IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленото лустросване не е безрискова форма на хвалба за фирмите

Да направиш света по-добър е възхитително, но да лъжеш, че го правиш, е отвратително, пише Джон Гапър за Financial Times

17:00 | 11.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Наистина, колкото по-екстравагантно е говоренето, толкова по-вероятно е нещо да не е както трябва. Друго проучване установи, че главните изпълнителни директори на компании, които са манипулирали финансовите резултати, са склонни да използват думи, които предават изключително положителни емоции, като „страхотно“, „забележително“, „невероятно“ и „огромно“ при конферентните разговори с инвеститорите.

Подемът на корпоративната социална отговорност, при 2,7 трлн. долара, инвестирани в ESG активи, е ужасно изкушение за самовъзвеличаващите се изпълнителни директори. Постоянното изпълнение на финансовите цели е досадно, но обещанието за подобряване на света звучи героично.

То се харесва на инвеститорите и привлича служителите, които искат да вярват, че работят за етична организация. Всеки получава приятно усещане, когато му се каже, че е на по-възвишен път.

Друга привлекателна черта е, че зеленото лустросване трудно се установява. Финансовите показатели могат да бъдат манипулирани и компаниите често приемат свои собствени – WeWork беше известна с креативното си счетоводство – но парите на фирмата в крайна сметка могат да бъдат проследени (или не, в случая на липсващите 1,9 млрд. евро при Wirecard).

ESG инвестициите са много по-трудни за измерване: въпреки че много доставчици на рейтинги сега се опитват да направят това, подходите варират. Както каза миналата година Гари Генслър, председател на Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на САЩ, има „огромен диапазон на това, което мениджърите на активи могат да имат предвид под определени термини или какви критерии използват“.

DWS процъфтяваше сред неяснотата, обещавайки да бъде „амбициозна, иновативна и неограничена“ в своето далновидно мислене. Тогава Дезире Фикслър, бивш служител по устойчивостта на групата, я обвини в невярно представяне на нейните ESG способности. „Ние имаме управление на риска, но го правим зле“, написа друг изпълнителен директор във вътрешен имейл.

Компанията все още не е обвинена в каквото и да е престъпление, но един урок е ясен: зеленото лустросване не е безрискова форма на хвалба. SEC този месец глоби консултантско подразделение за инвестиции на BNY Mellon с 1,5 млн. долара за пропускане на ESG информация и предложи нови правила.

Има и по-широки опасности. Повечето измами тревожат само тези, които са пряко засегнати, но фалшивите твърдения за етичност дразнят всички. Volkswagen плати 32 милиарда евро глоби, съдебни такси и обезщетения на клиентите, след като през 2015 г. беше установено, че прикрива вредни дизелови емисии.

Да направиш света по-добър е възхитително, но да лъжеш, че го правиш, е отвратително. Много изпълнителни директори са възприели подхода на Свети Августин към непорочността по отношение на социалната отговорност: молят се да бъдат добродетелни, но все още не. Времето изтича.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още