10 и министрите в различни моменти", казва тя.

Грей разкритикува и „прекомерната консумация на алкохол" в правителствените сгради, като заяви, че трябва да се предприемат стъпки, за да се гарантира, че всяко министерство има „ясна и стабилна политика", която да обхваща употребата на алкохол на работното място.

Тя заяви, че някои служители са искали да изразят загриженост относно поведението на работното място, „но понякога са се чувствали неспособни да го направят", а също така предупреди, че в офиса на Джонсън на „Даунинг стрийт“ работят твърде много хора.

„От тези събития може да се извлекат значителни поуки, на които трябва да се обърне незабавно внимание в цялото правителство", заключава Грей. „Не е необходимо да се изчаква приключването на полицейските разследвания“, добавя тя. В момента Джонсън говори пред британския парламент.

„Искам да се извиня", каза смутено Джонсън в Камарата на общините в Лондон непосредствено след публикуването на доклада. Същевременно той обяви мащабно преструктуриране и реформи в официалната си резиденция. „Разбирам го и ще го поправя", каза министър-председателят.

Джонсън не подаде оставка, както поискаха опозицията и някои депутати от собствената му партия. Напротив: след няколко изречения той възхвали до небесата собствената си политика по отношение на Brexit и пандемията. Същевременно не посмя да припомни, че е излъгал Камарата на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
това е положението и трендът на неолиберализма ... управляващите които ни избират са стопроцентови марионетки с подходящи досиета ...справка меркел , макрон , драги , дерлайнен , трюдо , бокаса , киро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още